En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Skördetider

Sockerärtor, squash, tomater och isbergssallad (+ plocksallad). 

Jalapeno (+ andra chilisorter), frodig grönkål, små slanggurkor och västeråsgurkor för inläggning. 

Aubergine, "chocolate cherry" tomater och bönor. Skördetid i trädgården.

Hälsningar Lena

Inlagt 2020-07-03 16:02 | Läst 436 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Det ser riktigt fint ut, du har kommit längre än vad vi har gjort. Snyggt collage.

Vår Squash är bara typ två blad, men vi sådde på friland för bara några veckor sedan.

Vår status är:

Mangold, över förväntan, förra årets plantor fick stå kvar och de gav skörd väldigt tidigt, våra nya har precis börjar att ge. Men vi har nog ätit mangold i ett par månader

Tomater har vi rikligt, bra växt både inne och ute, vi har skördat tomater i någon vecka nu från de i växthuset

Salladen var långsam, men vi har skördat i några veckor

Sockerärtor, jag sådde i kruka i växthuset och de gav fin skörd i starten, för en 3-2 veckor sedan, men gulnade i värmen som var nu, skulle nog inte haft kvar krukan i växthuset. Men vi har nya ärtor på friland men de har några veckor kvar

Bönor, sådde dessa också i kruka i växthuset, ser fina ut har skördat en gång

Dill har jag växlingssått i två krukor, i växthuset, det har blivit en skaplig skörd men de blir inte högre än 15cm så vissnar det, så vi plockar det tidigt och sår om, men har nog skördat i en 5 veckor

Vi fick chokladpaprika och dessa tre plantor ger rikligt med skörd, har börjat plocka men de är fortfarande gröna

Basilikan, fungerar också fint skördat flera gånger

Jordgubbar, riklig skörd redan innan midsommar har gått fint i år

Hallon var jag precis ute och plockade de första, några deciliter

Topplöken har vi använt den senaste veckan

Gräslöken såklart i många månader

Det som känns som ett misslyckande var potatisen, jag satte ut dem tidigt i april i tält och blasten växte fint och vi åt faktiskt de första potatisen i början av maj. Men så kom det några frostnätter i maj och blasten svartnade och den växte inte så mycket efter det. Jag förgrodde de flesta potatis i papperskrukor jag gjorde i papper, kanske blev det för många lager papper för det var som potatisen inte kom ut ur krukan, det blev bara en 2-3 st per planta och så var det inte så goda som köppotatisen de var liksom torra. Det blir att träna mer på det:)

Det var nog vår status
Svar från Lena Holm 2020-07-03 16:49
Tack för en lång rapport och kul att höra hur det går!
Jag sätter också dill i kruka men flyttar ut dem ur växthuset efter första skörd (som jag frös in). De mår bättre av att stå lite halvskuggigt ute har jag kommit på. Nu skördar jag bara när vi äter och vill ha dillkronor till gurkinläggningen. Vår basilika är fortfarande liten men jag har massor i frysen från förra året. Potatis och majs väntar vi fortfarande på. Vi har inte satt tidig potatis så det tar ett tag. Hallon vore gott men vi fick ta bort dem när vi byggde det större växthuset. Mangold har jag aldrig provat. Borde kanske titta på den. Det är ju ofta väldigt vackra blad.
Hälsningar Lena
pdahlen 2020-07-03 16:54
Ja Mangold ska du testa, vi sådde olikfärgade förra året och de är riktigt fina och våra gamla plantor är nog 1m höga nu. Man kan ha det som typ spenat och stammarna är också goda, vi brukar koka både blad och stam och göra någon typ av röra av den tillsamman med matlagningsgrädde
Härligt när man kan börja titta på allt, klappa och känna. Och börja pyssla med det i köket. det är rätt långt kvar för oss med auberginer, paprikor och chili. Tomaterna lovar gott och basilikan svämmar över. Zuccinin ser fin ut. Snygga bilder för övrigt.
God skörd. / Gunnar S
Svar från Lena Holm 2020-07-03 17:06
Tack Gunnar,
våra chili år sådda i december så de var väldigt tidiga i år. Likaså är många plantor uppdragna i mars och april för att få växa till sej i växthuset och sedan placeras ut varefter vädret tillät. Grönsaker är inte bara gott utan också vackert, både på plantan och tallriken.
Hälsningar Lena
mombasa 2020-07-04 20:50
Jag gör ofta pesto på ramslök som jag har turen att ha växande alldeles bakom vedboden. Jag brer ut den på smördegsplattor och rullar ihop. Precis som när man gör rulltårta. Skär i centimetertjocka skivor, penslar med uppvispat ägg, några rostade solrosfrön och några korn flingsalt. I ugnen tio minuter i 225 grader. Ett populärt tilltugg till ett glas Cremant eller liknande, eller som en del av en antipasto.
Ha det gott. / Gunnar S
Mums! Ser läckert ut på alla sätt.
Jag tror det är en bit lycka att ha en trädgård.
Svar från Lena Holm 2020-07-03 20:36
Tack Lena,
ja visst är det lycka att ha en trädgård men man måste ju också kunna avsätta tid och tycka att det är kul.
Hälsningar Lena
Wow vilken skörd sen. Gott ...det är nu jag fattar missen med att inte ha begåvats med gröna odlar fingrar.
Får nöja mig med bärplock ☺
Svar från Lena Holm 2020-07-03 20:38
Tack Nini,
bärplock är inte så illa heller, kräver tålamod och kunskap om var bären finns. Odlarfingrar är inte något man bara har. Det är något man lär sej när man håller på och anpassar sin odling efter tid och utrymme samt vad man vill ha.
Hälsningar Lena
niniz 2020-07-03 21:19
Så sant
Morötter och dill gräslök fixar jag dock
Men funderar på att hålla hönor så får man ju roligt sällskap förutom goda ägg.
Här ska snart plockas hallon vinbär hjortron smultron för sylt saft och kräm
Läckert! Ser både gott, smarrigt och nyttigt ut :)

Fin härliga sommarbilder :)
Svar från Lena Holm 2020-07-03 20:43
Tack Joakim,
om man inte är ute i naturen iförd "grönkläder" så ofta som du är kan man t ex pyssla i trädgården en del istället. Var sak har sin tid. Det viktigaste är ju att man hittar rätt i sin fritidssysselsättning så man finner avkoppling och mår bra. I det här fallet blir det ju lite extra nyttig mat också.
Hälsningar Lena
Hej Lena! Det finns bara ett ord: Häftigt! Gäller både för bilder, collage och skörd :) Hälsningar Mats
Svar från Lena Holm 2020-07-03 20:45
Tack Mats,
den som gillar att laga mat brukar också gilla extra fina råvaror och vi får faktiskt en otrolig massa godsaker just nu och en tid framöver. Vi har både lärt oss att anpassa odling efter vad vi vill ha och recepten efter vad odlingen ger.
Hälsningar Lena
Hold da helt op Lena - sikke en høst. Det ser også dejligt og appetitligt ud.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2020-07-03 20:46
Tack Erik,
för din härliga kommentar. Vi går mot en fin tid ny då vi kan skörda mängder av godsaker precis utanför huset. Det blir också extra kul att laga mat och anpassa recept efter de råvaror vi har.
Hälsningar Lena
Härliga bilder !Ser gott ut! Mina odlingar Har inte alls kommit långt...

Hälsar
Eva
Svar från Lena Holm 2020-07-04 11:00
Tack Eva,
vi börjar så fröna tidigt och driver upp plantorna inomhus. Sedan får de stå på tillväxt i växthuset innan utplantering. Bara tomater, gurkor och chili blir kvar i växthuset. Det är mer pyssel än att t ex så på friland men det blir också skörd tidigare.
Hälsningar Lena
Mmmm massa gott.
Fina collage.
Svar från Lena Holm 2020-07-04 10:57
Tack Bengt,
det går att få fram en massa gott även på en liten villatomt.
Hälsningar Lena
Vilken skörd! Kul med de exotiska chilisorterna.
Fina bilder. Blir läckert med collage. Perfekt som små minitavlor i köket.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2020-07-04 10:56
Tack Johnny,
chili är väldigt lätt att odla och vi brukar ha fler sorter än vi har i år, men det var ju vår granne som skulle sköta om plantorna när vi var borta (man sår chili dec-jan). Vi har också två "chiliträd" som vi övervintrar inomhus. Det här är en typ av bilder som blir väldigt bra som kollage tycker jag och jag tänker på det och hur de ska kombineras redan när jag tar bilderna.
Hälsningar Lena
Det ser alldeles fantastiskt fräscht och mumsigt ut! Måste säga att jag är imponerad av vad ni får ut av ert växthus - fantastiskt fina grönsaker och uppenbart mysiga middagar. Du har också suveräna bilder, jag uppfattaratt du har väl avstämda färger, inte för mkt inte för litet mättnad, känns precis rätt - vilket inte är det lättaste. Snyggt! Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2020-07-04 10:53
Tack Björn,
allt som är på bilderna står inte i växthuset men alla plantorna har vid något tillfälle under vår/försommar stått i västhuset för att växa till sej innan utplantering. Dock är vår tomt bara drygt 600 kvm, men det går att få in rätt mycket ändå. Vi är ju oftast bara två personer som äter, så man kan anpassa odlingen efter våra behov. Färgmässigt är bilderna ganska blygsamt behandlade i LR. Jag tänker dock en hel del på färgerna när jag tar bilderna och vilka bilder jag vill kombinera.
Hälsningar Lena
Mycket snyggt med triptyker av långsmala bilder på höjden! Jag gillar andra samlingen lite extra med tre långsmala frukter tillsammans. Riktigt effektfullt!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2020-07-04 10:49
Tack Bjarne,
kul att du kommenterar de långsmala bilderna. Jag gör ju gärna kvadrater i mina kollage, för det är enkelt , men många grönsaker är långsmala och jag fick inte med det jag ville om jag gjorde kvadrater. Redan när jag tar bilderna så tänker jag en del på hur de ska läggas ihop, att jag får med olika färger och former. Insåg redan då att det måste bli en långsmala format.
Hälsningar Lena
Det där ser riktigt härligt ut Lena och så fina odlingar gör sig så mycket bra på bild ser jag! Fortsatt trevlig sommar önskas!
Svar från Lena Holm 2020-07-04 20:14
Tack Dan,
grönsaker gör sej bra på bild och på tallriken. Färger är aldrig fel :-) Ha en trevlig sommar du med.
Hälsningar Lena