En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

En glimt från Saltströmmen

Just nu är vi i Saltströmmen utanför Bodö i Norge och ca 14:30 idag såg det ut så här i strömmen under bron. Saltströmmen är världens starkaste tidvattensström och allt strömmande vatten ger fantastiska förutsättningar för livet under ytan. Alltså vill man dyka i där.

  

Men vi måste vänta på att det ska bli så lite ström som möjligt och passa på precis när den stannar och vänder. Idag hoppade vi i vattnet 18:40 för dagens andra dyk. Vi startar och avslutar dessutom alla dyk på skyddade ställen (som bilden ovan) samt har en kunnig guide. 

Den här stora havskatten mötte vi på detta dyk samt en hel del andra intressanta djur. Det kommer mer om det när vi är hemma igen.

Hej så länge,

Lena

Inlagt 2022-07-11 22:05 | Läst 1047 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej Lena.
Det lyder både spændende og farligt. Venter meget på flere billeder fra dette specielle sted.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2022-07-14 18:07
Tack Erik,
Vi är nu lite längre ner längs kusten och det regnar. Mer bilder kommer när jag är hemma igen. Mycket dålig Wi-Fi just här.
Hälsningar Lena
Saltströmmen är både spännande och lite läskig, den har jag faktiskt sett. Landskapet är mäktigt med havet och fjällen så nära.och havskatten, ja den ser nästan lite sur ut. Hur stora blir dom? Både vackra och intressanta bilder! Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2022-07-14 18:12
Tack Björn,
Havskatterna är imponerande när de är fullvuxna ca 130 cm långa och drygt 20 kg. De visar om de inte gillar att man kommer nära. Saltströmmen var väldigt mäktig och miljön runt om är dramatisk. Mer kommer när jag kommer hem.
Hälsningar Lena
Spännande att ni går ner i sådana strömmar. Även om ni väntar ut strömmen.
Kan tänka att det finns mycket coolt att se där :)
Svar från Lena Holm 2022-07-14 18:15
Tack Joakim,
Man gör faktisk sitt yttersta för att gå ner när det är som minst ström. Det finns väldigt mycket liv på en sådan plats och man bli lätt överväldigad.
Hälsningar Lena
Malströmmen, det är grejer det! En strömvirvel som drar ner de största skepp och utsatte kapten Nemos Nautilus för vad som blev dess undergång.
Svar från Lena Holm 2022-07-14 18:17
Tack Måns,
Vi har sett mycket imponerande strömvirvlar från bron, men dök förstås inte i närheten av dessa.
Hälsningar Lena
När jag läste att det var världens starkaste tidvattenström, så var ju min tanke att där vill man ju inte dyka och så kom nästa mening - alltså vill man dyka där. Ser ut som byggan har sett sina bästa dagar. En fin bild på en ful fisk. Ska bli spännande att se mer härifrån. Ni ska nog inte nämna fotboll när ni är där
Svar från Lena Holm 2022-07-14 21:10
Tack Peter,
Jag kollade upp fotbollen och förstår problemet. Vi pratade inte fotboll bara dykning. Det är ett rafflande ställe att dyka på för även med guide kan strömmen plötsligt bete sej annorlunda. Det kommer mer när jag är hemma och har tid samt en större skärm för redigering (och bättre Wi-Fi).
Hälsningar Lena
Intressant, jag ska googla på den där strömmen. Havskatten ser riktigt söt ut trots allt tycker jag. Spännande att uppleva livet under ytan.
Svar från Lena Holm 2022-07-14 21:12
Tack Morgan, havskatter är inte så sura som de ser ut och de ligger mest stilla så länge man inte stör dem för mycket.
Hälsningar Lena
Den är mäktig och farlig! Jag vet att tidvattnet pressar vattnet in i ett smalt sund mellan öarna vid Bodö. Jag har åkt Hurtigruten genom den mellan Bodö och Lofoten. Bra att ni har en kunnig guide som vet, när ni kan dyka! Havskatten ser farlig ut, men den är en snäll fisk och en mycket god matfisk! Spännande sport att vara havsdykare! Själv har jag bara dykt i en grumlig insjö i Berlin med cyklop utan syrgas för att hämta upp saker från sjöbotten som fritidsfiskare har tappat och har ibland skrämt kräftor som backade i hög fart, men det var på 50-talet! :-) Mvh Wolfgang
Svar från Lena Holm 2022-07-14 21:17
Tack Wolfgang,
Den här dykningen passar inte för oerfarna dykare och de avvisar gäster som inte uppvisar tillräckliga kunskaper. Strömmarna kan vara nyckfulla och inte ens dessa erfarna guider kunde förutse exakt hu dyken skulle bli. Men det finns mycket att se här, även betydligt mindre djur än havskatten.
Hälsningar Lena
Ser fram emot mer.
Mvh Bengt
Svar från Lena Holm 2022-07-14 21:06
Tack Bengt,
Det kommer mer när jag kommer hem och har en vettig skärm att redigera vid.
Hälsningar Lena
Spännande och vackert!
Hälsningar Halina
Svar från Lena Holm 2022-07-14 21:04
Tack Halina,
Norge har mycket fint att bjuda på.
Hälsningar Lena