En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Frasigt frostigt

Söndagen inbjöd faktiskt till en fotopromenad även om det var mulet. Det var förstås rimfrosten som lockade ut mej, eller dimfrosten som det visst heter. 

Det var fortfarande spår av dimma då jag gick ut. Vackert var det i alla fall.

Alla träd och buskar hade värsta taggarna, men de rasade lätt av den minsta vindpust.

Här huserade en gröngöling som jag både såg och hörde flera gånger. Den ville dock inte vara med på bild.

Mats skrev i sin blogg att det var nästan som att naturen var svartvit. Det hade jag också kunnat skriva om det inte vore för den här domherren. Det satt tre stycken i toppen på ett träd, tyvärr lite för högt upp. 

Det jag letade efter var skator, en mycket vanlig fågel men väldigt lurig och inte satt det några där jag ville ha dem. Till slut, efter två timmar och när jag kom hem till min egen gata, hittade jag en i en björk. Det var den här typen av "svartvitt" motiv jag var ute efter på denna promenad, återigen satt fågeln lite för högt.

Nu är dimfrosten borta.

Hälsningar Lena

Inlagt 2023-01-24 17:38 | Läst 1043 ggr. | Permalink

"Ja, skator är listiga och luriga. Rasande vackert, ömtåligt och friskt. Mulet gör inget för dessa motiv, hade solen kommit fram hade isnålarna nog antingen rasslat ner i en vindstöt eller smält undan. Är lite svag för domherrar, ser dem sällan själv."


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Fantastiskt vackert och fåglarna gör sig fint där i dimfrosten. Naturen lockar alltid ut och dina bilder gör att jag längtar ut ännu mera.
Svar från Lena Holm 2023-01-24 18:06
Tack Morgan,
idag var det inte så lockande i Uppsala och jag hade inga problem att sitta inne på mitt tjänsterum. Men det går mot ljusare tider nu och jag vet hur det kommer att kännas om bara några veckor :-)
Hälsningar Lena
Mycket fina bilder!
Svar från Lena Holm 2023-01-25 07:06
Tack Peter,
för din positiva kommentar. Kul att du tittar in.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Frost og rimtåge er fine forhold for nogle megt smukke vintermotiver.
Vi kalder formationerne f.eks på nummer 3 for rimfrost.
Dompappen lyser op med sin flotte røde krop og den sorte kalot.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2023-01-25 07:07
Tack Erik,
domherren blir en fin färgklick i allt det "svartvita" och det var en trevlig överraskning att hitta den. Jag kallar nog allt det vita för rimfrost också men jag förstår att den kan uppstå på lite olika sätt.
Hälsningar Lena
Fint det där! Hade också 'dimfrost' här i helgen, även när jag fotade Sidensvansarna.. Nu är det +4° här och lite tristare.. Hoppas på nån Domherre här framöver, dom är lite som 'svansarna', robust rustade för riktig vinter! Hälsn!
Svar från Lena Holm 2023-01-25 07:10
Tack Jan,
det är ganska sällan jag ser domherrar tills de plötsligt dyker upp i trädgården någon gång på vårkanten. De brukar äta knoppar på äppelträden. De sitter också på vissa enstaka platser i Knivsta, som att de har sina favoritställen, det här var nära ett av dessa ställen.
Hälsningar Lena
Både skatan och domherren passade fint in i frosten. Fina frostbilder. Jag var mest frustrerad över att jag varit lovad sol från tidig morgon, istället var det dimma och några minusgrader. Kanske skulle jag gått ut istället för att sura 🤔
Svar från Lena Holm 2023-01-25 19:12
Tack Peter,
jag insåg när jag kom ut att jag skulle ha gått ut tidigare. Det var finare än jag kunde bedöma från fönstret inomhus.
Hälsningar Lena
Ja, skator är listiga och luriga. Rasande vackert, ömtåligt och friskt. Mulet gör inget för dessa motiv, hade solen kommit fram hade isnålarna nog antingen rasslat ner i en vindstöt eller smält undan. Är lite svag för domherrar, ser dem sällan själv.
Svar från Lena Holm 2023-01-25 19:14
Tack Stefan,
det var finare än jag trodde och det insåg jag när jag gick ut, vilket var aningen i senaste laget. Sol hade nog gjort det svårt och antagligen smält frosten på vissa ställen. Domherren är en fågel som sticker ut men jag ser den inte heller så ofta, även om den är rätt vanlig här hos oss.
Hälsningar Lena
Den vackra frosten och det lite svaga vinterljuset framkallar en slags sparsmakad bildupplevelse som är mycket tilltalande! Riktigt snyggt tycker jag…och för mej; vinter med stort V 🙂
Svar från Lena Holm 2023-01-26 07:43
Tack Lena,
det var myckte vackert men jag tar gärna lite mer snö för den mest kompletta vinterupplevelsen. Nu är allt borta och det är mörkt och blött igen.
Hälsningar Lena