En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Hemma igen och en ISO5000 promenad

Peter skrev i sin årskrönika att ju mer man är ute desto mer tur har man. Det behövs nämligen en hel del tur om man vill fota fåglar eller vilda djur, samt förstås kunskap om var de brukar hålla till, beteenden , årstidsväxlingar etc. Om man inte ger sej ut kan man ju vara rätt säker på att det inte blir så stor utdelning annat än möjligen rådjur som spanar in på oss eller småfåglar i mataren. Men inte ens de verkar vilja hänga hos oss längre, kanske för att vi har varit borta drygt två veckor och inte fyllt på maten. Alltså åkte jag ut trots att de duggregnade och var helt mulet. Jag åkte dock till ett säkert ställe...Ruggigt, blött och ISO5000.

Men det var vindstilla och ISO5000 går väl an om motiven är nära och dessutom sitter stilla. Det fanns inte någon snö kvar men en häger satt på en extra mörk plats och då blir den väldigt dekorativ med sin ljusgrå "överrock" och spräckliga "kravatt" med långa vita detaljer.  

Eftersom den knappt rörde på sej gick jag ner till ISO3200 och 1/200s. Är det några fåglar som kan sitta stilla väldigt länge så är det hägrar och jag hade antagligen kunnat ha en ännu längre slutartid. Bilden är tagen med 400 mm liggande format och enbart beskuren till kvadratiskt format. Den satt på en gren i vatten och har nog lärt sej att jag inte skulle kunna komma närmare. Den satt i alla fall kvar.

Om man är så stilig som en fullfjädrad vuxen häger finns det ju en hel del underhålls- och rengöringsarbete.

Systematiskt går den igenom fjäderdräkten, rengör och lägger de pyttesmå hakarna som håller ihop fanen på pennorna tillrätta. Den är den lilla detaljen som ger fågeln lyftkraft och flygförmåga. Dun har inte dessa små hakar och blir därför bara fluff.

När jag tog dessa bilder hade jag ungefär 200 förväntansfulla gräsänder runt fötterna som hoppas att jag ska plocka fram något gott. Jag hade inte någon mat med mej denna gång. Eftersom det är varmt och barmark borde de klara sej rätt bra ändå.

 Men det kommer andra med mat och hybriden har lärt sej att hålla sej framme. Hon och hennes kanadagåskille var de enda gässen jag såg denna gång. Hon har övervintrat vid Råstasjön flera år i rad. Här får hon en helt egen liten hög med havre och de andra fåglarna får mat en bit bort. Det här paret hade också lagt märke till gåsen som ser annorlunda ut och ser till henne lite extra. Det är ju kul när man känner igen individer, tyckte de när jag frågade. Men man måste ju också se till att hennes partner får mat, nu när hon äntligen hittat en.

I det mörka vattnet fick jag också syn på en sothöna som badade och testade hur det skulle gå att fota en fågel som rör sej med så lite ljus. ISO5000 och 1/500s blir helt OK. Jag gillar de skarpa kontrasterna mellan vitt och svart samt det blänkande vattnet så jag har förstärkt dessa en aning i LR.

Alla bilder blir inte bra eller skarpa men så är det ju för det mesta. 

Färdigbadat och jag väntar på att den ska flaxa till...

Då är 1/500s på tok för långt om man vill frysa vingarna eller åtminstone få någorlunda skärpa. Men den första bilden i serien duger tycker jag och man kan t o m se det röda ögat, vilket man inte gör på de andra bilderna. 

När jag gick till bilen för att åka hem passerade jag ett ställe där det ibland sitter en häger och fiskar. Det kom en fågel flygande och landade precis när jag kom fram. Direkt efter landningen slängde den sej fram och plockade upp en liten fisk. Det gick väldigt fort och jag bommade fokuspunkten en aning när fågeln sköt fram huvudet och tog fisken. 

Jag tror att gräsanden skrämde upp fisken för hägern plockade den från ytan utan att behöva köra ner huvudet. 

 

Lite tur ska man som sagt ha och även en dag med ISO5000 kan ge utdelning. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2023-01-14 16:03 | Läst 679 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Detta blev ju riktigt bra, tycker inte man ser att du har ISO 3200 eller 5000. Gillar bild 2, kul med fryst vatten i en båge runt sothönorna. Snyggt att få med en fisk på slutet också. Jag har väldigt mörkt i jodbodalen så jag kör ofta på chans och låter tiderna svepa mellan 1/8 och 1/500, men visst många/de flesta av de med lång tid går till papperskorgen
Svar från Lena Holm 2023-01-14 20:01
Tack Peter,
jag tycker att bilder med höga ISO, ända upp till 12800, kan bli acceptabla med min Canon 5D mkIV. Med min 7D mkII, som har en APSc sensor, går jag sällan över 800. Men det gäller att exponera rätt och helst inte beskära mer än lite i kanterna. Det är en enorm skillnad mellan dessa två kameror (och skillnad i pris). Jag testar också gränserna när det inte är motiv som är så viktiga. När det verkligen gäller är det erfarenhet (och kamerahus) som avgör om man får bilder eller ej.
Hälsningar Lena
Lena, helt underbara bilder på gråhägern! Du visste precis var Du ska ställa Dig! För att fotografera fåglar måste man vara ute mycket, på rätt ställe och har tur. Precis som Du och Peter har sagt. Då måste jag tänka på Ingemar Stenmarks svar, när reportern frågade: "Grattis, Ingemar, men Du hade nog också lite tur!" och Stenmark svarade: "Det är konstigt, ju mer jag tränar, ju mer tur har jag!" ;-)
Mvh Wolfgang
Svar från Lena Holm 2023-01-15 19:24
Tack Wolfgang,
jag minns faktiskt Stenmarks svar eller så har jag läst om det efteråt :-) Men det stämmer väl även för fotografer. Är man inte ute och spanar får man absolut inte se något som är av "ögonblickskaraktär". Det gäller ju för fler genrer än just natur- och fågelfoto.
Hälsningar Lena
Fina bilder på hägern. Det vore trevligt med lite vitt som lyser upp än det gråtrista mörkret. Blev läckert med sothönorna och det mörka vattnet. Snyggt!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2023-01-15 19:26
Tack Johnny,
just sothönorna blev läckra i mörkret och det har jag tänkt på vid tidigare tillfällen, men inte gjort något speciellt av. Solen kom fram till slut men det blir nästa inlägg.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Det är skönt att höra att du är säkert hemma igen.
Hägern är en fågel med stor karisma - tycker jag och det sista fotot här är jättefint. Jag bryr mig inte riktigt om ISO är högt eller lågt, så länge resultatet blir så här.
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2023-01-15 19:30
Hej Erik,
nu är det bara jobb på hemmaplan som gäller och enstaka stunder i naturen på helger och om jag flexar lite. Naturfotografer är kanske lite mer känsliga för brus och när ISO kryper upp över 5000 tycker jag också att det kan bli störande, i synnerhet om man beskär bilderna hårt. I det här fallet är det knappt beskuret alls för dessa hägrar är så vana vid folk att de inte bryr sej.
Hälsningar Lena
Fint! Intressant!
- hawk
Svar från Lena Holm 2023-01-15 19:30
Tack Håkan,
kul att du tittar in.
Hälsningar Lena
Mycket vackert Lena, utmärkta detaljer för ISO 5000, och skärpa är överskattat, även om dina bilder är skarpa i mina ögon. Just de ljusa objekten (fåglarna) mot den mörka bakgrunden gillar jag, de står fram så fint och ostört då. Extra bonus med fisken - plötsligt händer det! På sista bilden längst ned finns något som ser ut som ett äggskal? Den badande sothönan blev effektfull.
Svar från Lena Holm 2023-01-15 20:30
Tack Stefan,
jag vill gärna att det ska vara skarpt på vissa ställen t ex ögon. Jag är nog lite för fixerad vid det, men skärpa är inte allt, jag vet :-) Just kontrasterna mellan vitt och mörkt var något som jag fokuserade på då jag valde dessa bilder. I dåligt ljus med brus framstår ändå skarpa kontraster bra. Jag vet inte vad det runda är, kanske en boll (det rör sej mycket hundar och barn i området).
Hälsningar Lena
Vibybo 2023-01-15 20:38
Ögon - det är inbyggt i oss, vi ser på ögonen, och måste erkänna själv att jag helst vill se ögonfärgen på de fåglar jag tar bilder på, det är fnoskigt antar jag.
Välkommen hem! Väldigt fina bilder direkt ser jag, men det förvånar mig inte längre.... :-) Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2023-01-17 13:24
Tack Björn,
det gick rätt bra fast det var mörkt men det är skarpa kontraster när det är så mycket vitt på fåglarna.
Hälsningar Lena
Första bilden, ujuj..snyggaste Hägerbilden jag sett på mycket länge...och där gör vädret stor nytta..
resten är såklart mycket bra också..
HaD/Gunte..
Svar från Lena Holm 2023-01-17 13:25
Tack Gunte,
kul att du gillar första bilden. När jag såg hägern på den mossiga trädstammen var det ett givet motiv som jag också gillar.
Hälsningar Lena