En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Några bonusdjur från Gullmarn

Förutom bläckfiskar och tångsnärtan som jag visat i tidigare inlägg, såg vi en del annat intressant under dyken i Gullmarn förra helgen. Trots att sikten bitvis var dåligt går det bra att fotografera makro, vilket även inkluderar mindre fiskar. Bilden ovan visar en havsborstmask. Den ser kanske inte ut som en mask, men själva masken bor i röret och har en stor tentakelkrona som den fångar mat och andas med. Om den blir störd t ex av fotoblixtar, drar den in tentakelkronan i röret och då kan man lika gärna simma vidare. 

Så här ser det ut när vi är ute och dyker själva, dvs utan arrangör. Två dubbla flaskpaket var och så riggar vi allt i bilen. Då kan man även sitta där bak när man tar på sej utrustningen. Att sånt fungerar provade vi förstås när vi bytte bil. Luft fyller vi på ett lokalt dykcenter.  

Det var fortfarande lite höstfärger kvar vid Gullmarn men generellt mörkt och grått.

Det här var nog det enda vi såg av solen hela den helgen, en kort glimt på fredag eftermiddag. Vi var mest nöjda när när det inte regnade. Även om det spelar mindre roll när man dyker är det stökigt när man byter om. Fuktiga kläder under torrdräkten blir inte så mysigt i längden. 

Simkrabbor var det gott om. De kilade snabbt över botten när vi lös med våra lampor. Den här har hittat en tjej som den bevakade ordentligt. 

Krabborna gräver ner sej när det börjar bli kallt i vattnet. På 10 m djup var det fortfarande 11-12 grader varmt men på grundare vatten bara 6-8. Den här har hittat ett ställe med en slokande sjöpenna ovanför sej.

När de grävt ner sej helt och hållet kan man bara se ögonen i sanden.

Den här vackra fisken är en knot. En fisk som vi inte ser särskilt ofta och möter man en är det oftast under ett kvälls eller nattdyk, dvs i mörker. Den rör sej över botten med fenstrålarna ungefär som ben.

Den här tycks också gilla att gräva ner sej, något jag inte sett tidigare. Knoten kan också kallas knorrhane.

Den här långsmala fisken är en tångspigg. Den håller till i grunt vatten och vi hittade denna i ålgräset på ca 5 meters djup. Tångspiggen är monogam och honan dör efter att hon lagt äggen. Hannen vaktar dem i fyra till fem veckor och ser till att de får friskt vatten och skydd, sedan dör även han och de små ynglen får klara sej själva.

En annan överraskning för oss var denna mulle. Det ser vi inte heller särskilt ofta. Karaktäristiskt är långa skäggtömmar som ger fisken både känsel och smak när den letar efter mat på botten. De vackra röda färgfälten framträden mer på natten. 

Avslutar med en skäggsimpa. Dessa fiskar har jag visat förut och de är inte alls särskilt ovanliga men jag tycker de ser så originella ut. De rör sej sakta över botten och simmar inte särskilt långt. Mycket tacksam för fotografen kan jag intyga. Nu dröjer det ett tag till nästa dyk.

Hälsningar Lena

Inlagt 2019-11-12 21:58 | Läst 5549 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Kan aldrig sluta att förundras över artrikedomen, variationen, livsmönstren och alla förunderliga utseenden. Och så otroligt många sätt det finns att överleva på. Och driften att fortplanta sig och sen kanske dö, uppgiften slutförd så att säga. Är det nån som undrar varför sexualiteten fortfarande spelar sån roll i alla olika och omöjliga sammanhang i våra samhällen? Sa jag att bilderna är fantastiska? Igen?
Många hälsningar/ Björn T
Svar från Lena Holm 2019-11-15 20:07
Tack Björn,
det finns en ofantligt spännande artrikedom att beskåda undre ytan och jag kommer aldrig någonsin att kunna visa den på ett rättvist sätt. Sexuell förökning som strategi anses ge mer värdefull genetiskt variation än asexuell förökning där endast överkorsning och mutationer kan ge variation . Men steget till varför sexualiteten spelar så stor roll i samhället kan jag inte ens spekulera i.
Hälsningar Lena
Khalad 2019-11-15 23:33
Bara en förklaring. Jag tänker att under alla årmiljoner och kanske årmiljarder har ju driften att fortplanta sig, alltså sexualiteten, dominerat nästan alla varelsers liv. Rimligtvis måste den driften och alltså sexualiteten vara djupt, djupt förankrade också i oss människor. Och jag tänker att en så djupt förankrad drift lätt kommer i konflikt med dom moderna samhällenas regler och normer. Dom har väl funnits i kanske 10 000 år, inte mycket i sammanhanget.
Artrikedomen inger respekt! Tjusig havsborstmask!
/MA
Svar från Lena Holm 2019-11-15 20:02
Tack Mats,
här nere är artrikedomen fascinerande. Bara att lära sej vad som är djur och växter vänder upp och ner på mycket av det man tror att man kan.
Hälsningar Lena
Vackert. Du hittar mycket mer liv i svenska vatten än vad jag gjorde, men det är väl som när jag är ute och tittar efter fåglar, ser hälften av de som ornitologerna ser :). Fina färger är det också, det är väl mycket ljuset från blixten som gör det, jag har för mig att det mesta var fyra nyanser av brunt
Svar från Lena Holm 2019-11-15 20:00
Tack Peter,
det handlar nog mycket om erfarenhet som du säger och under ytan är ju också ljus helt avgörande. Om man inte dyker med en rejäl lampa har man inte en chans att se allt det vi ser på ett dyk. Sedan gäller det att simma långsamt....många har svårt att ta det lugnt när tiden är begränsad.
Hälsningar Lena
Fina bilder från denna fantastiska miljö och roligt att få följa med. Fiskar som jag aldrig har hört talats om finns här. Spännande & vackert :)
Svar från Lena Holm 2019-11-15 19:56
Tack Joakim,
det finns en hel del spännande liv därnere och man behöver inte ens gå djupt, men under snorklingsdjup är det förstås.
Hälsningar Lena
Mycket fina bilder! Känner igen det där med backluckan. Väldigt skönt att sitta och vila med dubbeltolvor på ryggen medans parkamraten gör sig i ordning :)

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2019-11-15 19:54
Tack Johnny,
våra dubbeltolvor bor numera i garaget med ett par dubbel femton som ingen ens vill komma i närheten av. Vi dyker nu på ett sätt då mindre paket räcker gott och väl, dubble sju för mej och dubbel 8,5 för min sambo. Även om vi drar på oss lite dekotid någon enstaka gång räcker dessa paket mer än väl.
Hälsningar Lena
Finns tydligen en hel del ovanligt där under ytan även i Sverige.
Knorrhane känner jag igen namnet på från någon Saltkråkanfilm, fast då var det visst en bov som kallades så. Om jag inte minns fel.
Svar från Lena Holm 2019-11-15 19:49
Tack Margareta,
ja knorrhanen finns där bland sagorna men det är även en liten vacker fisk bland allt annat som är lite ovanligt.
Hälsningar Lena
Suveräna bilder från en märklig värld, knorrhane ;) hittade du ingen ruskprick ;) (Hasse o Tage)
Ni skulle ha en plåtis när ni är ute och flänger...
Med vänlig hälsning/Gunte..
Svar från Lena Holm 2019-11-15 19:47
Tack Gunte,
jag måste kolla lite i min digra kollektion..kanske finns det en ruskprick någonstans. Ibland inser jag att jag borde ta mer bilder från hela upplevelsen, även på land då det mest är jobbigt och tungt, men att det ändå kan vara kul att se hur det går till.
Hälsningar Lena
Fina bilder att förundras över. Knorrhane har jag fått på pilk nån gång och den knorrar faktiskt när man drar upp den.
Svar från Lena Holm 2019-11-15 19:43
Tack Gunnar,
det där om knorrhanen har jag bara läst mej till men de ska tydligen ge knorrade ljud ifrån sej när de blir uppdragna på land. Även namnet knot ska komma från att de låter när de dras upp ur vattnet.
Hälsningar Lena
Mysigt! Alltid spännande med bilder 'under ytan'! Dykning är ju en aktivitet som fungerar året runt, bara det inte ligger för mycket is i vägen.. Havsborstmasken var extra fin!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2019-11-15 19:41
Tack Jan,
ja visst kan man dyka året runt men av ren bekvämlighet brukar det inte bli så många vinterdyk numera. Det här är oftast vår sista helg innan det bli "vinterkallt" i vattnet. Det finns dock alltid spännande motiv och när vattnet är kallt kan ju sikten ibland vara helt häpnadsväckande.
Hälsningar Lena