B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Spektakulär himmel

Himmel över Knivsta torsdag kväll strax före nio.

Det var en makalös regnbåge då jag åkte hem från jobbet, men då jag inte längre släpar på kameran varje dag så missade jag den. Jag blev dock lockad att åka ut en stund senare...

Himlen var spektakulär....

....och den förändrades snabbt.

När jag var nästan hemma var jag tvungen att stanna för att släppa förbi den här. Den ville inte alls vara med på bild och tyckte nog mest att bilens lyktor var besvärande. Det är den första igelkotten jag sett i närheten av våra hus under de 10 år vi bott här. Sånt här gör mej glad.

I morgon är det fredag....:-)

Hälsningar Lena

Postat 2015-05-07 22:12 | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Hägrarnas barnkammare

Solen strålade denna söndagsmorgon och efter frukost bestämde vi oss för att ta en tur till Isbladskärret. Jan Ehrsson har tidigare tipsat om att det är här hägrarna häckar och jag ville ju gärna se denna plats.

Det var inte svårt att hitta och väl där såg man snabbt var de stora fåglarna höll till. De var full aktivitet i de stora bona och det satt en eller flera ungar i de flesta.

Hägerungar ser lite roliga ut och att bara åka hit med en bra kikare och spana på dem är något jag kan rekommendera. Med 420 mm får man beskära bilderna en del men man kan ändå ta del av vad som pågår i bona.

I det vackra vårvädret var det full fart i Djurgårdskanalen.

En knipa med 10 nykläckta kycklingar får bråttom när båtarna passerar.

Det är många som njuter av att vara ute men vissa båtar höll lite väl hög hastighet tyckte jag. De kanske var inom angiven hastighetsbegränsning men med de små kycklingarna ute på vattnet kändes det ändå som väl fort.

Hägrarna brydde sej dock inte det minsta utan pysslade på i sina bon. Här kan man se två ganska små ungar mitt i boet.

Dessa telningar är betydligt äldre och här är det nog trångt. Fyra ungar har börjat testa sina vingar. Den ena vingligare än den andra.

I andra familjer pågick fortfarande förbättringar av själva boplatsen.

Vitsipporna blommade så det nästan gjorde ont i ögonen då vi vandrade in på Viktorias och Daniels kärleksstig (eller vad den nu kallades).

Från denna stig får man bättre ljus när man spanar mot hägerkolonin men avståndet är lite längre. Det ser dock ut att vara ungar i olika åldrar i nästan varje bo.

Det är inte alltid lätt att komma till och landa snyggt när man ska bidra till familjeförsörjningen. Om ni förstorar denna bild kan ni se att det sitter minst en unge i boet och plirar.

Vi fick en härlig söndagspromenad och en glimt av vardagsbestyren i en hägerkoloni, men de finns alltid de som tycker man ska anstränga sej mer....

Hälsningar Lena

Postat 2015-05-03 18:18 | Permalink | Kommentarer (14) | Kommentera

Skrattmåsarnas vårbestyr

Påskliljorna blommar vid Råstasjön och våren visar sej från sin bästa sida.

Jag är där för att spana på skrattmåsarnas våryra. Den första mås jag stöter på tycks dock ta de lugnt på morgonen.

Även nästa par sitter och njuter av den första morgonsolen som precis titta upp bakom höghusen.

När jag kommer fram till kolonin råder det dock en helt annan aktivitet och volymen är hög.

" - Jag måste kräkas.....    Så går det när man festar på Valborg som Du gjorde!"

En del tar bobyggandet till helt nya höjder.

Andra tar en liten kärleksstund på det blanka vattnet. Jag har nog inte sett måsar para sej på vatten förut men det såg ut att gå vägen.

Det här paret tittade jag på en lång stund. De var mycket kärleksfulla mot varandra, kräktes upp mat och gullade som bara den.

Hannen lade också stor energi på att jaga bort andra potentiella kavaljerer.

Plötsligt genomför han denna flyguppvisning. Det verkade bara vara för att imponerade på honan och det gick väldigt fort. Alla sex bilderna som visar händelsen är tagna inom loppet av en sekund (vilket är precis vad min kamera klarar).

Upp och vänd...

...och så rakt ner som en projektil. Kolla in honan på bilder till vänster. Hon ser inte jätteimponerad ut...

" - Jösses vilket plask......vad ska det vara bra för?..."

Hannen kom sedan snabbt upp ur vattnet med någon slags godsak i munnen (eller så har han kräkts upp något på vägen ner).

Det är i alla fall något som honan väldigt gärna vill ha men nu vill han plötsligt inte dela med sej....man kan undra hur de tänker, dessa våryra skrattmåsar.

Hälsningar Lena

Postat 2015-05-02 16:40 | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Frukost på 8 sekunder

Besökte Råstasjön en tidig morgon och när jag egentligen hade bestämt mej för att avsluta, och var på väg till bilen, fick jag syn på en häger. Den stod i ett litet vattendrag som ser ut mer som ett dike bakom den stora byggarbetsplatsen.

Det är mycket grenar och bråte på platsen men jag lyckades hitta en hyfsad position på en gångbana. Hägern visste att jag stod där men efter en första koll brydde den sej inte. Det hade precis börjat låta ordentligt illa från bygget så den var nog rätt härdad.

" - Fy va dåligt med fisk det är i det här diket !"

Hägern intar ändå jaktposition. Jag har kameran inställd på höghastighet seriebildtagning, ISO 1000 och 1/320 s. Bländaren är den givna på min 420 mm kombo, dvs 5,6. Jag bestämmer mej för att ge hägern en kvart....klockan är 08:07:32...

Sedan går det fort. Min kamera tar 6 bilder/s och tiden är 08:09:04...

08:09:04...klockan anger inte tiondelar...

08:09:04

08:09:04

08:09:05

08:09:06

08:09:08

08:09:09

08:09:11 Hägern rätar upp sej och man förväntar sej nästan en liten rap. Frukost på 8 sekunder. Inte illa får man väl säga.

Hälsningar Lena

Postat 2015-05-01 11:02 | Permalink | Kommentarer (18) | Kommentera

Innehållskategorier