B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

De mytomspunna

Korp (Corvux corax) har historiskt förknippats med de döda och med förlorade eller fördömda själar. I Sverige fanns föreställningen om korpar som är spöken efter självmördare eller mördade människor som inte fått en kristen begravning.... 

Hugin och Munin är kanske de mest kända korparna. I den nordiska mytologin satt de på Odins axlar och hörde och såg allt. De satt sålunda inne med all viktig information + backup (för de var ju två). När vi döpte undervisningslokalerna i vårt nya hus på Ultuna campus tyckte vi att just Hugin och Munin var perfekt för det två datasalarna.

Många inhemska folk vid Nordamerikas nordvästra kust vördade korpen som en gud. Vilket vi såg åtskilliga bevis för i bl a Alaska. I tlingit- och haidakulturerna var korpen både skojare och skapargud. Skojare är lätt att förstå om man sitter och tittar på korpar. De rör sej ibland på ett lustigt skuttande sätt och hoppar jämfota vid minsta oro.

I den här posen ser den lite gudalik ut tycker jag. I synnerhet om man betänker dess storlek. Det är svårt att visa storlek på bild men vingspannet är mellan 115-130 cm och korpen är vår största tätting.

Korpar lever i livslånga par, men de kan göra snedsteg ibland...Det händer att korphannar besöker andra honor när deras hanne är borta. DNA teknik har slagit hål på de flesta myter om fågelpar som är varandra trogna livet ut, och det gäller många fler arter än korpar.

Man kan ju fundera över om inte Hugin och Munin borde ha varit ett par dvs en hona och en hanne. Men reproduktion i den nordiska mytologin följde ju inte alltid gängse normer. De kanske rent av var lite före sin tid...

Korpar är mästerliga flygare och jag fick se många fantastiska parvisa uppvisningar. De är dock mycket svåra att fånga på bild när man sitter i ett gömsle och kameran är "fast" i sin glugg.

Juvenila korpar håller ihop i gäng och frågan är om inte dessa tre höll på att koka ihop något rackartyg tillsammans. Biologer har på senare tid observerat att unga korpar gärna leker, t ex åker kana i snö eller retar andra djur som vargar eller rovfåglar. Beteendet ser de ut att göra enbart för nöjes skull.  

Vuxna korpar är mer försiktiga av sej och även mer avvaktande mot nya föremål. Här var det kråkan som vågade sej fram till godsakerna långt före korpen. De har tillskrivits stor intelligens bland fåglar och kanske är det smart att vara lite avvaktande.  

Många har fått se korpar reta stora rovfåglar, men dessa två såg snarare ut som vänner när de kom flygande genom den brända skogen.

Två vänner som har kommit tillbaka till sin skog efter branden för att leva där sida vid sida...Så kan man väl få fantisera lite när man sitter ensam i ett gömsle och solen snart ska gå upp.

Korp, nationalfågel i konungariket Bhutan och landskapsfågel i Dalsland, nu är det fredag och det är värt ett stort hopp !

Hälsningar Lena

PS. Bilderna är tagna från ett gömsle utanför Sala som man kan boka plats i genom birdsafarisweden.se

Postat 2016-02-26 17:05 | Läst 5464 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Hannarna har fattat galoppen

Inte hästar denna gång utan koltrastar. Nu är även hannarna trogna gäster i automaterna.

De gillar inte hirsfröna i automaten med extra lång pinne, utan kämpar sej fast vid de små pinnarna för att komma åt solroskärnorna.

Det ser lite ansträngt ut, men det är det nog värt när man kan komma åt skalade solrosfrön.

Hälsningar Lena

Postat 2016-02-21 12:48 | Läst 3327 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Koltrastar som provar småfågeltaktiken

Vi har ett ovanligt stort antal koltrastar vid restaurangen i år. Ibland ca 10-12 individer som trängs och bråkar med varandra om äpplen och frön på marken. Två honor har dock kommit på att det finns bättre ställen att äta på...direkt ur småfågelautomaten.

Det är inte helt lätt för en koltrast att sitta på ringarna i en automat designad för småfåglar. Vissa av småfåglarna tycks ha accepterat sina stora kompisar.

Dessa honor har utvecklat två olika tekniker. Ibland sitter de på en ring och äter ur ett hål på nivån snett ovanför.

Inför varje besök vid automaten inleder de med att ta plats på en pinne under, som för att förbereda sej för uppdraget.

De tittar alltid upp mot automaten precis innan de flyger upp till den. Tajmingen är viktig verkar det som.

Den andra tekniken de använder är att hänga i ringen och äta ur hålet samtidigt som de flaxar för att hålla sej kvar.

Det här ser lite ansträngande ut med eftersom det är skalade solrosfrön i automaten så är utdelningen god. De får nog i sej mer energi än de gör av med.

Smaskens för en koltrast ! Lägg märke till att det är bara honor som kommit på knepet....än så länge.

Hälsningar Lena

Postat 2016-01-10 11:41 | Läst 1968 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Frostigt skådespel

Om det var kallt vid Råstasjön så var det inget mot vad det var i Gamla Uppsala dagen efter. Termometern i bilen visade minus 18 grader då jag kom fram på mitt korta lunchbesök för att spana efter strömstaren.

Solen strålade och gav de mest spektakulära effekter vid det strömmande vattnet. Luften fylldes av bolmande rök från vattnet och jag insåg att sikten där strömstaren brukar hålla till nog inte skulle vara den bästa.

Strömstaren var på plats och den satt riktigt bra till men röken från vattnet gjorde det nästan omöjligt att få bra bilder. Det blev inte effektfullt som jag hade hoppats utan snarare bara dimmigt. Den här bilden är kraftigt förstärkt i kontraster.

Jag spanande ut mot den del där det brukar vara öppet vatten som inte strömmar så hårt. En stor del av ytan var frusen och två änder satt hopkurade på isen.

Alträden vid vattnet var täckta med puderlätta snöflingor och frost. När jag stod här och spanade fick jag uppleva hur lätt detta snötäcke bara kan singla ner av den lättaste vindpust...Det hamnade överallt inklusive innanför kragen på min jacka,... men det var ju så vackert...

Den kaxiga strömstaren hade nu flyttat på sej och befann sej i motljus men avsevärt mycket längre bort än tidigare. Mina 420 mm räckte inte riktigt till men jag stannade ändå en stund och tog några bildserier.

Den här bilden blev bäst men den tål inte att beskäras mycket mer än så här.

På väg tillbaka till bilen tog jag några bilder med 420 mm mot solen och de frostklädda träden.

Ibland bjuder naturen på häpnadsväckande skådespel, det gäller bara att trotsa vädret och gå ut.

Hälsningar Lena

Postat 2016-01-09 15:19 | Läst 1735 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Vithaj på hugget!

Molnen ligger lågt över Guadalupe, den lilla mexikanska ö som vi ligger vid och som är ett favorittillhåll för vithaj. På håll ser vi Bellamy (vit), som har samma ägare (Mike) som vår båt. Mike är kapten på Bellamy och har aviserat att han tänkte komma och hälsa på oss. En bit längre bort ligger Solmar V, en båt som vi rest med till Socorro, då vi såg andra hajar och mycket manta. Inlägg från den resan kan man se nedan.

http://www.fotosidan.se/blogs/logholm/db-98-fran-det-stora-bla.htm

http://www.fotosidan.se/blogs/logholm/att-fotografera-hajar-i-deras-naturliga.htm

http://www.fotosidan.se/blogs/logholm/dansande-mantor-rapport-tre-fran-det.htm

Denna dag såg tavlan ut så här. Nu gick mycket på rutin och vi åt och vilade mellan våra dykpass i de nersänkta burarna som öppnade 08:00 och stängde 17:00. Sedan kunde man stanna ytterligare en timme i ytburarna. Denna kväll skulle Mike komma och prata om vithaj och hur man kan identifiera olika individer. En bonus för normalt hade vi inte besök, utom från militärer som klev ombord oanmälda två gånger för att kontrollera pass, förbjudna droger etc. De ville inte vara med på bild....och all annan aktivitet avstannade också under dessa besök.

För första gången hade vi en lite större hytt på övre däck. En stor bekväm säng som man inte kunde rulla ur, hur mycket det än gungade...

Det fanns så pass stor golvyta att man kunder ha kameraprylar där och dessutom få plats att sitta där och pyssla. På tidigare resor har vi ofta fått turas om att stå på den golvyta som vi haft i vår hytt.

Den här dagen började bra med en vithaj som visade sig strax under ytan. Vi fick dock inte se någon stor fena skära genom vattnet....det gör de bara på film.

Men hajarna var "på hugget" när vi kom ner under ytan. De kom fram och kollade in oss ordentligt.

De var inte aggressiva men definitivt nyfikna och mer alerta än tidigare dagar. Vi hade också fler hajar runt oss än tidigare. Som mest var det fyra vithajar som cirklade runt burarna och det var inte helt lätt att hålla reda på dem. Plötsligt kunde en haj dyka upp väldigt nära buren...

Det var helt fantastiskt att stå där bakom gallret och beundra dem när de svepte förbi.

Äntligen började de också smaka lite på de bitar av tonfisk som vi försökte bjuda dem på. Den här har precis huggit ett stycke som de släppt från tvåmansburen.

Vi dyker med ett tyskt par som står på knä och ser den stora vithajen simma förbi oss. Lägg märkte till att det står en kille (divemaster Ryan) ovanpå buren som skymtar till höger i bild, bakom bubblorna. Den stora hajen simmar förbi och ser sedan ut att dyka ner, men gör istället en tvär sväng uppåt, till höger...

...och simmar rakt mot Ryan som står ovanpå buren (för att lätt kunna hantera betet som ska locka till sej hajarna)... 

...buren får sej en törn och luft från en av "lådorna" töms så den börjar luta. Ryan sätter sej på rumpan istället för att hoppa ner genom öppningen in i buren, som han ska göra i en situation som denna.

Allt går fort och nästan omedelbart viker hajen undan och simmar bort från buren. Den bara kollade in oss lite extra...eller kanske markerade den vem det ändå är som bestämmer vid Guadalupe. Ryan var lätt exalterad när vi kom till ytan...och glad över att få bilderna efteråt.

Innan dagen är slut får vi en till haj på hugget som tar en bit tonfisk som dinglar från buren i den starka strömmen.

Den hugger tag och biter sedan av allt från snöret genom att stänga munnen och rycka till med huvudet. Alla har haft fantastiska upplevelser med hajarna idag och stämningen är mycket god när vi avslutar dagens dykning. 

Före middagen kom Mike Lever och visade bilder på några av de 171 individer av vithaj som identifierats i området och vi lyckades namnge flera av de vi sett genom att titta på våra bilder och det bibliotek av hajbilder han hade med sej. Hajen med den mörka fläcken vid ögat som många sett är en hanne som kallas Devon. Thor fanns också med bland våra bilder och han har tidigare gjort sej känd då han bet av ankartrossen till vår båt under en tidigare tur.

Det säkraste sättet att identifiera olika individer av vithaj är att titta på mönstret där det vita på hajens undersida möter den grå färgen. Större skador på fenor kan också ge information, men ärr är en osäker faktor för även skador som ser kraftiga ut läker förvånansvärt bra och lämnar få spår på dessa djur.

När Mike skulle åka tillbaka till Bellamy var de tvungna att hissa ner gummibåten från soldäcket igen. Våra gummibåtar kunde inte ligga i vattnet ens ett par timmar för av någon anledning tyckte hajarna att just gummibåtar kunde man sätta tänderna i. De hade bitit sönder sex stycken...

Hälsningar Lena

Postat 2015-10-28 20:40 | Läst 8900 ggr. | Permalink | Kommentarer (18) | Kommentera
Föregående 1 ... 30 31 32 ... 48 Nästa