B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

DB 21 - Foto i tjänsten

Som fotointresserad blir det ju att man tar en del bilder på jobbet t ex vid olika evenemang och aktiviteter. Jag använder dock en hel del bilder i tjänsten, både i undervisningssyfte och i forskning. Det är för många väldigt annorlunda bilder, tagna genom ett mikroskop.

Idag behövde jag några bilder till en föreläsning och insåg då jag satt vid mikroskopet att detta också kunde bli Dagens bild 21. Bilden visar en sädeskanal i testikelvävnad från en mus. De små lila krokarna nära "hålet" i mitten är spermiehuvuden och de rosa trådarna som bildar mönstret i mitten är spermiesvansar.

I jämlikhetens namn bjuder jag också en bild från en äggstock, i detta fall från ett katt som blev kastrerad. Den runda strukturen med ljusrosa kant är en äggcell som håller på att mogna inför ägglossning. Det finns också en mängd omogna äggceller på denna bild (i nederkant). Snitten som jag fotograferat är 3 mikrometer tjocka och jag har färgat dem för att strukturerna ska vara synliga.  

De tunna plastsnitten görs i en mikrotom med en glaskniv. Vävnadmaterialet är inbakat i en kloss av plast. På den här bilden kan man se hur ett snitt blir till. Man plockar snittet med en pincett och låter det sträcka ut på en vattenyta innan det monteras på ett glas, färgas och slutligen täckts med ett tunnare skyddsglas. Sedan är det bara att stoppa mikroskopet och ta sina bilder. Numera digitalt tack och lov. 

En del av min vardag

Hälsningar Lena

  

Postat 2014-01-21 19:49 | Läst 2970 ggr. | Permalink | Kommentarer (15) | Kommentera

DB 20 - Spår

Dagens bild 20 tagen under en råkall promenad på lunchen då det bara var hundägare som var ute, och jag....

Mera spår...en ny vecka har börjat.

Hälsningar Lena

Postat 2014-01-20 19:11 | Läst 1683 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

DB 19 I cykelförrådet...

....kan jag stå och spana på fåglarna i trädgården. Som ett enklare gömsle och man har tak över huvudet.

Vi har en björktrast i trädgården och ett tiotal koltrastar.

Min sambo lägger ut äpplen till koltrastarna eftersom vi har frukt i överflöd från våra äppleträd och fåglarna inte bryr sej att de börjat bli rynkiga. Björktrasten gillar också äpple.

 

Ni förstår säkert vad som händer. Den mest dominanta koltrasten lägger ner massor av energi på att vakta "sina" äpplen. Björktrasten är den som ska köras bort först men även andra koltrastar måste hållas efter. Den här får bli Dagens Bild 19, även om den inte tål att förstoras.

Vi kan se detta utspelas gång på gång från köksfönstren, men för att få en bra vinkel och slippa glasrutorna gick jag ut i cykelförrådet.

Björktrasten blir bortkörd gång på gång....Samtidigt kan andra koltrastar komma åt att äta på några av de andra äpplena. Om det blir för mycket bråk brukar Fredrik lägga ut ett äpple till, det är trots allt vinter och alla bör få en chans till lite extra mat.

Björktrasten slår sej ner vid ett annat äpple och hinner få en stunds matro innan väktaren slår till.

Avslutar med några bonusbilder från igår. Det var gott om rödhake vid Råstasjön och dessa juveler kan man ju bara inte motstå.

Precis som många andra fåglar är de vana vid att människor rör sej på promenadvägen och man kan komma väldigt nära.

Vattenrallen hade varit synlig enligt en annan fotograf som vi träffade, men vi fick nöja oss med några fina rödhakar och andra småfåglar (efter mötet med de 47 hägrarna).

Hälsningar Lena

Postat 2014-01-19 14:35 | Läst 4535 ggr. | Permalink | Kommentarer (14) | Kommentera

DB 18 - Med 47 långbenta modeller...

....som visserligen var lite stillsamma till en början....

....men som vid åsynen av en påse strömming snabbt började agera och gjorde DB 18 till ett nöje som nog tar första pris denna vinter. 

 

Med den show som jag fick av strömstaren igår trodde jag väl inte att en tur till Råstasjön skulle resultera i en ännu praktfullare uppvisning.

Hägrarna poserade på den snötäckta isen.

De poserade i luften, när det föll några stilla snöflingor. Efter lite velande får denna bild Dagens bild 18.

De ställde också upp på olika typer av gruppfoto. Lite olyckligt var dock att det var så många fåglar att några av de bästa gruppbilderna stördes av att det är suddiga fåglar i förgrunden.

Strömmingarna fick fart på fåglarna och gåsen spanar avundsjukt på hägerns måltid, även om den inte alls är intresserad av rå fisk.

En del flög upp i luften för att få bättre koll på när det kastades ut fisk.

Vilket resulterade i några praktfulla landningar...

....och störtdyk i snön för att komma åt de åtråvärda fiskarna.

En och annan kontrovers uppstod också...

"- Min ! "

Bilderna är tagna med samma optik som igår dvs 70-200 med 2x extender på 5D Mark III. Några bilder är beskurna, mest för att ta bort delar av andra fåglar som kom med i kanterna. Man kommer väldigt nära fåglarna vid Råstasjön, för de är vana vid alla människor som passerar.

Ha en fin lördag allihopa

Hälsningar Lena

 

Postat 2014-01-18 16:36 | Läst 6009 ggr. | Permalink | Kommentarer (19) | Kommentera

DB 17 - Vintershow som får fem stjärnor !

Då jag råkade befinna mej norr om Uppsala nyttjade jag min lunch till ett snabbt besök vid Ulva Kvarn.

Termometern visade på -12 grader och träden var täckta med vacker rimfrost.

Det ångande från vattnet och vackra isformationer hade bildats vid fallet, men det var ju inte det jag var ute efter....

Det var ju en liten fågel jag helst ville se. Efter några minuter fick jag syn på den, strömstaren. Den satt mitt i strömmen, dock inte mitt i den ljusstrimma som sipprade ner mellan träden.

Jag fick några bilder men sedan flög den över till motsatta sidan och hamnade betydligt längre bort och i motljus.

Plötsligt gav den sej av för att söka föda i den strömmande vattnet.

Den dök i det kalla vattnet och försvann. Det är i det här ögonblicket som man tror att den ska drunkna.

Men icke en strömstare. Den spränger upp ur vattnet med något ätbart i näbben.

DB 17, dvs dagens bild får bli denna. Det är ögonblicket efter bilden ovan och strömstaren är på väg mot land med sin lunch. Förstora denna !

Jag missade min lunch för jag kunde inte slita mej från den lilla fågeln som flög ut och dök i det iskalla vattnet.

Efter ca 20 minuter var jag ändå tvungen att ge mej av och såväl fötter som fingrar hade börjat domna bort av kylan. Men vad gjorde det...hur ofta får man se en show som denna?

Alla bilder är tagna med Canon 70-200 med 1,4 extender på Canon 5D Mark III. De är dessutom beskurna i lite olika omfattning.

Nu är det fredag

Lena

Postat 2014-01-17 17:33 | Läst 3671 ggr. | Permalink | Kommentarer (14) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 6 Nästa