B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Sommartecken, finns det?

Vi pratar mycket om vårtecken men sommartecken finns det?  I Sverige definierar SMHI sommaren som den tid när dygnsmedeltemperaturen har varit över 10 grader i minst fem dygn i sträck. Det betyder definitivt att det är sommar i Mälardalen där jag bor och för mej är blommande midsommarblomster ett måste om det är sommar. 

Vackra maskrosbollar här också till. Om man orkar stiga upp i ottan kan de ha lite dagg kvar men med varma nätter blir det knappt någon dagg.  

Sommaraktiviteter på vattnet. Stillsamma roddare som kommer ljudlöst på vattnet är att föredra framför vattenskotrar och motorbåtar. 

Sländorna har vaknat och värmer sej i den tidiga morgonsolen. Ingen sommar utan sländor.

De stora gula kabblekorna har nog blommat ett tag men för mej förgyller de sommarmorgonen lite extra.

Humlorna surrar i allt som blommar....

...och en enkelbeckasin spanar från sin stolpe.

Nej, just det här är inte ett givet sommartecken för mej men den råkade sitta där och blev en fin bonus på den morgonpromenaden. 

I fågelvärlden är det de små sångfåglarnas tid och var man än går drillar och kvittrar de i buskar och vass. Nästintill omöjliga att skilja från varandra om man inte känner till både sången och utseendet. Här är det två sävsångare som möter upp i vassen.  

Tack vare Johnnys fina beskrivning hittade jag en busksångare på lunchpromenaden vid jobbet (Årike Fyris). Kolla nära den rostiga plåtlådan skrev han och det stämde på pricken. 

Busksångaren hade ett revir runt lådan och rörde sej runt den i ett ganska förutsägbart mönster när man väl stått där ett tag och tittat på den. 

En del sommartecken övergår snabbt i frö...

...ibland går det fort och en del blommor har faktiskt redan passerat "bäst före datum". Men just de här kommer igen...sommaren har bara börjat.

Hälsningar Lena

Postat 2021-06-07 19:45 | Läst 1784 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera

En tidig sommarmorgon

Första dagen som SMHI utlovade sommarvärme (och vindstilla) bestämde jag mej för att stiga upp riktigt tidigt. Jag satte klockan på 04:00 och lämnade huset 20 minuter senare. Insåg att jag nog egentligen skulle stigit upp klockan tre men det kändes allt för tungt. Jag skulle ju jobba som vanligt efter fotorundan. Det var hur som helst riktigt vackert när jag kom fram. 

Vassen glittrade av dagg och i det gyllene morgonljuset var t o m skrattmåsar uppskattade motiv.

Jag har aldrig sett det förut men jag kan inte förstå annat än att skrattmåsarna plockade insekter. De "lågsniffade" över våtmarken och flög ofta precis ovanför växtligheten. Luften surrade av insekter.

Kan det möjligen vara de här små djuren de var ute efter?....Det fanns gott om dem i alla fall.

En bit längre bort gick gåsfamiljerna i samlad tropp ner till vattnet. Ungarna är inte så små längre.

Antal ungar har nog också minskat sedan de kläcktes men här är det i alla fall tre kvar. 

Köttdjuren har varit ute ett tag men jag fastnade ändå vid grindhålet och tog några bilder på dem då de ser ut att njuta av morgonsolen. De har antagligen ätit frukost under gryningstimmarna och idisslar den som bäst när jag kom förbi. 

Far och son.

Lantbrukaren hade precis fyllt på det stora vattentråget och djuren samlades runt det för att ta en morgonslurk. 

" - Det är OK att göra så här....om man är ko."

När jag gick mot bilen var klockan inte mer än sju. Lärkan både sjöng och stampade takten av hjärtans lust. Vilken sommarmorgon!

Hälsningar Lena

Postat 2021-06-05 15:42 | Läst 965 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Fler glimtar från en dykdag på västkusten

Blankt vatten i Hamburgsunds hamn utlovar ännu en fin dykdag på Persgrunden men det är osäkert om det kommer att hålla i sej hela dagen...

Vi åker i alla fall ut och trots att det blåser mer än dagen innan hoppar vi alla i vattnet. Precis i gränsen mellan tare och havsnejlikor kan det se ut ungefär såhär. Lägg märke till den fina nakensnäckan i förgrunden. Min fisheye har en närgräns på 14 cm så man kan krypa riktigt nära vissa motiv. Den här bilden är dock tagen dagen innan.

Nu hade jag bytt till makro denna dag för väderutsikterna var inte de bästa. Vi hittade några nakensnäckor på första dyket. Lägg märke till den vita äggspiralen i nedre vänstra hörnet. 

Det var ett par vackra linjeborstnudingar vi hittade.

Man kan även fota havsnejlikor med makro och då ser det ut så här. Till höger kan man se att det var strömt även nere på djupare vatten och vi fick leta upp platser med "lä" för att kunna ligga någorlunda stilla.

Jag vet inte om detta är en liten havsnejlika eller någon annan typ av anemon men den satt fint på de röda bladet.

När en havsnejlika dragit ihop sej kan den se ut så här. 

När vi kom upp efter andra dyket blåste det runt 8-10 m/s och det var vågor, ström och även en del dyningar. För mycket för att vi skulle vilja stanna där och gunga i båten under hela lunchen. På gränsen att dyka i dessutom så vi drog mot Väderöarna där vi lätt skulle kunna hitta lä bakom någon ö.  

Om man inte har anlag för sjösjuka kan man passa på att byta objektiv på kameran. Makro skulle vara mer passande på andra dyket då det skulle bli vid någon ö och antagligen ha sämre sikt än vi haft vid Persgrunden. På den här bilden har hon stoppat in kameran i undervattenshuset och den blå "kanten" är en o-ring som är mycket viktig att den är helt ren. Ett hårstrå där och man har läckage in i huset. 

Skeppare Anders hittade en perfekt plats och vi fick våra lunchlådor med hemlagad thaimat uppe på båtens "soldäck". Efter maten serveras kaffe och nybakad sockerkaka. Alltid lika uppskattad.

Det är lämpligt att ha minst två timmars paus mellan dyken och förutom att äta och dricka ordentligt med vatten ska man byta till nya flaskor (om man inte har väldigt stora). Vi dyker med dubbelpaket som är antingen 2 x 7 liter eller 2 x 8,5 liter. Trycket är 200 bar, alltså 2800 liter eller 34oo liter att "suga i sej" under ett dyk. Dagen till ära var det syrgasberikad luft (Nitrox) i paketen med 32 % syre istället för vanlig luft som är 21%. 

Så här kan det se ut på dykdäck under lunchvilan. Torrdräkterna hänger uppe mest för att inte vara i vägen. Det är väldigt sällan någon dyker med våträkt och absolut inte i ett sällskap med så pass erfarna dykare som det var denna dag. Extra flaskor till höger. Man kan dyka med enkelflaska eller dubbla som vi gör. Dessutom kan man ha en (eller flera) extra hängande på sidan.  

På den här bilden är det en stor kamerarigg med dubbla blixtar, extra ljus och blixtarmar som är delvis luftfyllda för att göra kameran neutral under vatten. Till höger står en undervattensscooter. Det använder inte en fotograf men det var andra dykare med också. En scooter kan vara mycket bra t ex i ström eller bara om man vill se mer av en dykplats eller ett stort vrak. Att simma hårt drar annars väldigt mycket andningsgas (luft eller vad man nu har) och förkortar dyktiden. Det som står på bänken är en sk rebreather dvs en maskin som renar luften man andas och recirkulerar den. Det är inte bara militären som dyker med dessa nu utan de används också av rekreationsdykare. Du behöver inte byta flaskor mellan dyken, inte fylla flaskor varje kväll, det kommer inga bubblor etc.   

På andra dyket, som var på en skyddad plats utan ström och vågor, blev det några fler makromotiv. En eremitkräfta med ett vackert skal dekorerat med små rosa hydroider. 

En trollhummer som satt helt öppet är ovanligt på dagtid. Dessa djur ligger ofta gömda mellan stenar och i skrevor på dagen och kommer ut på natten. 

Naturligtvis måste jag testa hur nära jag kan komma och den ligger kvar trots många blixtar och en kamera rakt framför ögonen. Ibland blir man förvånad. Den backade undan en bit still slut och då fick den vara ifred. 

Bägarkoraller kan jag inte låta bli och det finns ofta gott om dem under 20 m. 

Efter avslutat dykning ska man skölja sina saker om de varit i saltvatten och det är också skönt att spola bort det salta från ansiktet. Vattnet är behagligt varmt så det här är inte så brutalt som det ser ut. 

På väg mot land efter avslutat dykdag och aktiviteten är inte så hög. Sova en stund brukar vara jätteskönt. Båten gör drygt 20 knop så det är bara att klä på sej även om solen strålar från en blå himmel. 

Hälsningar Lena

Postat 2021-06-04 17:22 | Läst 3282 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera