En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Tanto, fotoutställning och ett intressant möte

Så här års, och i samband med fotoklubben Avtryckets utställning, brukar jag gå en sväng i Tantolunden. Det finns ett stort område med kolonistugor och odlingarna börjar nu ta fart så smått.

Det verkar vara ett favorittillhåll för gråsparvar, en fågel som jag inte ser så ofta numera. 

Här var det väldigt gott om dem. 

Tyvärr började det regna men jag gick ändå upp på toppen av berget. Där var det ett gäng unga tjejer och killar som målade på asfalten.

Här hade två av dem fått syn på att jag hade en kamera.

Jag hittade inte så mycket mellan de små husen men gick förstås förbi ett ställe som har blivit en favorit, för de har mängder med julrosor som blommar vackert just nu.

Jag undrar om rådjur gillar dessa? Annars måste jag nog skaffa några till trädgården för de är bedårande vackra.

En ekorre får också vara med. Jag såg ganska många med de hann alltid undan innan jag fått dem på kornet.

Från Tanto gick jag mot Timmermansgården där utställningen är. Passerade de här fina skåpet vid Monopolet. 

Stor variation på byggstilarna här.

Här var det öppet hus och bara att gå in. Mötte först Peter, som brukar vara med på fotofikat i Uppsala. När vi sågs senast tipsade jag om utställningen och han gjorde en tur till Stockholm.

Det som hänger först när man stiger in i utställningslokalen är årets klubbmästares bilder. Jag vet inte hur klubbmästaren utses, men det är väl något sorts internt förfarande. Årets mästare var i alla fall Frantisek Simak, en fotograf som nog ganska många här på FS känner igen och tvåfaldig vinnare av Fotocupen. 

Jag hade inte koll på att han var medlem i Avtrycket. Jag kom inte heller ihåg att vi träffats för ett par år sedan då jag höll ett föredrag för klubbmedlemmarna, men det gjorde Frantisek. Hur som helst så var det intressant att möta honom igen och prata en stund. Personen bakom några otroligt bra bilder som han visat i bl a cupen fick ett ansikte. 

Jag träffade förstås också Bengt och Kurre. Conny Wallgren visade fantastiska kontsfoton av gammal ensilageplast! De hänger till vänster här, men jag borde förstås ha tagit en vettigare bild. Det var mer välbesökt än det ser ut på denna bild och en fin blandning av foton som ställdes ut. Det är öppet även idag och väl värt ett besök. 

Jag fick tyvärr lite bråttom på slutet och hastade iväg till pendeltåget. Det är bekvämt att kunna åka direkt till Knivsta utan att byta, men det tar en evig tid. Innan tåget kom hann jag med en bild. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2024-04-14 10:03 | Läst 616 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Det var roligt att se dina bilder därifrån! Själv blir det inget besök tyvärr.
Svar från Lena Holm 2024-04-14 19:48
Tack Dan,
jag har varit där så många gånger nu att det blivit en tradition svår att bryta :-)
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Som vanligt - många och varierande fina bilder.
Bilden från koloniträdgården påminner om vår egen koloniträdgård som också kommer att invigas inom kort.
Jag känner också igen situationen med de 2 "tjejerna", som poserar så fort de ser en möjlighet :-) :-) Finns det kanske lite påverkan från TikTok ?
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2024-04-14 19:51
Tack Erik,
jag vet inte vad tjejerna trodde men tog i alla fall några bilder för jag gillade situationen, mest dock innan de såg mej. Koloniträdgårdar är ett nöje att promenera i för där finns det oftast riktigt hängivna odlare men också de som bara satsar på blommor och en oas att njuta av.
Hälsningar Lena
Hej,
En skön kavalkad av bilder. Men jag älskar att se någon arbeta, så ekorren som skalar så det ryker blir min behållning.
Ha en fin dag
Bob
Svar från Lena Holm 2024-04-14 19:52
Tack Bob,
för ovanlighetens skull en ekorre som äter sånt som ekorrar ska äta och inte rensar fågelmatare. Det bidrog till att den fick vara med i bloggen erkänner jag.
Hälsningar Lena
Härligt reportage.
Svar från Lena Holm 2024-04-14 19:53
Tack Thomas,
det blev en fin utflykt med blandade upplevelser och därför också blandade motiv.
Hälsningar Lena
härligt med text och bilder
en resa genom kvarter till utställning

men en stilla fråga
vad är det som gör att det, oftast, är män som ställer ut
tillsammans
jag ser att det ibland dyker upp en kvinna, men oftast frånvarande
vi finns eller fanns kanske inte

/inger
Svar från Lena Holm 2024-04-14 19:45
Tack Inger,
det råkade bli män på bilderna och de få personer som jag känner i denna fotoklubb råkar vara män sedan Ewa flyttade tillbaka till Finland. Foto är en mansdominerad hobby med här var det flera kvinnor som ställde ut. På näst sista bilden är det verk av kvinnor på bakre väggen, förutom Bengts landskapsmotiv. Likaså är det bilder av två kvinnor i bakgrunden på den tredje bilden från slutet. Jag beskar i ovankant där namnen stod för det blev så spretigt med belysning och namnskyltar. I den här klubben finns det kvinnor och de har även blivit utsedda till klubbmästare. Men jag vet,....ibland är det tunt.
Hälsningar Lena
begust 2024-04-15 08:37
Hej Inger, vi har flera kvinnor som medlemmar i klubben och även ställer ut.
Vi är inte 50/50 än, men antalet kvinnor har ökat betydligt senare år. Vad vi saknar är yngre förmågor både män och kvinnor.
/Bengt
morgondotter 2024-04-15 11:26
en reflektion bara från att ha sett många bloggar från just fotoutställningar
jag såg dokumentär om kvinnan som låg bakom mycket av filmutvecklingen
hur män förlöjligade henne och förstörde snodde hennes arbete

jag tror att dom här männen i utställningen är mer tidsvana
men visst har du rätt i att det är mansdominerat
kvinnor har fotograferat tidigt, Australiensk kvinna i Kina tidigt 1900 tal med den första Leican småbilds
fantastiska bilder av nunnor och dagligt liv
Lee Miller krigsfotograf och många fler, men ut åkte dom när historien beskrivs
tyvärr är vi inte med på så många utställningar
men, kanske blir det inne för kvinnor att utveckla den delen av sig som fotograf, konstnär
/inger
elgenper 2024-04-15 19:38
Tycker nog det där har blivit mycket bättre än för bara några år sen. Gott om tjejer som skapar och visar bilder - och står sig väldigt väl i jämförelse med manliga fotografer. Kvinnor har ju alltid varit med och fotograferat, genom större delen av fotohistorien, men blivit lite "undanskuffade"; nu är det lyckligtvis andra tongångar. Måtte det fortsätta så!
Riktigt bra inlägg detta i fina bilder och berättande ser ut som en fin utställning det där också, många fina bilder verkar det som.
Svar från Lena Holm 2024-04-14 19:57
Tack Morgan,
att besöka denna utställning och vandra genom Tanto har blivit lite av en tradition och jag kan intyga att vädret har varierat enormt mellan åren. Utställningen är alltid en trevlig avslutning och det är kul att träffa några av medlemmarna, varav vissa också bloggar här.
Hälsningar Lena
Väldigt trevlig blandning av bra bilder! Tantolunden vore roligt att besöka, har för mig du gick där för några år sen tillsammans med Jan E så du vet var favoritställena är. Många hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2024-04-14 20:02
Tack Björn,
visst har jag fått en guidad tur av Jan E i Tanto, men då var det med fokus på häckande trädkrypare och de träden är tyvärr borta nu. Det finns en hel del att titta på i området men regnet tog udden av upplevelsen detta år, tyvärr. En egen favorit är dock stället med julrosorna och där stannade jag till även i år.
Hälsningar Lena
Fint reportage, Lena! Gråsparvar är sällsynta nuförtiden och Ditt porträtt av en (3:e bilden) gillar jag mycket! Mvh Wolfgang
Svar från Lena Holm 2024-04-15 19:49
Tack Wolfgang,
jag passade på att ta några porträttbilder på gråsparvarna just för att det är så sällan jag ser dem. Jag valde att visa den som jag tyckte bäst om, den på honan.
Hälsningar Lena
Trevlig bild på Gråsparven, nu är det mest Pilfinkar.
Kom att tänka på en grej som ofta sades när jag var ung.
Ä jäklar vilket slagsmål det var idag,
Jaså var då ?
10 Gråsparvar slogs om en hästskit.
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2024-04-15 19:52
Tack Gunte,
gråsparvarna har minskat i antal men jag tror att de fortfarande är rätt vanliga i städer, runt café bord och på fikaställen. De finns definitivt vid konditori Fågelsången i Uppsala. Jag ser dem dock sällan på andra platser.
Hälsningar Lena
Tack för besöket Lena,
Det är alltid trevligt att träffas och prata en stund.
Tanto har jag inte besökt på ett tag, måste bättra mig, där finns alltid motiv.
/Bengt
Svar från Lena Holm 2024-04-15 19:56
Tack Bengt,
er utställning har blivit lite av en tradition, i kombination med en tur i Tanto. Det var väldigt blandade bilder på årets utställning och mycket som jag gillade. Kul att träffa Frantisek och helt oväntat.
Hälsningar Lena
Hej Lena!
Kul att träffas och prata en stund. Jag ska försöka vara med på Uppsala fika nån gång (hänger med Bengt och Björn). Lycka till i Fotocupen.
Svar från Lena Holm 2024-04-15 20:02
Tack Frantisek,
det var riktigt kul att träffas och jag skäms lite över att jag inte kom ihåg att vi setts tidigare. När jag håller föredrag är jag nog mer som den lektor jag är till vardags och lägger inte specifika personer bland åhörarna på minnet. Det vore kul om du kunde komma på fikat men i maj är jag inte med så vänta i så fall till juni. Då kan vi säkert sitta ute :-)
Hälsningar Lena
Kul att se att du varit i Tanto, det är ju min hemmaplan. Verkar vara fina bilder på utställningen.
/Affe
Svar från Lena Holm 2024-04-15 19:40
Tack Alf,
jag brukar fota mer då jag går i Tanto för det finns definitivt motiv, men vädret tog inspirationen och det blev rätt klent denna vända. Det var många fina bilder på utställningen och det brukar det vara när Avtrycket visar sina alster.
Hälsningar Lena