B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

DB 26 - Strömstaren

Dagens bild 26 tillängar jag strömstaren vid Ulva Kvarn. För de som bor i Uppsala är det nog nästan garanti att få se denna fina lilla vinterbadare vid just Ulva Kvarn.

Eftersom solen tittade fram lite diskret vid lunchtid bestämde vi oss för att ta en tur till Ulva. Staren satt där mitt i strömmen och ett antal fotografer/fågelskådare hade lockats till platsen för att se den dyka.

Jag vill gärna fånga strömstaren "in action" men mina 400 mm känns futtigt när jag står och spanar ut över vattnet.

Men när jag väl är hemma och sitter med mina bilder inser jag att det nog är helt fel tänkt. Ett inlägg med strömstarebilder från Sören gjorde mej än mer övertygad.

Det här är en liten fågel som ska visas i sin rätta miljö, alltså inte för tajt. Jag har beskurit mina bilder från ca 5700 pixlar (längsta sidan) till ca 2500-3000 pixlar. Det går fortfarande att göra en utskrift om jag skulle vilja. Inte en affisch men en mindre tavla.

Om jag hade för avsikt att sälja fågelbilder eller böcker skulle jag antagligen ha bättre optik men nu är det ju bara en hobby. Bilderna räcker gott och väl för att visa Er här i bloggen eller till en fotobok om jag så önskar.

 

Om man dessutom klär sej bra och ger strömstaren lite tid kan den komma väldigt nära. Frode påtalade tålamodets konst i en kommentar och Håkan Ramsén visade i ett inlägg hur mycket tålamod de krävs för att fånga en specifik art i rätt ljus. Tålamod och kunskap om det djur man vill fotografera är nyckeln och den kostar inte mer än din tid. 

Eller så får man helt enkelt fotografera större fåglar. Gräsänderna kämpade också för att komma åt de godsaker som finns i strömmande vatten.

Vackra formationer skapade av strömmande vatten och kalla temperaturer går också bra med 400 mm. Måste faktisk zooma ner till en kortare brännvidd för just denna.

Hälsningar Lena

 

Postat 2014-01-26 18:17 | Läst 2332 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

DB 25 - Torka

Fantasitorka, mulet väder och det där "en-bild-om-dagen projektet" som kräver en kreation.

 

När jag gjorde "en-bild-om-dan" 2011 hade jag aldrig gjort en droppbild förut. Så bara att åstadkomma något liknande ovan var nytt.

 

Nu känns det mest som en desperat utväg då inspirationen tryter. Ett syfte för mej med detta projekt, som jag även hade i mitt förra, är att jag åtminstone ska lära mej något nytt eller komma till någon typ av insikt med de bilder jag skapar. I synnerhet när det inte är bilder av något som jag i normala fall skulle ta.

Under dagens fotosession insåg jag att jag måste ha en liten sändare till min 5D Mark III för att fjärrstyra blixten. Det gjorde jag lätt med kameran när jag använde en 7D. Dessutom borde jag verkligen läsa instruktionsboken till blixten, och öva en hel massa på att använda blixt.

Slutligen får det här bli Dagens bild 25. Jag tog ca 150 bilder på vattendroppar var av jag slängde nästan alla. Jag tog en bild på vattenstrålen, för att ställa skärpan och när jag tittade på bilderna efteråt kändes det som att den här var den enda som visade något jag aldrig visat förut. Förstora, strålen innehåller små bubblor.

 Hälsningar Lena

PS. Det är en känd tillverkare av apelsinjuice som står för bakgrundsfärgerna till DB 25.

 

Postat 2014-01-25 14:34 | Läst 2171 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

DB 24 - Det mjukaste...

...hos hästen, får blir Dagens bild 24.

Tog en snabb tur till mina favorithästar på lunchen.

Fem tunga, lurviga ardenner går i en hage strax söder om Uppsala.

 Den här damen har varit med förr och hon kan inte motstå att komma fram till mej fast jag inte brukar ha godis med till dem. Det har börjat snöa och jag hoppas på mer...

Hon kommer ända fram till mej och söker av marken med mulen. Några halmstrån fanns tydligen kvar.

 

Det blir inga fler snöflingor men min stora fina modell visar upp sej ändå.

Här kommer fotografen med på ett hörn också.

Jag kan inte lämna hagen utan några bilder på min långhåriga favorit. Han är välkammad som alltid.

 Ha en fin helg allihopa,

hälsningar Lena

Postat 2014-01-24 17:16 | Läst 7741 ggr. | Permalink | Kommentarer (17) | Kommentera

DB 23 - Har ni sett ljuset ?

DB 23: Uppsala klockan 07:41 och det börjar bli ljusna trots att det är mulet. Äntligen börjar det märkas att dagsljuset är på väg tillbaka !

Himlen och snön var ljuslila när jag blickade ut från fågeltornet bakom Ultuna Campus.

Snart kan man åka hit och spana innan jobbet (ganska snart i alla fall).

I morgon är det fredag, yeah...

Lena

Postat 2014-01-23 18:39 | Läst 1949 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

DB 22 - Spermielagring

Ni förstår kanske vad dessa två tänker hitta på....

Honan lägger sej platt på vattnet och hannen är inte sen att ta tillfället i akt. Upp och ...

Nafsa lite i nacken. Undrar om det finns någon fågelart där hannen inte beter sej på detta vis (någon fågelkännare här kanske vet) ?

....glurg...inte en drunkningsolycka utan fullt normalt när det gäller änder.

När det hela är över får hannen fnatt och vrålsimmar runt sin tjej. Det här ser rätt dråpligt ut.

Honan tvättar och putsar till sej och hannen fortsätter simma några varv till. Nu undrar ni förstås var dagens bild är, för detta är  inte fotograferat idag utan i mellandagarna i Texas. Dagens bild handlar om spermiernas öde...

Minst 95% av spermierna hamnar fort i vattnet men några procent letar sej upp i honans äggledare och hamnar där i små förvaringsrör. Dagens bild 22 visar ett sådant rör, en spermielagringskörtel, där de små lila strecken är spermiehuvuden. Varje dag som en äggcell avlossa och ska befruktas, portioneras några spermier ut från dessa rör och tar sej hela vägen till äggcellen (minst 40-50 cm i en and och det är kurvigt hela vägen). Denna bild är dock inte från en gräsand utan en kalkonhöna, men strukturerna finns i alla arter man tittat i hittills (vilda och domesticerade). Här kan spermierna lagras i godan ro från några dagar till flera veckor beroende på art. Kalkoner kan lagra befruktningsdugliga spermier i upp till 100 dagar dvs en enda parning räcker för att befrukta ägg i tre månader. Hos människor och däggdjur överlever inte spermier mer än något dygn när de lämnat hannen men fåglar är annorlunda och vissa stora ormar och sköldpaddor klarar det här ännu bättre. Vissa ormarter kan lagra funktionsdugliga spermier i flera år. 

Det mikroskopiska snittet som jag tagit dagens bild av var ett av en oerhörd massa som jag studerade när jag var doktorand för många år sedan.

Hälsningar Lena

Postat 2014-01-22 19:04 | Läst 5033 ggr. | Permalink | Kommentarer (18) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 6 Nästa