En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Hägrarnas barnkammare

Solen strålade denna söndagsmorgon och efter frukost bestämde vi oss för att ta en tur till Isbladskärret. Jan Ehrsson har tidigare tipsat om att det är här hägrarna häckar och jag ville ju gärna se denna plats.

Det var inte svårt att hitta och väl där såg man snabbt var de stora fåglarna höll till. De var full aktivitet i de stora bona och det satt en eller flera ungar i de flesta.

Hägerungar ser lite roliga ut och att bara åka hit med en bra kikare och spana på dem är något jag kan rekommendera. Med 420 mm får man beskära bilderna en del men man kan ändå ta del av vad som pågår i bona.

I det vackra vårvädret var det full fart i Djurgårdskanalen.

En knipa med 10 nykläckta kycklingar får bråttom när båtarna passerar.

Det är många som njuter av att vara ute men vissa båtar höll lite väl hög hastighet tyckte jag. De kanske var inom angiven hastighetsbegränsning men med de små kycklingarna ute på vattnet kändes det ändå som väl fort.

Hägrarna brydde sej dock inte det minsta utan pysslade på i sina bon. Här kan man se två ganska små ungar mitt i boet.

Dessa telningar är betydligt äldre och här är det nog trångt. Fyra ungar har börjat testa sina vingar. Den ena vingligare än den andra.

I andra familjer pågick fortfarande förbättringar av själva boplatsen.

Vitsipporna blommade så det nästan gjorde ont i ögonen då vi vandrade in på Viktorias och Daniels kärleksstig (eller vad den nu kallades).

Från denna stig får man bättre ljus när man spanar mot hägerkolonin men avståndet är lite längre. Det ser dock ut att vara ungar i olika åldrar i nästan varje bo.

Det är inte alltid lätt att komma till och landa snyggt när man ska bidra till familjeförsörjningen. Om ni förstorar denna bild kan ni se att det sitter minst en unge i boet och plirar.

Vi fick en härlig söndagspromenad och en glimt av vardagsbestyren i en hägerkoloni, men de finns alltid de som tycker man ska anstränga sej mer....

Hälsningar Lena

Inlagt 2015-05-03 18:18 | Läst 1823 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Intressant o fint på dom läckra Hägrarna, o dunbollarna är så söta! Må fint, LO
Svar från Lena Holm   2015-05-04 07:50
Tack LO;
jag har inte sett gråhäger på detta sätt förut så det var en upplevelse.
Hälsningar Lena
Härliga bilder på hägrarna
Marianne
Svar från Lena Holm   2015-05-04 07:50
Tack Marianne,
de är ju tacksamma motiv.
Hälsningar Lena
Trevlig söndagstur som gav utdelning. Hägrar är fina och graciösa tycker jag. Extra kul med de små liven i boen.
Svar från Lena Holm   2015-05-04 07:51
Tack Ingemar,
jag har inte sett hägerungar förut så det var en ny upplevelse. De har en skön uppsyn med en rufsig kalufs på huvudet.
Hälsningar Lena
Jättefina bilder på hägrarna och jag tycker du kom bra nära med hjälp av croppning utan att tappa kvalitet på bilderna. En lyckad söndagspromenad måste man säga. Tyvärr hör väl jag till de som är med på sista bilden, men lite lugn och ro på en promenad är aldrig fel det heller...
Ha det fint!
Svar från Lena Holm   2015-05-04 07:53
Tack Mikael,
man gör det man trivs och mår bra av. Jag skulle behöva lite mer tempo på mina promenade men älskar att flanera med kameran.
Hälsningar Lena
Fina bilder och Vigg-familjen är helt underbar.
Svar från Lena Holm   2015-05-04 07:53
Tack Stefan,
jag har nu fått veta att det är en knipa och inte en vigg. Men de är lika underbra ändå.
Hälsningar Lena
Mycket intressant att få se hur hägern häckar för det jag inte sett Hägerungar har jag inte sett det var roligt Tack Lena Ha det gott : ) // Gert
Svar från Lena Holm   2015-05-04 07:55
Tack Gert,
det är minsann inte ofta som jag har någon fågel på bild som du inte har sett och det dessutom är I Sverige. Det var mina första hägerungar också. Mitt i Sockholm, det är rätt häftigt.
Hälsningar Lena
Hej! Lena. Trevligt att ni kom dit! Fina bilder! Vill också nämna att fågeln med ungarna efter sig i vattnet är Knipa och inte Vigg.. Jag var också där idag och spanade, och fotade lite, såg också Knipan med sina ungar, Det var i kärret och inte i kanalen, men det kan också ha varit ett annat gäng.. Såg också Gräsand med sina ungar. Roligt också att Sångsvansparet finns kvar, men jag vet inte om dom tänkt sig häcka eller ej, dom har ändå funnits där sedan isen släppte! Dessutom såg/fotade jag ett Skedandspar, åtminstone två Snatterandspar kunde jag se, och dessutom ett tufft par av Svarthakedopping som gjorde allt för att jaga bort de flesta andra andarter.. riktiga tuffingar! Så det borde vara häckning på gång där!? Dessutom hörde jag mina första Lövsångare i år nån kilometer bort på Norra Djurgården, bortom Hundudden. Det är alltid speciellt tycker jag, den ihop med Bofinken är väl Sveriges mest talrika fågel sommartid, och hörs mest i skogarna! Brukar ofta höras längst in på sommaren också, ett par veckor in i Juli, sedan blir allt tyst.. :-( Skriver nog en blogg från mitt besök vid kärret idag, det kommer nog om ett par dagar..
Hälsn!
Svar från Lena Holm   2015-05-04 07:49
Tack Jan,
jag har korrigerat misstaget, snällt att du talar om när det blir fel. Det var inte samma knipa med ungar som i kärret. Vi såg dessa också och de var äldre Vi såg även svarthakedoppingarna på långt avstånd och sångsvanarna. Jag fotogarferade en lövsångare (tror jag I alla fall) men den blev inte skarp. Jag ska hålla utkik efter ditt inlägg.
Hälsningar Lena
ehrsa   2015-05-05 22:04
Hej! igen. Vill tipsa dig om ett nytt återkommande och kort, men väldigt trevligt radioprogram som handlar om fåglar, som har börjat sändas i radions P1. I helgen som var så handlade det om Hägrarna vid Isbladskärret! Det är endast 10 minuter långt, men väl så hörvärt tycker jag! Två tidigare program finns också att lyssna på.

Här är en länk dit: http://sverigesradio.se/sida/avsnitt/536540?programid=4794

Hälsn!
Riktigt häftigt Och mitt inne i en storstad. Nästan som Köpenhamn.... Det skulle förstås vara roligt, att komma till Stockholm också men tyvärr ligger det ju lite långt bort. Både Råstasjön och Isbladskärret står sedan länge på min önskelista. Men det finns ju hägrar ute i Guds fria natur också om än mera skygga och svårfotograferade. Fina bilder fick du och jag njuter av att få ta del av dem.
Ha det gott!
Eva
Svar från Lena Holm   2015-05-04 07:58
Tack Eva,
jag är förvånad över hur mycket fågel man kan se i och runt Stockholm. Råstasjön är mer tillgängligt än här men samtidigt såg vi t ex svarthakedopping och sångsvan här mm som inte finns vid Råstasjön. Du har en hel del fina platser i din ände av landet som jag gärna skulle se, men ibland är det bara för långt som du sager.
Hälsningar Lena
Superfina hägerbilder Lena! Roligt just att se bon med ungar i/ Björn T
Svar från Lena Holm   2015-05-04 07:58
Tack Bjorn,
det var mina första hägerungr också så det var en bra tur.
Hälsningar Lena
Vilka läcka bilder på hägrarnas boplatser !
Här har du kunnat lurats om att dom bilderna varit från någon annan del av världen, ser väldigt osvenskt ut :-)
ing-marie
Svar från Lena Holm   2015-05-04 08:05
Tack Ing-Marie,
jag tycker det är häftigt att man kan få se detta på Djurgården, mitt i Stockholm.
Hälsningar Lena
Fint där borta, har lufsat runt i Tjejmilen där några gånger, men länge sedan var det och då orkade jag inte kolla efter några hägrar eller andra fåglar. Tänk att de redan har ungar i sina bon och vingligt ser det ut. Inga skyddsräcken heller :)
Där skulle man ha nytta av en skylift vid fotograferingen.
Svar från Lena Holm   2015-05-06 15:11
Tack Margareta,
en skylift hade varit toppen. De sitter högt upp i sina bon och väldigt vingligt såg det ut när de börja veva med sina vingar. Jag blev förvånad att en del ungar var så stora men det går ju fort i fågelvärlden.
Hälsningar Lena
Tänkte just på Isbladskärret idag, nu blir jag ännu mer taggad! Har bara varit där en gång tidigare och då strulade mitt objektiv så var lite ur form. Hägerungen i de första bilderna är ju FÖR söt! har aldrig sett en liten förut, bara det är ju värt besöket :-) Kanske blir det en tur dit i veckan. Ha det fint/ Elisabeth
Svar från Lena Holm   2015-05-06 15:14
Tack Elisabeth,
hägerungarna är bedårande söta men de sitter högt upp. Det kan vara värt att ta med en kikare också. Om den är "bättre" än objektivet är det ett rent nöje att också titta på dem. Ungarna ser nästan ut som gamla gubbar redan från början.
Hälsningar Lena
Vad menar du med att anstränga sig mer?
Tänk att de har ungar redan trodde de väntade tills det blev varmare.
Härligt få se dessa fantastiska bilder du tagit. Vilket bestyr de har nu med mat.
Skall det fiskas eller?

Andungar är så mjuka fina.
Du måste haft en underbar dag.
Önskar så i morgon också.
Gun-Inger
Svar från Lena Holm   2015-05-07 07:59
Tack Gun-Inger,
jag syftar på den som springer på sista bilden istället för att bara strosa runt som vi gjorde. Det var mängder med neonklädda löpare och cyklister ute. Hägrarna har visst ungar så här tidigt. Jag blev också förvånad.
Hälsningar Lena

Innehållskategorier