En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Sista dyken i Norge för denna gång

En vecka går väldigt fort när man har kul och snart närmade vi oss sista dykdagen på Tustna. En blyg sjurygg skymtar inne bland bladen. 

Sjuryggen har som en stor sugplatta på bröstet och kan fästa mot t ex stora tareblad som den gjort här. Ibland vaktar de ägg när man ser dem så här års men denna verkade inte ha någon äggsamling att sköta om. Den är också lite i största laget för att fota med 60 mm makro.

Stor är också denna pampiga anemon. Den har stått på samma ställe så länge jag kan minnas och jag har bilder på den från flera år tillbaka. Att det är samma råder ingen tvekan för den står helt ensam på berghäll som för övrigt är ganska ren och mörk. Ibland har det varit små räkor under anemonen och man kan se en lite röd räka på foten. 

En riktigt långtaggig sjöborre ser man inte så ofta så jag förevigar den och simmar vidare. 

Väl uppe i båten ser det ut så här dvs inte så lovande. Vi går iland och äter lunch i alla fall. Man måste ju ha ett ytintervall mellan dyken och vi behöver även uträtta andra saker. 

Vi brukar ju se en del havsörn här men denna vecka har jag inte lyckats ha kameran framme när "den store" visat sej. De satt en mycket fint på en liten kobbe precis innan vi skulle hoppa i vattnet på första dyket och jag kunde inte låta bli att svära. Så nära hade vi inte varit på hela veckan. Den här och en till kom farande över oss när lunchen var slut och jag lyckades få upp "landkameran" i tid för att fånga den andra på bild. 

Den store passerade rakt över båten och den bevärdigade oss med en snabb blick.  Vi hade haft tillfälligt uppehåll i regnandet och det såg lite ljusare ut en kort stund, men det berodde på åt vilket håll man tittade...

När vi kör mot den plats där vi ska dyka ser det ut så här. Det hade också börjat blåsa mer men eftersom vi är i en fjord blir det tack och lov inte så mycket vågor.

Jag har bytt till vidvinkel men vi hittar inga stora fiskar eller någon intresserad liten bläckfisk. En vacker blåstråle ställer i alla fall upp på bild och några rödnäbbor skymtar i bakgrunden. Arten heter blågylta och den vackert blåmönstrade är hannen, de rödaktiga är hans harem av honor. Det intressanta med denna art är att om hannen dör kommer den största honan att omvandlas till hanne och ta över hans roll. 

Vi simmar längs en vägg och där det inte finns så värst mycket mer än småsaker. På håll ser vi dock den här lustiga strukturen för de lyser ju nästan i mörkret. Jag trodde först att det var sjöpungar men de växte i så fall på ett konstigt ställe. Det är definitivt inte sjöpungar och jag tar några bilder. Jag misstänker redan då att det är en äggsamling men den är förvånansvärt stor. Vi får bekräftat av marinbiologen när vi kommer upp att detta är en samling bläckfiskägg. De är inte från en åttaarmad som den vi såg tidigare utan från en tioarmad bläckfisk (squid). Varje kapsel innehåller hundratals små bläckfiskembryon. Inte så vacker kanske men absolut dagens mest intressanta fynd.

Vi simmar upp längs klippväggen och jag börjar utforska miljön på väldigt grunt vatten. Man ser ytan tydigt och jag konstaterar att det regnar. Så här nära klipporna växer det blåstång och det är fullt med småfisk.

Det är rätt mysigt att simma runt i tången och man ska ju avsluta dyken på grunt vatten så det här är ett bra ställe att vara på. 

Vi måste dock visa båtföraren var vi är, i synnerhet om vädret har försämrats. Fredrik skickar upp en röd markeringsboj genom att blåsa in luft i den med sin regulator. 

Så här kan man hänga på bojen under hela säkerhetsstoppet och då ser även båtföraren var dykarna kommer att komma upp. Vi har också simmat ut från klipporna för att underlätta för båtföraren att plocka upp oss. 

Så här kan det se ut när vädret inte är det bästa på ytan. 

Avslutar med en bild från vår bar i båthuset. Sista kvällen ville alla pyssla med grejer och packa det som gick innan middagen men baren var faktiskt öppen en kväll tidigare i veckan. Dyker man hela dagarna blir det förstås inte så mycket "barhäng" och vi avrundade redan halv tio. Marinbiolgen hade med sej en lupp för att titta på en del småfynd och den stod på bardisken.

I båthuset torkade vi våra grejer och utförde reparationer när så behövdes. Här limmar Fredrik på en ny handledstätning på min dräkt. Det är alltid bra att ha med en och annan "reservdel" när man är ute en hel vecka.

Avslutar med bron utanför båthuset. Sedan gick vi in och åt piggvar till middag, som jag visade i förra inlägget, samt tittade på ett bildspel med utvalda bilder från de som fotograferat under veckan. En fin vecka är slut och det återstår bara att packa på morgonen och köra hem. Vi åkte via Funäsdalen. Det var fint och tog ca 13 timmar. De som åkte via Dovre hamnade i en snöstorm.

Hälsningar Lena

Inlagt 2021-10-10 12:33 | Läst 1080 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Helt fantastiskt reportage och bildsvit!

Mitt i alltihopa havsörnen som bevärdigade er med en blick. Bilden kändes precis så, örnen kollade, inget att äta där, jag seglar vidare.

Och texterna, blågyltans transkompetens hade jag ingen aning om.

Oj oj oj alla bilderna, det går inte att välja. Den "oansenliga" med regnet underifrån fastnade jag dock också lite extra för.

(Hur limmar man neoprene?)
Svar från Lena Holm 2021-10-10 21:30
Tack Måns,
för din oerhört positiva kommentar. Havsörnen kom helt oväntat då vi kastat loss från en liten brygga och skulle ge oss iväg. Jag skulle precis stoppa undan landkameran men hann med att få några bilder. De får fisk under sommarmånaderna från en båt på grannön och trodde kanske att vi hade något, men vi plockar bara det vi tänker äta. Kul att du gillar bilden vid klipporna. Miljön så nära ytan är helt annorlunda och bland tången hittar man andra typer av fiskar och liv än bara några meter djupare. Jag gillar att ligga där och skvalpa (det gungar ofta en del) för man vet aldrig vilka motiv man kan hitta.
Min dräkt är inte neopren och inte heller handledstätningen. Men visst går det att limma neopren. Jag är dock ingen expert för det är serviceavdelningen som sköter dräktreparationerna (min sambo).
Hälsningar Lena
Vilket härligt äventyr och härliga bilder från din dykning. Den första makalös :-)
Jag beundrar dig och blir glad att du delar med dig så även vi totala landkrabbor kan se något speciellt!
Varma hälsningar Halina
Svar från Lena Holm 2021-10-10 21:23
Tack Halina,
kul att du gillar att följa våra dykäventyr. När man har dykt så mycket som vi har gjort är inte detta särskilt märkvärdigt. En skön vecka med dykning och trevligt umgänge i fina dykvatten. Lite tuffare (främst tyngre) än skogspromenader men man får hjälpas åt.
Hälsningar Lena
Intressant som vanligt och fina bilder, mycket vackert där nere. Vackrast är nog anemonen, sjöborre och blåstråle.
Svar från Lena Holm 2021-10-10 21:19
Tack Peter,
anemonen är en gammal bekant men den sitter så djupt att det bara blir ett kort besök. Blåstrålen är spektakulär i sin färgsättning och man måste ju fota den när tillfälle ges.
Hälsningar Lena
Finfint hela serien men första och anemonen tycker jag var lite extra här. Berggylta har jag sett. Vilken vacker blå färg blågyltan har. Tror den också finns på VK i Bua.
Spännande upplevelser att få ta del av så här. Tack för titt ;)
Svar från Lena Holm 2021-10-10 21:17
Tack Nini,
den stora anemonen har varit där länge och jag har fotat den så många gånger. Den ligger djupt och det blir alltid en kort visit. VK i Bua vet jag inte vad det är men berggylta såg vi också, det blev dock inga bra bilder.
Hälsningar Lena
Det där med fiskar som byter kön är ju intressant, visst finns det andra arter som byter åt andra hållet ”efter behov”. Och arter som börjar som ett kön och som alltid byter kön? Förekommer väl även hos andra djur som räkor. Naturen är inte så ”svart/vit” som vi gärna vill tro.
Bilden på sjöborren var väldigt bra, den hoppar nästan ut ur bilden.
Svar från Lena Holm 2021-10-10 21:13
Tack Susan,
clownfiskar byter åt andra hållet dvs när den största honan går bort är det en hane som byter kön och tar hennes plats. Det finns antagligen många fler exempel på detta bland djuren under ytan och bland insekter är det ju "ingen ordning" alls :-) Kön är absolut inte enkelt i djurvärlden och många arter har inga könskromosomer.
Hälsningar Lena
Härligt reportage med vackra undervattensbilder, Anemonen och Sjöborren var pampiga liksom bilderna på Havsörnen, även Blågyltan är stilig.
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2021-10-12 20:58
Tack Stig,
det blev lite blandat på slutet och mötet med havsörnen var efterlängtat. Vi brukar se fler örnar än vi gjorde denna gång.
Hälsningar Lena
Upplevelser både under och över vattenytan, det duger det! Bilden på sjuryggen i början är toppenfin. och flera andra bra bilder såklart. Dina bloggar är alltid både läs- och sevärda , det gör dom intressanta. Verkar som ninhaft en både spännande och intressant vecka, hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2021-10-12 21:00
Tack Björn,
det är fjärde gången vi åker till TUstna en vecka på hösten och det har alltid varit fina veckor även om vädret brukar vara lite ostadigt. VI har sett bläckfisk en gång förut och örn alla veckor vi varit där tidigare. Dykning, mat och umgänge alltid på topp.
Hälsningar Lena
Grymt fina bilder och läsning! Och havsörnen fick du också till slut. Blåstrålen ser inte alls ut att höra hemma i det där kalla vattnet. Otroligt fina färger på den. Läckande handled elller halstätning är aldrig kul.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2021-10-12 21:03
Tack Johnny,
det var inte något läckage utan jag slet sönder den helt när jag tog av mej dräkten. Det hade inte ens funkat med "silvertejp" utan krävde en ny handledstätning. Även om vi inte hade haft en med oss hade nog gänget som arrangerar dykningen haft några reserver och lim brukar alltid finnas. Blåstrålen är en spektakulär fisk och man blir förvånad att möta den här hemma i mörkret.
Hälsningar Lena
Svar från Lena Holm 2021-10-12 21:03
Tack Johnny,
det var inte något litet läckage utan jag slet sönder den helt när jag tog av mej dräkten. Det hade inte ens funkat med "silvertejp" utan krävde en ny handledstätning. Även om vi inte hade haft en med oss hade nog gänget som arrangerar dykningen haft några reserver och lim brukar alltid finnas. Blåstrålen är en spektakulär fisk och man blir förvånad att möta den här hemma i mörkret.
Hälsningar Lena
Det är väldigt vackert under ytan när ljuset kommer på så våra ögon kan se det. Lika fantastisk värld varje gång. Bra med kommentarer om de olika arterna. Havsörn är alltid något extra, blev bra bild trots det dåliga ljuset.