B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Öhrnmöte vid Hornborgasjön

Vädret verkade lovande och jag bestämde mej hastigt för att ta ledigt en dag och köra till Hornborgasjön. När jag kom fram vid halv sex mötte jag den här fina golden retrievern. Känner ni igen henne?

Visst är det Maja och husse var förstås också med. Maja gick inte lös som det ser ut på första bilden. Hon var så fin att jag kunde inte motstå att klona bort en bit koppel. 

Vi hade antagligen kunnat stå på parkeringen och prata hela kvällen men vi skulle ju även fota fåglar så första sittningen blev i måsgömslet. Skrattmåsarna hade redan ett bo och det var nog ägg där också.

Den som inte låg på boet fick jobba med att hämta mer bomaterial, det var helt klart inte färdigbyggt. 

Skrattmåsarna turades också om att vaka över gråhakedoppingens bo, oavsett vad gråhakedoppingen tyckte om detta. Här kunde man skymta minst ett ägg vid tillfällen då de reste sej eller byttes av på boet.

De unnade sej också en kort stund tillsammans och de verkade ha en hel del att prata om. 

Lite gulliga var de också mot varandra.

Tur att vi var ensamma i gömslet så vi kunde småprata lite. Maja låg tålmodigt och väntade, men deltog även i samtalet emellanåt. Hon avslöjade att när husse sitter i en sån här låda kan han sitta länge. Gömslet är precis så stort att man kan ta en sån här bild med telezoomen på 100 mm på en fullformatskamera.  

Vi gick en sväng längs spången. Brushanarna hade flyguppvisning, men det var inte lätt att hänga med i svängarna.

Från vadargömslet såg vi inte så många vadare, däremot ett par mycket vaksamma föräldrar. 

De här två hade järnkoll på alla som kunde tänkas komma i närheten av deras småttingar. Maja passade på att påminna husse om att hon ville ha sin middag.

Den som kom för nära kunde få en stor simfot i baken, eller i alla fall ett tjuvnyp.

När solen var på väg att gå ner åkte vi till trandansen för jag ville gärna se om det var några tranor kvar. Det var en hel del, men inga som direkt ville posera för fotograferna i det varma kvällsljuset. 

Vi var ju också hungriga och när de sista solstrålarna var på väg att försvinna tog jag fram grillen, korvar, bröd och lite annat gott. Maja hade vissa åsikter om korvarna, hur de skulle serveras och framförallt till vem. Det kanske kommer någon till bild om det vid ett senare tillfälle. Det var i alla fall en toppenfin avslutning på en mycket trevlig kväll med Öhrnen och Maja bland fåglarna vid Hornborgasjön. Hoppas vi kan göra det någon mer gång.

Joakim och Maja åkte hem och jag åkte tillbaka till Naturum och parkerade för natten. Med baksätet fällt i bilen blir det en perfekt sovplats i bagageutrymmet. Jag kom ihåg att reducera larmnivån innan jag låste bilen och kröp in i dunsovsäcken, som verkligen behövdes på småtimmarna. Väckarklockan ställde jag på 04:00.

Hej så länge,

Lena

Postat 2022-05-05 21:49 | Läst 1360 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Bäver

Under en tidig gryningstur till Hjälstaviken fick jag syn på något stort som kom simmande mot mej. En bäver. Jag stod stilla och följde den med kameran. 

Jag stod vid en liten bro och bävern simmade förbi mej väldigt nära. Så nära har jag aldrig sett en bäver förut. Kolla in de långa hårstråna vid ögonen. Det är ju inte helt ovanligt att man stöter på det "plockepinn" som bävrarna åstadkommer, eller "plockestock" kanske är mer passande, men själva bävern visar sej sällan. 

Den passerade under bron och simmade sedan bort i den lilla ån. En bra morgon.

Hälsningar Lena

Postat 2022-05-02 21:15 | Läst 1362 ggr. | Permalink | Kommentarer (14) | Kommentera

Odlingssäsongen tar fart

I helgen har vi pysslat i trädgården och i växthuset. Tomaterna har planterats i sina slutliga krukor i växthuset och nu väntar vi bara på blommor och första skörd. 

Plantorna har stått i växthuset sedan mitten av mars, i tältet som man skymtar till höger (med stödvärme), men nu är de ordentligt omplanterade. Nu står det aubergineplantor i tältet för "inskolning" och tillväxt, snart även gurka och squash. När vi tar bort tältet får tomaterna mer plats. Vi kör med beprövade sorter som stora "Brandy wine", små "Super sweet" och halvstora "Chocholate sherry". Ny sort för i år är "Tiger blush" (längst till vänster), efter ett tips från Peter som hade ett stort tomattest förra året. 

Jag har också några plantor i hink, tre Balkong zauber, halvstora röda plommontomater som går bra även ute på altanen. När det blir för trångt i växthuset får de flytta ut.

Det är knoppar på alla tomatplantorna och blommor på vissa. Vi brukar få de första mogna tomaterna strax efter midsommar. Sedan brukar jag inte köpa tomater i affären förrän i mitten av november. De sista har visserligen mognat inne på köksbordet men de smakar ändå bättre än de som finns att köpa. 

Så här års är det också en hel del blommor i växthuset. Mina övervintrade pelargoner stortrivs i värmen och har börjat blomma.

Jag kan ju inte heller låta bli att skaffa några krukor med penséer för de är så vackra och hör årstiden till. Alla pelargoner är ju inte frodiga och fina än så de behövs lite stöd från några "färdiga" blommor  t ex pensé.  

Min favoritpelargon "Honeywood Suzanne" blommar för fullt. Den är tidig och mycket tacksam, om den överlever vintern. Det här är ett praktexemplar. I bakgrunden skymtar mina sticklingar, för många, precis som förra året... :-) 

Som sagt, mycket blommor just nu och mycket njutning.

Nu börjar en ny vecka,

hälsningar Lena

Postat 2022-05-01 20:26 | Läst 642 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera