En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Mandarinerna passar verkligen i herrgårdsmiljö

Det är välkänt att det finns ett par mandarinänder vid Lövstabruks herrgård i norra Uppland och ni som läser bloggarna har redan sett bilder på dessa fåglar. Jag kunde ändå inte motstå att åka dit och det slog mej när jag såg alla byggnader, som alla hade samma färgsättning, att mandarinhannen matchade perfekt i denna miljö. Mandarinänder spreds från Östasien då de genom sin spektakulära fjäderdräkt blev populära som "prydnadsfåglar" i parker och trädgårdar. 

Lövstabruks herrgård har många byggnader och alla är i olika nyanser av den gula färgen som går igen i mandarinandens fjäderdräkt.  

Honan är lite mer diskret men väldigt vacker i sin svartvita kostym.

Vattnet var hel stilla i den stora parken. Ett besök kan rekommenderas men kanske lite senare på säsongen. 

Hälsningar Lena

PS. Om man "kryssar" fåglar är det nu fritt fram även för ett kryss även för mandarinand...

Inlagt 2021-01-03 22:15 | Läst 1458 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det har du rätt i, iaf hanen passar fint i terrakottamiljön. Fina bilder och kul att du fick med honan. Den är också vacker på ett mera diskret sätt
Svar från Lena Holm 2021-01-04 19:26
Tack Peter,
jag åkte på denna tur mest för att det fanns ett par mandarinänder och jag har inte sett honan förut. Hon är verkligen vacker även om hon är något mer diskret i färgsättningen.
Hälsningar Lena
Jag har faktiskt underligt nog sett en mandarinand en gång
på sjukhusområdet i Lund.
Det är en så vacker fågel. Så det är någon som har "planterat" in
den i Sverige.
Vilket vackert ställe du varit på. Fint få se. Härliga bilder.
Önskar dig fina dagar detta år.
Hälsningar
Gun-Inger
Svar från Lena Holm 2021-01-04 19:29
Tack Gun-Inger,
mandarinänder har spridits överallt och visst är de "inplanterade" hos oss men nu finns det par av dem, inte bara ensamma hannar som polar med gränsandshonor. Det här är ett vackert område även om vildsvinen jobbat ordentligt på gräsmattorna (vilket inte finns med i bloggen).
Hälsningar Lena
Den, mandarinanden, går verkligen fint ihop med dom gamla bruksbyggnaderna! Precis som du säger, dom passar ihop! Och byggnaderna speglar sig vackert i vattnet, dom arkitekterna visste vad dom gjorde, fint! Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2021-01-04 19:31
Tack Björn,
jag kände det redan när jag var där och hade fotat fåglarna. Vi gick runt och då insåg jag alla husen hade samma färgtoner som anden. Nu matchar väl hannen nästan vilken miljö som helst men här tyckte jag att de passade bra in också med tanke på hur de hamnat i landet, som utsmyckning någonstans.
Hälsningar Lena
Hej Lena H.
Det är en väldigt fotogen fågel, som är rätt för den vackra miljön. För några år sedan hade vi en i stadsparken här i Roskilde, men jag tror inte att den är här längre.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2021-01-04 19:33
Tack Erik,
de dyker upp lite överallt men jag har aldrig sett en en hona förut. Jag har sett hannar som blivit vän med en gräsandshona istället. Det finns säkert mandarinänder lite här och där i Danmark.
Hälsningar Lena
Å så fint fåglarna passade in i den miljön...och superfina bilder blev det. Den orangebruna färgen gör sig bra mot det kalla blågrå.
Svar från Lena Holm 2021-01-04 19:35
Tack Lena,
den kalla blågrå färgen gör också dessa fåglar rättvisa, kanske ännu mer honan. Det var också en fin miljö med det stilla vattnet och den totala avsaknaden av andra turister (som det är gott om på sommaren).
Hälsningar Lena
Ja den matchar färgerna på byggnaden bra. Kanske vet den det :)
Ser fint ut stället, får lägga det på önskelistan ..
Mvh/Gunte..
Svar från Lena Holm 2021-01-04 19:37
Tack Gunte,
jag åker inte så ofta till den här typen av platser men det var fint att få se det i lågsäsong, utan turister. Fågelparet passade perfekt i den här miljön, de är en utsmyckning.
Hälsningar Lena
Vackra bilder på miljön. Kul att du fick båda i samma ruta. Snyggt!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2021-01-04 19:38
Tack Johnny,
jag fick den inte så nära men i alla fall båda tillsammans. Jag har inte sett honan förut så det var väl största anledningen till att vi åkte.
Hälsningar Lena
Finstämda bilder. Dit måste jag ta mig när jag nån gång är söderut.
Svar från Lena Holm 2021-01-04 19:39
Tack Mats,
det var vackert så här i lågsäsong, annars besöker jag inte så många slott och herresäten. Men det här är ju ändå rätt nära och jag hade inte sett en mandarinhona förut.
Hälsningar Lena
Så rätt, hanen har ju exakt samma nyanser som byggnaderna. Din översta jämförelsebild var ju verkligen häftigt att se.
Ju mer bilder jag ser på dessa fåglar, desto mer förtjust blir jag i honan, fantastiskt vacker hon också.
Vad jag kan minnas har jag aldrig sett någon mandarinand. Har haft tankar på att kolla på dom som finns i Enköpingsån när jag varit vid Hjälstaviken men det har aldrig blivit av.
Men det kanske blir en tur hit framöver. jag har nog ung. samma sträcka som dig dit.
Var det lätt att få syn på dom ?
ing-marie
Svar från Lena Holm 2021-01-05 15:57
Tack Ing-Marie,
ja, det var ganska lätta att hitta. Det är ju rätt små pölar de uppehåller sej i och det finns en matning på gräsmattan bredvid den den ena. Om du kör in på området som att du skulle till Hantverkets, hus ligger den pölen på höger sida. Hantverkets hus är för övrigt öppet på söndagar mellan 12-16. Om de inte är ute på vattnet gå längs den kladdiga vägen bredvid där du antagligen har parkerat. De uppehåller sej gärna nära stranden där trädgrenar hänger ut över vattnet.
Hälsningar Lena