B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

En stillsam tidig morgon

Eftersom fiskgjusen bjöd på så fin uppvisning vid mitt senaste besök vi Hjälstaviken övertalade jag min sambo att vi skulle stiga upp extra tidigt, packa med oss frukost och göra en morgontur dit. Han kunde dessutom ta med sin cykel och få en träningsrunda på köpet, dvs cykla hem när jag åkte till jobbet. Nu blev det ingen gjuse men däremot en stilla morgon i gömslet. Precis innan vi kom fram satt den här lilla sävsångaren på spången. En ny fågel för oss.

Det var väldigt lugnt utanför gömslet och det blev till att sitta och spana på stillsamma morgonsysslor på lite för långt avstånd. Ett gäng skäggmesar höll till i vassen, men det dög inte mina 420 mm till.

Det blanka vattnet gav upphov till vackra speglingar och skäggdoppingen simmade förbi med sin randiga telning.

Tärnorna var förstås aktiva men det var dåligt med bytesfisk och de dök väldigt sällan.

De ägnade förstås en del av sin flygtid åt att störtdyka på måsmamman med sina tre ungar.

Tills slut tröttnade de på tärnan och vände helt sonika ryggen till.

En av de unga måsarna tog en liten flygtur över vattnet och det får bli dagens bild 204. Åkte från gömslet till jobbet.....det var trots allt ett bra sätt att starta dagen.

Hälsningar Lena

Postat 2014-07-23 19:37 | Läst 1968 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Tornseglare

Efter Daniel Stenbergs inlägg om tornseglare har jag varit ute två kvällar i rad och spanat på "våra" tornseglare i Knivsta. Det här är en "sommarfågel" för mej och att sitta ute på altanen och titta på dem (och höra dem), efter en trevlig middagen hör sommaren till.

Vi ser dem när vi sitter ute i trädgården men för att få mer himmel och mer svängrum går jag ut på vändplanen ett par hundra meter från där vi bor. Grannarna får tro vad de vill när jag står där med det stora objektivet (som ändå inte är så stort).

De här var minsann inte lätta att fånga och det blev många bilder helt utan fåglar. Den här får i alla fall bli dagens bild 203.

Annars ser jag dem också gärna så här, en helt gäng som flyger åt all håll och kanter men ändå organiserat på något sätt.  

Hälsningar Lena

Postat 2014-07-22 21:59 | Läst 3381 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Efterlängtade droppar...

...ja, faktiskt så var det här droppar som behövdes. Åtminstone om det ska bli några kantareller denna sommar. Nu kom det inte så mycket över vårt hus men det blev ändå bra mycket fräschare, både ute och inne. Dagens bild 202.

 Hälsningar Lena

Postat 2014-07-21 19:08 | Läst 1918 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Ribs...

Jag grillar helst på direkt värme, kort tid och varmt, men min sambo håller gärna på lite längre...indirekt värme och en massa pyssel...men det blir bra.

Grillmaestro ser över kvällens anrättning...

Baby back ribs, eller kamben, som marinerat i äppeljuice sedan igår och därefter kryddats med en blandning av farinsocker, paprikapulver, salt , peppar och lite annat smått och gott. Gissa vem som gjorde förarbetet....

Med jämna mellanrum ska de sprayas med äppeljuice.

Upptäckte att det blev fina speglingar i växthuset när vi satt och småpratade under grillningen. Den får bli dagens bild 201.

När det återstår 20 minuter av grilltiden ska de penslas med BBQ sås, vi borde ha gjort egen men nu fick det bli ett känt märke...

Tillbehören, som inte finns med i receptet, är denna kväll egen odlad squash och färsk majs.

Maten är strax klar...

Förutom majs och squash till de perfekta kambenen serverades det som trädgården har att bjuda på dvs solmogna tomater, sockerärtor, plocksallad och bladpersilja samt öl eller torr äppelcider.

I morgon är det måndag som vanligt...

Hälsningar Lena

Postat 2014-07-20 20:23 | Läst 1040 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Det blir en massa bilder över....

Om vi åker bort en helg och t ex dyker, blir det en massa undervattensbilder, helt i sin ordning. Men det blir ofta också en mängd fågelbilder. Eller som turen till Hjälsta igår, det blev bilder över som inte kom med i bloggen, för jag tycker inte det ska vara för många bilder. Satt en stund och rotade i arkivet idag, då det kom några regndroppar ute. Hittade en del fågelbilder som "blivit över". Här kommer några av dessa.

Fisktärna, en luftakrobat som jag finner oemotståndlig.

En liten flock tärnor på Väderöarna.

I anfallsposition.

Här skulle det varit en blank fisk med....då hade denna bild inte blivit förbisedd i första sorteringen.

Snart börjar dessa flyga över våra huvuden igen...

Här fiskas det minsann. antagligen ett sådant fint stim som vi såg när vi dök på Väderöarna vid midsommar.

Under en lunchpaus på en av Väderöarnas små öar (där man kan lägga till) mötte vi den här kaxiga fågeln. En havstrut som regerade över "sin" ö.

"- Jag är KUNG ! "

" - Så PASSA ER ! "

Intet ont anande har den här fågeln  fått syn på en liten godbit...

Men det gick inte för sej. Havstruten var på alla som försökte plocka åt sej något i "hans" vatten.

Den ödslade mängder med energi på att jaga bort allt och alla.

Det skvätte fåglar åt alla håll när truten kraschlandade mitt i maten, dvs resterna av våra lunchlådor som vi skakat ut till fåglarna.

 

Den här drog upp fötterna och lyckade precis undkomma. Nu har det blivit många bilder men jag måste ju också ha en dagens bild.

För att inte avvika för mycket från dagens tema får det bli en skata på grannens trädgårdsmur. Den här fågelbilden bryter mot reglerna för fågeln är på väg ut ur bild och den tittar bort. Jag tycker dock att den visar skatans karaktär och rörelse på ett bra sätt, dvs hukande småspring. Dessutom får man de vackra färgerna på pennorna och den blir en lämplig avslutning. Den får därför bli dagens bild 200, trots att jag hade bilder med skatan sedd framifrån ( de bilderna blir över så länge.....).

Hälsningar Lena

Postat 2014-07-19 17:17 | Läst 2322 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 6 Nästa