En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Spindelbarnkammaren

Efter en helg i skärgården var det dax att ta tag i den försummade trädgården och jag började med att rensa ogräs i rabatter och bland grönsaker. Mitt i rensandet upptäckte jag en liten mörk klump omgiven av spindeltråd som bildade "ett tält" runt klumpen. När jag tittade lite närmare på det mörka myllrade den plötsligt till av hundratals pyttesmå spindlar. Jag hade nästan kapat denna vissnade växt med saxen och så inhyste den en spindelbarnkammare!

Jag satte på 100 mm makro och plockade även fram Raynox linsen (M-250), för spindlarna var verkligen pyttesmå. Jag insåg snabbt att jag också måste ha stativ och en pall att sitta på. Det utvecklade sej till en helt oväntat fotosession. Jag insåg snart att ibland satt alla småspindlarna nästan stilla och tätt tillsammans.

Men med jämna mellanrum myllrade alla ut på en större yta i "tältet". Jag ville ha så lågt ISO som möjligt och helst bländare 8. Tiderna blev då för långa när spindlarna rörde på sej, fast det var en del sol på deras boplats.  

Dessutom ville jag ha skärpa på ögonen och det var nu det blev svårt, även med stativ och manuell fokus... Jag blev i alla fall inte nöjd. Det var ju i och för sej väldigt svårt att se ögonen när man skulle ställa fokus på en individ. Det var faktiskt svårt att se om den ens var vänd åt rätt håll!

Jag behövde mer ljus och tog fram en liten ficklampa. Det var fortfarande svårt att se ögonen när jag ställde fokus, men jag gjorde några bildserier. De små spindlarna var verkligen fina och kunde skifta i blåa färgtoner på benen.

Till slut blev det förstås också blixt men bara den lilla inbyggda blixten som sitter på Canons 7d mkII, dessutom jobbade jag med lampan från lite olika håll. Tiderna blev kortare och man kunde absolut se ögon, eller vad tycker ni?

Det är väldigt små spindlar...

Med blixt så blir kontrasterna större men samtidigt får man fram mer detaljer och en del nästan skarpa ögon.

Min plan att rensa ogräs har jag helt förträngt... det får bli en annan dag...

Jag har inte en aning om vilken sorts spindel det kan vara men de har lite mönster på bakkroppen så det kanske kan vara en  vanlig husspindel...Vanlig är förstås den bästa "ledtråden".

Mitt under fotosessionen dök den här upp på ett blad väldigt nära. Det krävdes dock en total omformning av utrustningen för att ens få den på bild. Den ser lite ut som en vaktande mamma,... men det kan väl lika gärna vara en jägare eller....

Hälsningar Lena

PS. Småspindlarna är fortfarande kvar så det var nog ingen glupsk jägare...

Inlagt 2020-08-04 16:10 | Läst 3875 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Känner igen det där, har inte fotat något spindelnäste, men försökt fotografera ett myrbo, och att försöka få någon vettig fokus på något i myllret av myror med ett makro är nästan omöjligt. Även om man lyckas få fokus på 1 av 50 så ser man ändå inte det i all ofokus. Men du fick till det bra på slutet med blixt tycker jag
Svar från Lena Holm 2020-08-05 19:53
Tack Peter,
det här är ju trots allt inte lika myllrigt som myror och man kunde få enstaka individer ibland. Det var kul att testa lite olika ljussättning och det måste helt klart till extra ljus för att fixa detta.
Hälsningar Lena
Inget för en arachnofobier. Spännande bilder. Och hur foto kan ta fokus (!) från viktiga trädgårdsgöromål.
/Gunnar S
Svar från Lena Holm 2020-08-05 19:55
Tack Gunnar,
även om de är små kan de kanske uppfattas som läskiga. Jag var ensam hemma och det var väl ingen direkt brådska med att klippa bort alla de vissnade blommorna. Det ser dock lite lustigt ut för jag har en brun gammal blomma som fortfarande är kvar. Det ser ut som att jag glömt den, där bor spindlarna.
Hälsningar Lena
Otroligt läckra bilder! Snygga var de med alla färger som skimrar till.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2020-08-05 19:56
Tack Johnny,
visst är de fina och med lite extra ljus får man fram detaljer och färger.
Hälsningar Lena
Vackra djur! Och fina bilder på dem.
Jättekul att läsa om dina "strapatser" för att få bilderna, precis sådant som höjer ett blogginlägg över mängden. Det har jag ju sett i dina dykbloggar också, tänk om fler hade den förmågan att göra bra bloggar.

Jag funderar på om den sista spindeln är en Portia av något slag, en fascinerande familj.

Ha det gott! /Thomas
Svar från Lena Holm 2020-08-05 20:02
Tack Thomas,
jag tyckte det var kul att beskriva hur jag gjorde. Makrofoto kan ju bli lite pyssligt och man kan bygga upp nästan som en liten studio runt objektet om det sitter stilla. Jag var ju tvungen att googla lite på Portia och såg att de hör till familjen hoppspindlar. Det fanns inga drag hos den spindel jag har på sista bilden som får mej att tänka på hoppspindlar. De har väl dessutom väldigt stora ögon blandat med små. Jag kan dock alldeles för lite om spindlar för att veta.
Hälsningar Lena
Uj..blir läskiga i den storleken även om dom är jättesmå till vardags..
Tycker det blev jättebra med allt virrvarr av trådar och håriga ben överallt..
Fräckt med den sista med flera ögon synliga..
Mvh/Gunte..
Svar från Lena Holm 2020-08-05 20:04
Tack Gunte,
visst är virrvarret också lite läckert även om jag gärna vill kunna urskilja individer med viss skärpa. Spindlar har oftast åtta ögon så några borde ju kunna bli skarpa. Sista bilden är tagen utan Raynoxlinsen, den spindeln var för stor.
Hälsningar Lena
Otroliga bilder! Det där har jag aldrig sett i verkligheten. Mycket läckert och bra fotat!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2020-08-05 19:51
Tack Bjarne,
jag har sett och fotat detta fenomen tidigare men då var det en kärrspindel och den satt hela tiden på ett blad mycket nära och "vaktade".
Hälsningar Lena
Kul med motiv som mera sällan exponeras!
- hawk