En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Marulk - en lurig filur

Under ett dyk vid Tustna hittar vi en liten marulk. Den ligger fint kamouflerad på den ljusa sand- och snäckskalsbotten. Jag såg den inte förrän Fredrik riktade sin lampa rakt på den. Belyst med blixtljus framträder den bättre än den gör i enbart lampsken. De här fiskarna är riktigt svåra att få syn på.

Jag sjunker ner mot botten för att komma i rätt nivå bredvid marulken men jag ser att den rör lite på sej. Det här är en ganska liten marulk, ca 25-30 cm, och då är de nog fortfarande rätt försiktiga. En stor marulk bryr sej inte om vare sej dykare, kameror eller blixtar och man kan fota ett öga på dem med makro utan att de rör sej ur fläcken. 

Den här tycker att jag är för nära och flyttar sej en bit, men inte särskilt långt, så särskilt hotfull var jag nog inte.

Den kommer faktiskt tillbaka mot mej och visar upp sej mycket fint väldigt nära kameran. Vi är på ca 15 m djup, vattnet är klart och har den där speciella gröna nyansen som man förknippar med kalla hav. 

Marulken väljer att simma bort från mej över taren och jag fortsätter vidare.

Dagen därpå och i slutet av ett dyk har vi kommit upp på ca 5m. Där stannar man alltid och gör ett sk säkerhetsstopp i tre minuter, för att vädra ut kväve. Det är inte alls så klar sikt som på djupare vatten, men det finns fullt med småfisk och jag tar ett par bilder för jag har inget annat för mej. Jag antar att ni inte ser marulken? Det gjorde inte jag heller då jag tog den här bilden. 

Här hade jag fått syn på den. Ögat är mitt i bilden men bara delar av fisken är synlig. Den här är mindre är den vi mötte dagen innan och jag antar att den ligger här och lurar på småfiskarna med sitt "metspö" på huvudet.

Jag smyger runt en del av växtligheten och tar mej närmare. Jag ser att den anar visst oråd för den har lättat lite från botten. 

Jag ligger lite vid sidan om fisken (det är tareblad i vägen) och har placerat kameran med den välvda porten mitt framför marulken. Den borde nu se sej själv i porten. Den ligger i alla fall kvar och jag får ta ett antal bilder. Jag kan inte titta i sökaren med den position jag har utan förlitar mej på att fokuspunkten är någorlunda rätt placerad på fisken. Den är ju dessutom inte så stor. Det blir några bilder med acceptabel fokus på fiskens ögon och främre del av ansiktet.

Den tröttnar på mej eller på sin spegelbild och simmar några meter åt sidan. Jag tar en bild när den ger sej iväg och sedan avbryter vi dyket. Dykdatorn visar 60 minuter och då har vi sagt att vi ska vara på ytan. Fredrik har skickat upp den röda bojen som markerar vår position, så de vet att vi är nära och på väg upp. 

När vi bryter ytan småregnar det. Men det blåser inte och det är inte ytströmt, vi har haft en fint dyk med en perfekt avslutning. Det är bara att klättra ombord och invänta övriga dykare. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2022-10-03 21:22 | Läst 3860 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
En fascinerande fisk, kamouflerad och vacker. Känns synd att äta marulk efter de här bilderna. Mycket vackra bilder!
Svar från Lena Holm 2022-10-04 19:17
Tack Stefan,
vi äter inte marulk längre annat än om vi blir bjudna och ingen av oss skulle nog vilja ta upp en som vi fotat och sedan laga till den. Den är fascinerande med sitt udda utseende och intressanta beteenden. Vi föredrar marulkarna levande där de hör hemma.
Hälsningar Lena
En helt annan värld och den är verkligen magisk! / Mvh Nina
Svar från Lena Holm 2022-10-04 19:14
Tack Nina,
en magisk värld med en del udda och ganska magiska djur. Extra kul med de som inte heller är rädd för människor och låter sej fotograferas med värsta vidvinkelobjektivet.
Hälsningar Lena
Fina bilder på fisken, den är nog lite av det man kallar ful/snygg.
Marulk tillhör inte mina favoriter av fiska att äta, så när maken vill ha får det bli på restaurang.
Svar från Lena Holm 2022-10-04 19:13
Tack Margareta,
det är inte vår favoritfisk heller till middag och vi äter den därför inte. Men den är kul att fota under vatten och tacksam då den ligger stilla eller möjligen förflyttar sej en lite bit innan den lägger sej igen. Man kan verkligen ändra inställningar och vrida på blixtarna. Är marulken av någorlunda storlek kommer den inte att flytta på sej om du inte råkar putta på den.
Hälsningar Lena
Intressant fisk. Fulsnygg kanske, eller intressant utseende. De ser ut som de har en bladkant runt kroppen, det har visst båda men tydligast på den tredje bilden från slutet. Intressant blogg och riktigt fina bilder särskilt de från första dagen när den simmar iväg
Svar från Lena Holm 2022-10-04 19:11
Tack Peter,
man vill ju helst ha bilder som de första då den simmar och det är klart grönt vatten i bakgrunden. Många tycker nog att den är ful, men jag tycker den har ett rätt coolt utseende med alla bladlika flikar som sitter runt hela huvudet. Munnen är full med hullingliknande tänder och den kan se riktigt läskig ut när den gapar.
Hälsningar Lena
Marulk som är så god, men inte särskilt vacker :-)
Fantastiskt fina bilder, kul att se den i rätt miljö.
Mvh Bengt
Svar från Lena Holm 2022-10-04 19:08
Tack Bengt,
det är inte en av mina favoritfiskar att äta men den är jättekul att fota under vatten och att man blir så överrumplad ibland då man hittar den.
Hälsningar Lena
Jättekul att se marulken i sin naturliga miljö. Som den kan kamouflera sig! Mycket vackra bilder och fin serie.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2022-10-05 21:39
Tack Bjarne,
vi har sett en del som varit väldigt stora, ändå är de mycket svåra att se och man blir överrumplad när man plötsligt hittar den.
Hälsningar Lena
En ful fisk men du lyckas få den vacker genom din kamera. Så fina bilder.
/Ulla
Svar från Lena Holm 2022-10-06 19:40
Tack Ulla,
den ser ju lite speciell ut, rätt cool tycker jag.
Hälsningar Lena
Häftiga undervattens bilder :)
Där snackar vi bra kamouflage på marulken, väl anpassad för att gömma sig på botten.
Mvh
Fredrik
Svar från Lena Holm 2022-10-13 18:29
Tack Fredrik,
de är väldigt bra kamouflerade och även om man stöter på riktigt stora exemplar är de mycket svåra att se. Oftast är det ett öga man får syn på. Vi har nog simmat förbi åtskilliga.
Hälsningar Lena