En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Hjälstavikens ensammaste smådopping

Jag åkte till Hjälstaviken vid femtiden lördagsmorgon och kom fram precis innan solen skulle gå upp. Tranorna var redan uppe. 

Jag hade stämt träff med Ing-Marie sjödin, som ni gamla bloggaren känner väl, och vi sågs först vid parkeringen där man kan gå ut till fågeltornet. 

Vi gick inte ut till tornet utan stannade istället till på vägen och såg tranorna komma flygande när solen kom upp över horisonten. 

Det blåste och var för varmt för att någon vacker dimma skulle kunna bildas. Vi åkte vidare till spången där man ibland man stöta på skäggmesar. 

Solen hade nu gått upp och vi smög längs spången och spanade efter skäggmesar. Blåhake har dessutom siktats här nyligen så vi var extra förväntansfulla. 

Men nej, skäggmesarna höll sej undan och blåhaken såg åtminstone jag inte en skymt av. Inte en som hade något blått i alla fall, men Jan spekulerar i om inte den lilla på spången ovan är just en blåhake. Ing-Marie stannade längre så hon kanske hade bättre tur. Det får vi nog veta i så fall. 

Framme vid gömslet var det fortfarande delvis skugga och alldeles utanför simmade den här lilla ensamma ungfågeln. Det var två herrar i gömslet som undrade vad det var och jag gissade skäggdoppingunge, fast den var väldigt liten...

" - Hallå! Ni där i gömslet! Har ni sett min mamma eller pappa?" Jag är ensam här bland alla långhalsade jättefåglar."

" - Den är väldigt ensam den där lilla doppingen..."

Tre fullvuxna skäggdoppingar passerade utan att ta minsta notis om den lilla.

" - Jag kommer aldrig att kunna flyga som de där gänget gör. De hör definitivt ihop."

" - Långhalsarna verkar också ha en fin gemenskap. Fast de bråkar ibland, men alla får visst ändå vara med. "

" - Jag undrar vart alla tog vägen?..."

" - Jag har letat överallt. Verkligen ÖVERALLT! "

" - Det finns ju en del andra förstås,...men de ser inte ut som mej..."

" - Långhalsar, kväkänderna, de jättestora som snackar så mycket, de som dyker som mej men som inte vill bli kompis och en del andra som mest sveper förbi. Jag har också sett en jättestor fågel men den såg inte mej, tack och lov."

" - Det är bara vi här som är smådoppingar. "

Hälsningar Lena

PS. Det var en representant från Artdatabanken, som jag träffat flera gånger på campus, som intygade att det var en smådopping. Fast den hade ovanligt mycket ränder på huvudet vilket kan förvirra. 

Inlagt 2020-09-06 18:02 | Läst 2166 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Vackra bilder här! Gillar Tranorna som svarta silhuetter mot himlen extra mycket! Är du säker på att det inte är en Blåhake i bild 7.. jag är inte det.. Tror alla Smådoppingar jag sett alltid har varit ensamma.. kanske är dom ofta lite enstöringar?
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2020-09-06 19:52
Tack Jan,
jag har nu tittat på bilder på blåhake och du kan faktiskt ha rätt. Jag har fler bilder på den lilla fågeln och måste kolla mer. Jag kan ju även maila mannen som artbestämde smådoppingen. Han kan nog svara på vad det är.
Hälsningar Lena
imse 59 2020-09-06 19:59
Jag har just frågat på "artbestämning" och det är en blåhake :-) ( Jag hade likadana bilder på den ) Kul !
Stackars lilla ensamma fågel! Sista bilden är läcker där näbben precis når vattenytan och de små vågorna är extra fina i den bilden också.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2020-09-06 19:53
Tack Bjarne,
jag gillar sista bilden extra mycket. Smådoppingen var dagens lilla höjdpunkt.
Hälsningar Lena
:), kul berättelse om smådoppingen. Vet inte om det är någon glädje för smådoppingen men jag läste en annan berättelse om en ensam smådopping på FB, nu var det i Varberg så det är väl jobbigt att para ihop dem? Men jag förstod att det var tid till att de fick klara sig själva. Fin serie bilder, bilden med dropparna någonstans i mitten och spegelbilden på slutet var de stack ut lite extra tycker jag. Vad är det som sitter på räcket? På tal om att flyga, undrar om jag någonsin har sett en flygande smådopping, de brukar vara mer under ytan än över
Svar från Lena Holm 2020-09-06 19:55
Tack Peter,
jag vet inte men Jan spekulerade i om det inte är en blåhake trots allt. När jag tittar i fågelappen skulle det kunna stämma. Jag har ju fler bilder på den så jag kan kolla in den lite bättre.
Hälsningar Lena
Hej Lena !
Kul att ses !
Vilken härlig blogg du fått ihop om den lilla ensamma !
Tänkte faktiskt på den senare och tyckte lite synd om den, men det kanske det inte var.
Jag fick några långskott på den lite mer färgade blåhaken senare men som du kanske sett att jag skrev så är även din bild en blåhake.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2020-09-07 20:48
Tack Ing-Marie,
jag har just sett dina bilder och den lite mer blå blåhaken. Kul att det var en sådan i alla fall. Jag tyckte nog doppingen var lite sorgsen men det kanske ordnar sej för den.
Hälsningar Lena
Så vackert det blir när man är ute när ljuset är rätt, mornarna är nog oslagbara. Väldigt fina bilder med dom flygande tranorna! Och därtill en historia, nästan en variant av den fula ankungen....Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2020-09-07 20:50
Tack Björn,
gryningsljus är speciellt och det blir nästan alltid några bilder som man kan känna sej nöjd med. Den lilla doppingen såg sorgsen ut men det kanske var helt normalt att den simmade omkring själv.
Hälsningar Lena
Fina bilder Lena!

Jo visst är det en blåhake du fotat.

Fåglarna kan se lite annorlunda ut nu på hösten, då främst ungfåglarna. Ungfåglarna av blåhake har inte det utfärgade bröstet.

De olika arterna av doppingar har dessa ränder på de unga doppingarna.

Daniel
Svar från Lena Holm 2020-09-07 20:52
Tack Daniel,
för att du rättar till våra misstag. jag är nu helt införstådd med hur en ung blåhake kan se ut och även honor. Jag har även tittat på bilder av olika doppingungar.
Hälsningar Lena
Fin fotoutflykt. Javisst är det en blåhake, en hona.
- hawk
Svar från Lena Holm 2020-09-07 20:53
Tack Håkan,
ja, både jag och Ing-Marie har nu klart för oss hur de kan se ut. Bra att veta till nästa gång.
Hälsningar Lena
Tror det är en blåhake hona. De är mer beigegrå å har inte det utmärkande blå unde haka.
Har bilder som ser ut som din
Fina foton som du brukar ha å trevligt med fotosällskap
Svar från Lena Holm 2020-09-07 20:54
Tack Nini,
flera har intygat att det är en hona, bra att veta till nästa gång. Det var kul att träffa Ing-Marie för det var ett tag sen. Vi har faktiskt träffats av en slump vid Hjälsta förut.
Hälsningar Lena
Fina bilder och läckert med siluetterna i gryningsljuset..Kan inte vara kul att vara liten fisk när Hägrarna står med coronalucka..
Mvh/Gunte..
Svar från Lena Holm 2020-09-07 20:55
Tack Gunte,
det går nog åt en del småfiskar för det var mer hägrar där än jag kan minnas att jag sett någonsin förut.
Hälsningar Lena
Vackra bilder och intressant berättat. Det är en riktig naturupplevelse som du bjuder på med dina bilder. Hälsningar Mats
Svar från Lena Holm 2020-09-07 20:56
Tack Mats,
för din positiva kommentar.
Hälsningar Lena
Härlig utflykt i Hjälstaviken och kul med Ing-Marie. Min spontana tanke är att det faktiskt är en blåhake du fotat. Ser också att fler nämner det i kommentarerna. Snygga bilder i alla fall. Gillar miljön med det fina ljuset och smådoppingen var ju för gullig. Vad många gråhägrar det var. Ska också dit om ett par veckor och se lite av höstfåglarna tänkte jag.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2020-09-07 20:58
Tack Johnny,
ja det är nog alla överens om att det är en blåhake och då har vi lärt oss det till nästa gång. Ing-Marie fick ju även se en med lite blått på under hakan. Det var väldigt mycket hägrar, mer än jag kan minnas att jag sett där tidigare. Håll utkik efter doppingen när du åker dit.
Hälsningar Lena