B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Snart är vi där....

Satt och bläddrade bland bilder för att plocka ut till årskavalkaden som jag gör varje år. Hittade denna från slutet av januari.....snart kommer det att se ut så här kanske....

Ha en bra kväll

Lena

Postat 2013-10-09 22:05 | Läst 1568 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Efter fotofikat...

 ....eller varför inte "fågelfoto i stadsmiljö". Efter det förträffliga fikat på Fågelsången gick jag och Torbjörn ut för att spana på fåglarna i Svandammen. Då det inte finns någon svan längre så borde den kanske heta Ankdammen eller Fågeldammen, för det finns några fler arter än änder om man tar sej tid att titta. 

" - Du kunde väl förvarna lite så jag kunde snygga till mej lite innan..."

Skogsduva som inte brydde sej så mycket och gärna ville vara med på bild.

" - Vad tycker du om min nya färg? Morning light kallas den, håller till nästa ruggning enligt förpackningen."

 "- Dessa ungdomar, överallt är dom och inte en susning om hur man överlever vintern har dom."

 " - Men kolla ORDENTLIGT om du ska vara här och krafsa mellan stenarna!"

" -Håll dej undan unge ! Sluta inkräkta på mitt personliga utrymme.

Änderna tog det lite mer piano och tillbringade sin tid i dammen med att simma runt eller bada. Vad skillnaden är mellan dessa två beteenden blir uppenbart om man står en stund och tittar på dem. Anden som inte är i bild badar, de andra simmar omkring.

Putsa rumpan, lika viktigt som andra delar av kroppen.

Plötsligt kommer två barnfamiljer med brödpåsar och då avstannar all personlig hygien. Änderna förvandlas till jagande krokodiler, för nu är det bar en sak som gäller, BRÖD!!!

"-Ge hit! Datumet har ju gått ut ! Du kan bli sjuk av att äta den !"

" - Klart att vi ska dela lika, jag ska bara blöta det lite först...."

 " - Dessa änder, man blir ju trött bara av att se dem...."

Det fanns en hel del unga kajor vid dammen och de poserade gärna på staketet.

Den här lyssnade nyfiket till ljudet från min kamera och kom hela tiden närmare. Till slut hade den passerat fokusgränsen.

Jag fick en höjdarstund vid dammen och jag hoppas Torbjörn tyckte det samma. En perfekt avslutning på ett Fotofika i Uppsala.

Hälsningar Lena

 

PS. Eftersom jag hade 300 mm på min kamera inne på fikat så avstår jag från att visa bilder från själva fikastunden. Det finns utmärkt dokumentation från evenemanget ändå.

 

 

Postat 2013-10-06 15:06 | Läst 2307 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Före fotofika

Jag är sällan i Uppsala med kameran men nu var det ju dags för Dagnys och man kan ju inte komma utan kamera...Dagen till ära så var vi på Fågelsången och då passerar man detta motiv på vägen från centralstationen.

De som gick på fototur med Rauni hade gått när jag kom till pumphuset så jag strövade runt på egen hand en stund. Drogs till Svandammen men tänkte att jag skulle prova lite annat är fåglar denna gång.

Det fick bli parken bakom Flustret. Tyvärr  regnade det men skam den som ger sig.

Dessa magnifika växter blommade fortfarande.

Provade gräsrotsperspektiv men när himlen är vit blir det lite tamt.

Bladen var väldigt vackra.

Höstlöv fanns det gott om.

Ån kantades av granna höstfärger.

Tills slut hamnade jag här....

...men jag kunde inte gå in utan att först hälsa på fåglarna vid dammen en stund. Den här unga kajan ville gärna följa med in och fika. Den fick dock vänta utanför....

....synd, för den missade en verklig höjdare!

 

Hälsningar Lena

 

 

Postat 2013-10-05 17:55 | Läst 2400 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Lurar i vassen...

Den satt så stilla att jag nästan missade den trots att avståndet bara var några meter. Två hundar rök nästan ihop på promenadvägen vid sjön och den rörde inte en min. De är luttrade minsann, hägrarna vid Råstasjön.

 

Ha en fin kväll

Lena 

Postat 2013-10-02 21:10 | Läst 3932 ggr. | Permalink | Kommentarer (14) | Kommentera

Juneau

Juneau är Alaskas huvudstad och den enda av USAs delstatshuvudstäder som ligger på fastlandet, men ändå inte kan nås via bilväg. Man kan dock ta med bilen på det system av färjor som heter "Trans Alaska Highway" eller komma med flyg förstås.

Staden har ca 17 000 invånare och en yta som är större än delstaten Delaware. Varje dag under maj till september ligger minst sju kryssningsfartyg i Juneaus hamn så turismen är en viktig näring under sommaren (och sätter sin prägel på staden). Kabinbanan är dock ett måste om man är där.

På väg upp sitter Alaskas mest fotograferade örn. Vi trodde först det var en modell i trä men den flyttade runt i träden under dagen så den var högst levande.

I Juneau kan man äta Alaska king crab från gatuköket med Japanska turister, bli fotograferad med uttråkade draghundar och köpa t-shirts.

Strax utanför staden ligger Mendenhall glacier. Vi tog en tur dit trots att vi varit vid en glaciär. Här var det mer ordnat för att vandra runt, men vi kom inte alls så nära glaciären som vi LeConte.

Vattnet strömmade längs bergväggen vid glaciären och vi fick en lagom lång promenad denna dag.

Vad vi inte hade räknat med var att få se denna ungbjörn som kalasade på lax inte långt från besökscentret.

Det fanns fortfarande en hel del av de vackert röda Sockeye Salmon i vattendragen och björnen smörjde kråset på halvdöda fiskar.

Den lufsade vidare och lämnade en halväten fisk.

En ännu större bonus var detta trädpiggsvin. Det var tydligen inte alls vanligt att få se dessa. Den satt först högt upp i ett träd, men kom sedan nerklättrande och passerade på ett träd över en fors nära där vi stod (nja, nära med 300 mm). Våra vänner från BC blev betydligt mer exalterade över denna än björnen.

Från Juneau gick vår resa hem och den startade som så ofta i gryningen. Så här såg det när vi lämnade Alaska för denna gång. Vi pratade redan på flyget om att vi måste återvända och se mer av denna vackra, vilda del av världen.

Jag kunde inte motstå att riva upp kameran när jag fick syn på glaciären genom fönstret. Varför sitter jag alltid vid en vinge.

Det var allt från denna resa (tror jag i alla fall....).

Hälsningar Lena

 

Postat 2013-10-01 20:48 | Läst 8499 ggr. | Permalink | Kommentarer (16) | Kommentera