B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Morgon vid Hjälstaviken

Tog lite sommarledigt idag. Jag ställde ingen väckarklocka, men sa till min sambo att vaknar jag tidigt och känner för det så åker jag till Hjälstaviken. Jag vaknade 05:49 och drog direkt. Jag kan ingenting om vadare med har fått förslaget grönbena på fågeln som landade på räcket.

Det kvittrade väldigt i vassen och jag såg flera arters ungfåglar. En lite ärla landade på räcket och pustade ut en stund. 

En skäggmes tror jag, men kanske en hona eller en ungfågel. Någon som kollar kanske kan reda ut begreppen. Jag såg också unga blåmesar, unga sothöns, skäggdoppingungar med förälder, måsungar som fick en fisk och inte riktigt visste hur man skulle göra mm mm.

Jag var dock väldigt nyfiken på en större fågel, som jag hört att man kunde få se just här...och den visade sig relativt snabbt.

Fiskgjusen dök mitt framför gömslet, men den kom över taket och jag hann inte med. Hörde bara ett stort plask. När jag fått den i sökaren visade det sig att den bommat bytet och bara fått lite grönsaker med sej i klorna.

Mamma mås gillade dock inte alls att den fiskade så nära hennes småttingar och gav sej på den stora rovfågeln direkt.

Dagens bild 199, finfin action mitt utanför gömslet. 

Fiskgjusen kom tillbaka flera gånger och fick till slut sin fisk. Dock på alldeles för långt avstånd för min brännvidd. Synd, för den fick jobba för att få med sej fisken och det var ett nöje att få se.

Tills slut lyckades den lyfta med den stora fisken (en brax gissar jag) och flyga bort över vattnet mot ett bo (får man hoppas).

Ha en skön fredag,

Hälsningar Lena

 

Postat 2014-07-18 16:25 | Läst 2803 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Sigtunadalen, vilken överraskning !

När jag passerade genom Märsta fick jag plötsligt syn på dessa djur....

I bakgrunden skymtar hyreshus och en stor rondell. Området kallas Sigtundalen och är relativt nyanlagt eller nyordnat kanske man kan kalla det.

Det finns flera små dammar som förbinds av en liten å. Ett par sångsvanar med en unge simmade förbi. De första sångsvansparet jag fångat på bild. Lite svårt att föreställa sej att det här är mitt i Märsta, vid en starkt trafikerad väg. Den får bli dagens bild 198.

Förutom sångsvanarna fanns där ett par hägrar, gräsänder, sothöns och enligt en tavla också grönbena (som jag inte såg).

Det går att promenera runt området och en del av Upplandsleden går genom dalen.

När jag var på väg att köra ut hade familjen från bilden ovan kommit fram till en annan hage och den lilla tjejen poserade framför tjuren medan mamma tog fram telefonen....

....då sa tjuren plötsligt "MUUUU" och de hoppade högt allihopa. Det blev dock en bild för dem där till slut och jag åkte hem mot Knivsta på småvägarna via Odensala.

Passerade spåret där rallarrosorna lyste i den låga solen. I morgon ska jag vara ledig...hade jag tänkt i alla fall...

Hälsningar Lena

Postat 2014-07-17 21:01 | Läst 1730 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Disco lights

Någon slags stor fluga som jag hittade i vattenkannan, på väg att drunkna. Jag satte den i en blomma och den bjöd på några poser då den satt stilla och torkade.

Färgerna och de glittrande ögonen fick mej att tänka "disco lights" och minnas toner från 70 och 80-talet. Dagens bild 197.

Hälsningar Lena

 

Postat 2014-07-16 17:56 | Läst 1750 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Nu blommar det i Kunskapsparken

I slutet av april visade jag bilder från Kunskapsparken på Ultuna campus. Länk finns nedan. Idag gjorde jag ett nytt besök på lunchen, precis innan regnet, och nu blommar det minsann!

http://www.fotosidan.se/blogs/logholm/kunskapsparken.htm

Parken är inte så stor och i bakgrunden ser man både gamla och nya fasader. Den stora svarta är inte en av mina favoriter.

Däremot gillar jag fasaden på huset som står i bakgrunden på denna bild.

Färgerna är spektakulära i vissa planteringar och denna får bli dagens bild 196.

Jag kan väldigt lite om trädgårdsväxter och njuter mest av prakten. För den som vill veta mer finns det informationsblad med ritningar och information om alla växters namn på svenska och latin (och kanske t o m engelska om jag minns rätt).

Så här i semestertider är det väldigt få besökare i parken men två gäster mötte jag i alla fall.

En vy ner mot den stora ladan som på terminstid innehåller en av restaurangerna på campus.

I den äldsta delen av parken hade man anlagt rutor med sommarblommor som även jag känner igen.

Humlorna stortrivdes i vallmon och jag blev lite sugen på ett besök med makro.

Till alla som bor i Uppsala med omnejd och har en stund över kan jag rekommendera ett besök i Kunskapsparken. Det går bussar till campus och även om det är byggarbetsplats mitt i så märker man inte av det i denna vackra oas.

Hälsningar Lena

Postat 2014-07-15 17:57 | Läst 2320 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Truck exit

Dagen bild 195. Den gamla macken med verkstad i Vassunda. 

Postat 2014-07-14 18:00 | Läst 1689 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 6 Nästa