En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Välkommen till Persgrunden

Persgrunden är ett grundområde i öppna Skagerrak cirka 15 km väster om fastlandet vid Grebbestad. Grundet ligger inom Kosterhavets nationalpark. Minsta vattendjup vid Persgrunden är endast 2,4 meter. 

Om man ser sej omkring en fin dag då det inte blåser mer än ca 2 m/s finns det inte så mycket att se ovan ytan. Men däremot väntar något extra fint under ytan...

Den här bilden hade jag inte tänkt visa, för den är så "skräpig", men så här det ser ut när man börjar dyket. Det är strömt eller väldigt strömt och båtföraren släpper dykare med lite drivmån. Men det gäller att sjunka ner ca 10 m så snabbt man kan och hitta en svacka bland tarebladen med lite lä för strömmen. Här har vi stannat upp för att fixa i ordning kameran, tända lampor, blixtar etc. Jag tar alltid en testbild för att se att blixtarna slår och att allt fungerar innan vi går djupare. Det är fullt med skrufs och partiklar i vattnet och strömmen drar i oss. Vi ska ner till vänster i bild där man kan se några ljusa fläckar...

När man kommer ner under taren och det grumliga vattenskiktet öppnar sej den här vyn. Det är ca 15 m där havsnejlikorna börjar dyka upp och vi kan sedan se dem ner till ungefär 25 m. Jag går inte ner med fötterna först utan liggande horisontellt, ofta med huvudet och kameran nedåt. 

Så här "får man egentligen inte" fotografera under vatten dvs rakt uppifrån och ner mot botten. Det kallas ibland "pizzabilder", men på land tar vi ju precis den här sortens bilder av t ex träd med drönare numera. Jag kan i alla fall inte motstå denna bukett med havsnejlikor och riktar kameran rakt ner när jag svävar ovanför dem.  

En till bukett med havsnejlikor i lite annan färgställning. De varierar från helt vita till mjukt gulorange eller svagt brungula och ibland skarpt orange. Den heter visserligen nejlika men det är ett djur som hör till ordningen havsanemoner.

Den här bilden är mer enligt "regelboken" med grönt vatten i ovankant. Vi simmar längs väggar som ibland är branta och helt täckta med havsnejlikor, ibland är det mer mjuka kullar. Man behöver ofta inte simma alls för det är lite ström även här och det vettigaste är då att bara följa med och röra sej så lite som möjligt (det går åt mindre luft än om man simmar motströms).

Det är svårt att backa så pass att man kan få en översikt över hur mycket havsnejlikor det finns här, för så fort jag kommer några meter från dem räcker inte ljuset från blixtarna till för att visa de vackra färgerna. Ett stim blanka småfiskar reflekterar blixtljuset.  

Det här är ett ganska traditionellt sätt att fota vägg under vatten med en dykare försedd med lampa vid sidan. Fredrik är en mycket van modell och vet precis var jag vill ha honom om vi simmar förbi någon liknande. 

Alla bilder är tagna med en Tokina 10-17 mm fisheye zoom (på 12 mm) på en Canon 7D mkII. Jag är inte mer än en dryg armlängd från havsnejlikorna på flera av dessa bilder. Man strävar efter så lite vatten som möjligt mellan objektivporten och motivet.

Vi svävar vidare i mycket stillsamt tempo längs de luddiga väggarna klädda med havsnejlikor. Vi har ju hört en del om Persgrunden och hittills har dykplatsen levt upp till vad som utlovats. Det är svårt att komma ut hit och vi har försökt boka plats på den enda dykbåt som vi känner till som kör hit, men har inte lyckats förrän nu. Dykplatsen är extremt väderkänslig och även om det är lugnt på 20-25 meters djup kan det snabbt bli väldigt "skvalpigt" på ytan.

En fin passage men lite för tajt för att simma igenom. 

Ett stim med förvånansvärt stora fiskar sveper förbi. Stim är alltid kul att få på bild men de rör sej fort och skillnaderna i ljus om de befinner sej ovanför mej, mot ytan...

....eller nedanför mot djupet medför en hel del rattande på kameran. 

Fiskarna vänder när blixtarna slår. Det här är så häftigt att få uppleva. Om man inte fotograferar kan man ibland få simma mitt inne i ett stim. Fiskarna drar vidare och det är dax för oss att avsluta. Nu ska vi upp i strömmen igen och dessutom ligga stilla och vädra ut kväve (som annars kan bli bubblor i blod och vävnader) på ca 5-6 m i 3 minuter.

När man går upp i öppet vatten där det inte finns någon bergvägg, hällar eller liknande måste man skicka upp en ytmarkeringsboj. Både för att skepparen ska se en så man kan bli upphämtat men också för att förhindra att man blir påkörd av båten när andra dykare blir hämtade. Ytmarkeringsbojen dras med i ytströmmen och vi får hänga med den ett tag tills de tre minuterna har gått. Sedan får man invänta sin tur på att bli upphämtat...Ett fantastiskt ställe där vi lyckades få fem dyk under helgen, men absolut inget för en nybörjare. 

Det var början på årets dyksäsong,

hälsningar Lena

Inlagt 2021-05-31 19:50 | Läst 3094 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Fantastiskt reportage från fantastiskt ställe tycker jag! Vilka bilder! Vilken text! Man bara tackar.
Svar från Lena Holm 2021-06-01 21:44
Tack Måns,
för din väldigt uppmuntrande kommentar. Det var ett fantastiskt ställe och det dröjer nog innan jag kommer dit igen.
Hälsningar Lena
Helt suveränt fotat och berättat! Så många vackra bilder! Har svårt att ta in att havsnejlikorna är djur, det finns en smula likhet med svampar, men jag förstår även om jag inte exakt vet vad som avgör gränsen djur/ växt. Samtidigt är fiskstimmen också väldigt vackra, frågan är om inte näst sista bilden är kvällens favorit för mig. Grattis till härlig dykdag! Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2021-06-01 21:47
Tack Björn,
det finns ett antal kriterier som avgör om ett djur är ett djur men jag ska inte tråka ut dej med dem. Fiskstim är alltid en höjdare och här var det otroligt läckert för fiskarna var betydligt större än vi är vana att se i stim på västkusten. Näst sista bilden är en av mina favoriter också.
Hälsningar Lena
Hej,
Informativt reportage. En landkrabba blir så imponerad.
Det här är ju en värld vi inte får se, utan kan bara tacka för dina fina bilder.
Med vänliga hälsningar
Bob
Svar från Lena Holm 2021-06-01 21:48
Tack Bob,
jag bjuder så gärna på bilder från den här världen. Den är ju ändå ganska nära men inte helt lätt att nå.
Hälsningar Lena
Imponerande och spännande berättelse med underbara bilder.
Hälsningar Halina
Svar från Lena Holm 2021-06-01 21:49
Tack Halina,
det var spännande dyk där ute på grundet omgivet av öppet hav. Det är sällan vi dyker på så oskyddade platser.
Hälsningar Lena
Häftiga bilder och spännande miljö. Men ser kallt ut....
/Ulla
Svar från Lena Holm 2021-06-01 21:50
Tack Ulla,
det var en spännande miljö att dyka i och det är sällan vi är ute på så öppet hav. Det var 9-10 grader i vattnet ner till 25 m och det är inte kallt i en torrdräkt med varma kläder under.
Hälsningar Lena
Älskar de här inläggen från dina dyk. Så fascinerande att få ta del av den världen som jag annars bara ser från ytan.
Svar från Lena Holm 2021-06-01 21:52
Tack Susan,
det är extra kul att visa bilder från undervattensvärlden för det är inte något som alla kan besöka så lätt.
Hälsningar Lena
Intressant och riktigt fina bilder. Gillar särskilt den näst sista med fiskstimmet, snyggt med stimmet mot den gröna bakgrunden, ett ämne till en tavla. Tycker du inte att det är svårt att gå upp i rätt hastighet i öppet vatten utan någon referenspunkt, man kan såklart titta på djupmätaren men jag tyckte alltid det var lite otäckt. Du måste haft otrolig tur med bokningen om det är svårt att boka och väderkänslig och få ett sådant väder, antar att det inte är lika kul i 10-15m/s
Svar från Lena Holm 2021-06-01 22:02
Tack Peter,
den näst sista bilden är en av mina favoriter även om den inte visar så mycket av hur det ser ut på platsen. Vi bokade denna helg (fre-sön) i oktober förra året. Sedan gäller det att ha tur med vädret. På lördagen blåste det ca 4 m/s när vi åkte ut och efter första dyket var det ca 8-10 m/s. Det var strömt och väldigt stökigt att gå upp. Jag har inga problem att gå upp i öppet vatten och göra säkerhetsstopp utan referenspunkt, men ström och sjögång försvårar. Bojen med linan blir dock en typ av referenspunkt som den ena dykaren i princip hänger i om det är ytström. I värsta fall kan man då hålla i varandra så man håller ihop paret och kommer upp samtidigt. Så illa var det inte denna gång. Men jag har mer än 1100 dyk och Fredrik ca 1400 så vi har provat på en del olika förhållanden förut. Det blev inte heller något andra dyk där den dagen. Vi åkte till Väderöarna och dök på skyddad plats utan vare sej vågor eller ström.
Hälsningar Lena
Fantastiskt vilket landskap därunder! Tack för en spännande serie.
Svar från Lena Holm 2021-06-01 22:03
Tack Mats,
det var en spännande plats att dyka på och tyvärr dröjer det nog innan jag kommer dit igen.
Hälsningar Lena
Underbara bilder. Kul med den lugna havsytan först och sedan världen under. Gillar mest de med dykaren i bild men fiskstimmet var väldigt läckert. Snyggt!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2021-06-01 22:06
Tack Johnny,
det här stället tror jag att du hade gillat men det blev lite väl blåsigt på lördagen så vi fick åka till Väderöarna och göra andra dyket på en mer skyddad plats den dagen. Vi fick ändå fem dyk vid grundet. Stimmet var häftigt för fiskarna var betydligt större än vi är vana att se på västkusten, men vi har aldrig varit så här långt ute förut.
Hälsningar Lena
Hej Lena H.
Som alltid mycket imponerande reportage från dig.
Det var väldigt roligt att höra att det inte bara er om gatufotografering att det finns "regler" :-): - Och att de naturligtvis kan brytas här också. Det jag gillar bäst om den här reportage är att vi får en mycket trevlig och mer teknisk beskrivning av din dykhobby.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2021-06-01 22:09
Tack Erik,
visst finns det "regler" även för undervattensfoto, men det är till för att tänjas på tycker jag :-) Kul att du gillar de mer tekniska beskrivningarna. Det är lite svårt att veta hur mycket man ska ta med och om det ens är intressant, eller om det bara är bilderna som folk vill se. Det kommer nog lite mer om prylar och teknik i nästa inlägg.
Hälsningar Lena
Havsvärlden vi bär inom oss, så väldigt tilltalande på dina bilder. Fantastisk upplevelse, tack för att du delar med dig av det vackra! Bra bilder!
Svar från Lena Holm 2021-06-01 22:11
Tack Stefan,
det här är de roligaste bilderna att dela med sej av. Det var en spektakulär havsvärld som vi inte har besökt förut. Det är sällan vi är så lågt ute till havs och på en så pass oskyddad plats.
Hälsningar Lena
Vilka bilder från en fantastiskt värld! Havsnejlikorna är jättefina. Snyggt också där du fått en annan dykare i bakgrunden och när det stora stimmet kom också. Tänk att vi är i Sverige!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2021-06-01 22:14
Tack Bjarne,
den andra dykaren i bilden är min sambo och han har fått träna mycket på att vara undervattensmodell dvs att vara på rätt plats när jag vill ta den typen av bilder :-) När man ser ett motiv visar jag med handsignaler att jag vill ha honom med på bilden, sedan är det mest träning att få till det rätt. Stimmet var väldigt läckert och fiskarna större än vi är vana att se i stim i Sverige.
Hälsningar Lena
Oj! Vilka bilder. En fantastisk värld du visar upp i dina bilder. Mycket intressant text till bilderna. Skulle jag välja ut några favoriter blir nummer 10 med dessa vackert vita halvstulpaner(?), bild 13 med fiskstimmet som simmar över havstulpanerna och bild 15 med det stora fiskstimmet. Där den sistnämnda är väldigt bra och den bild jag fastnar mest för.

Hälsningar Jörgen
Svar från Lena Holm 2021-06-01 22:17
Tack Jörgen,
havsnejlikor, men tulpaner går också bra :-) Stimmet blev en stor extra bonus och jag gillar själv de bilderna, speciellt den näst sista. Fiskarna var betydligt större än vi är vana att se i stim här hemma.
Hälsningar Lena
Fantastiska dykbilder du publicerar här på FS. Alltid lika nöjsamt att bläddra bland dem. Tänk att det kan hända så mycket nedanför ett nordmärke!
/ Gunnar S
Svar från Lena Holm 2021-06-01 22:20
Tack Gunnar,
jag kom på att jag måste ha en bild på märket sista dagen för det var ju det enda ovan ytan förutom himmel och havsyta. Jag hade dock bara telet på "landkameran" den dagen (för vi hade sett havssulor dagen innan) så det blev som det blev. Det kommer nog blandade bilder till från denna helg i nästa inlägg.
Hälsningar Lena
Åh wow det är så trevligt att få se dina bilder från under havsytan. Hela serien är fascinerande .Tack
Svar från Lena Holm 2021-06-04 21:33
Tack Nini,
det här blev en speciell dykhelg även för oss eftersom vi inte kommit ut till Persgrunden förut.
Hälsningar Lena