En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Krispigt att vara and idag...

Då kan man göra som dessa gräsänder och leta upp pölen vid Knivsta reningsverk det vattnet är lite varmare och absolut inte fryser, hur kallt det än blir.  

Trots att det var sol och vackert väder gjorde ångan från vattnet att allt blev inneslutet i en mjuk dimma.

Man kan se på de vilande änderna att det var kallt för de har rimfrost på fjädrarna.

Till den här pölen vallfärdade fågelskådare idag för att leta upp en liten and bland hundratals gräsänder i dimma. Den gulkindade krickan som förut var i Uppsala har nu hittat till Knivsta reningsverk. 

Inte så lätt att få bilder på trots att den här pölen inte är så stor. Den är dock inhägnad så fåglarna får vara ifred. Vill ni se riktigt vackra bilder på krickan kika in i Johnnys blogg. 

Här simmar den runt med sina större kompisar. Det finns också en vanlig kricka i pölen, en hona,...så det finns i alla fall en jämnstor kompis....

Hälsningar Lena

Inlagt 2021-01-30 15:10 | Läst 707 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Roligt att se lite fåglar här hos dig nu när "mina" är nån annanstans ☺
Minus 20 å massor snö
Svar från Lena Holm 2021-01-30 20:27
Tack Nini,
när det är så kallt gäller det att hitta ställen med öppet vatten eller gott om mat. Just den här pölen är ju uppvärmd så jag förstår att de samlas här. VI har ca 25 cm snö på marken och det räcker för att ge vinterkänsla hos oss.
Hälsningar Lena
Det här hörde jag om. Vad kul! Tycker det blev lite spännande med dimman.
Fina bilder!

Mvh
Johnny
Svar från Lena Holm 2021-01-30 20:31
Tack Johnny,
jag kunde ju inte motstå att gå dit för det är en promenad för oss (ca 6 mk t o r). Tur att vi gick för det var fullt med "bilar" som försökte hitta parkering när vi kom fram. Dimman gav ett annat stuk och jag bryr mej inte så mycket om att inte just den krickan syntes bättre.
Hälsningar Lena
Dom ser ju ut att njuta och ha det bra där..Blev mjukt och fint med den lätta ångan från vattnet.
Mvh/Gunte..
Svar från Lena Holm 2021-01-30 20:32
Tack Gunte,
dessa änder har nog parkerat här för en lång tid framöver och att just den här udda krickan har hittat hit är mest en lyckträff. För oss blev det en skön promenad och så fick jag fota den, även om det var i dimma.
Hälsningar Lena
Trevligt! Kanske hybrider på gång.. ja, nu är det riktigt fint vinterväder! Fotade en likaså fin Domherre i närområdet idag, (första i vinter) den förstärker vinterkänslan lite extra..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2021-01-30 22:30
Tack Jan,
kanske de kan finna lite samhörighet bland gräsänderna, vem vet :-) Jag hoppas få se din domherre, de är riktiga vinterfåglar.
Hälsningar Lena
Kul du hittade den gulkindade. Tittar just nu på den stora jakten på TV3 :). Inte så lätt att hitta en individ bland alla änder. För några år sedan var den en amerikans dykand i dammarna i Lund, den hade vita ögon. Jag tror jag titta på tusentals 👀 innan jag hittade just denna
Svar från Lena Holm 2021-01-30 22:33
Tack Peter,
när vi kom fram till denna pöl var det fullt med gräsänder och det tog ett bra tag innan vi hittade den gulkindade krickan. Vi såg den först med kikaren som ger en betydligt bättre bild (ljusare) än kameran.
Hälsningar Lena
Huvvaligen vad kallt det ser ut att bada. Även för en liten and eller kricka.
Svar från Lena Holm 2021-01-30 22:36
Tack Eva,
i morse var det kallt men samtidigt också vackert. Det intressanta här är väl att man kan se rimfrosten på vissa änder. Men de fryser nog inte med tanke på dunjackorna som de bär :-)
Hälsningar Lena
Fina bilder Lena, det ser ut som om att de har det gött där iaf. Med lite varmare vatten än övriga sjöar och hav.
Både dimman och rimfrosten på ändernas fjäderdräkt blir bra här :-)
Ja Johnnys blogg på den pippin var grym!
Svar från Lena Holm 2021-01-30 22:38
Tack Joakim,
det finaste här tycker jag är att man kan se rimfrosten på några av änderna. Om jag tänkt på det mer när vi var på plats hade det kanske blivit några bilder till, men det blev så mycket imma på kamerahuset när jag skulle kolla så det fick vara.
Hälsningar Lena
Hej Lena vilken fin gulkindade krickan är det hade varit roligt att se men det är lite långt att köra till Uppsala nu har jag sett den på bild Hälsningar Gert
Svar från Lena Holm 2021-01-30 22:44
Tack Gert,
det är en fin fågel men jag skulle aldrig köra så långt för att få se den som du skulle behöva göra. För oss var det en promenad på ca 6 km tur och retur vilket enbart var trevligt.
Hälsningar Lena
Hej Lena H.
Det er nogle meget kloge svenske ænder :-)
De varme dampe lægger noget specielt til billederne - gillas.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2021-01-30 22:47
Tack Erik,
ja dessa änder har nog hittat den perfekta pölen just nu. Jag vet att det finns uppvärmt vatten även runt kärnkraftverket i Forsmark (norr om oss) men jag har aldrig varit där och sett hur det ser ut. Det finns visst en del begränsningar just i det området :-)
Hälsningar Lena
Visst är det så att våra fåglar är sluga.
Jag märker det mest på kajor och skator som vi har en del av.
De kommer ihåg vissa saker.
Då måste änderna på något sätt förstått att vattnet är varmare där?
///Gun-Inger
Svar från Lena Holm 2021-01-30 22:51
Tack Gun-Inger,
just kajor och skator är extra smarta, det finns det vetenskapliga belägg för. Men klart att änderna har förstått att det här är en bra pöl. Det finns antagligen också en hel del växtmaterial här som de kan äta. De behöver en hel del naturligt foder och kan inte klara sej på bröd från allmänheten.
Hälsningar Lena
Mysigt med dimman.
Kul att du fick några bilder på den. Så vacker den är med sin fina teckning. ( har även sett Johnnys bilder )
Skönt att dom har ett tillhåll med liiite varmare vatten.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2021-01-31 19:52
Tack Ing-Marie,
jag tror inte det är så varmt direkt men det fryser i alla fall inte och det ser ut att finnas en del växtlighet som de kan äta. Här är det inga som matar änderna. Det är en vacker liten and och jag är mest glad att jag fått se den. Om den fortfarande är på plats i morgon kanske jag promenerar förbi.
Hälsningar Lena