B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

27/100 Tunafors fabriker

Påskmiddag i Eskilstuna ledde bl a till en promenad genom fabriksområdet Tunafors, som har renoverats och blivit lägenheter. 

Läget är mycket fint med utsikt mot ån och glasbalkonger var tydligen OK att bygga på husen, trots att man inte fick ändra på annat i exteriören.   

Precis vid vattenbrynet och med en extra brygga för uteservering huserar en italiensk restaurang. Verkar helt OK att sitta där en ljum sommarkväll.

Hälsningar Lena

Postat 2016-03-27 21:20 | Läst 1569 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

26/100 Renoveringsbestyr

I morse sken solen så då blev det en sväng ut i naturen. Min sambo testar en låg vinkel. Vad de vitkindade gässen gapade om har jag inte en aning... 

...men det var en ihärdig diskussion som fortsatte långt efter att vi lämnat dem. Hon vill kanske ha en bostad med sjöutsikt...?

Vi hade letat oss ut till Isbladskärret på Djurgården för att se hur det går för de bobyggande hägrarna.

Det var full fart och många pinnar blir det på en dag.

En del tycktes dock ta det lite mer piano och hängde med polarna vid vattenbrynet istället. För det fanns öppet vatten, även om delar av kärret fortfarande är fruset.

Ibland krävdes det oerhört långa pinnar till byggena...

....bara att tråckla sej in till boet med en sån här pinne måste ju vara ett konststycke. Den här fågeln hade inte sitt bo synligt från där jag stod så jag kunde inte följa den hela vägen fram till bygget.

Leverans av kort pinne. Undrar hur de tänker när de väljer....en del stod väldigt länge och plockade bland pinnar och ris innan de bestämde sej. 

Trots att det var skarp sol från sidan blev det en del bilder med helt OK ljussättning. Jag provade också att använda 2x extender på mitt 300 f/4. Autofokus blir rätt slö men hägrar rör ju sej inte så fort....och jag fick hur många chanser som helst.

På väg tillbaka till bilen mötte vi de vitkindade igen. De hade nu kommit fram till någon slags överenskommelse och bestämt sej för att ta ett bad.

Önskar er alla en fin påskafton!

Hälsningar Lena

Postat 2016-03-26 15:34 | Läst 1112 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

25/100 Gott strömmingsrecept

Påsken är en långhelg då det också serveras en hel del traditionell mat. Vi är nog inte så traditionella men färska skaldjur är enkelt t ex på skärtorsdag, då många har jobbat en hel eller halv dag och sedan haft en massa annat att fixa inför helgen. Räkor på avocado med en enkel vinägrett blir väldigt gott. Komplettera med en halv hummer, lite nybakat vitt bröd (det där enkla man köper halvfärdigt), smält vitlökssmör och ett gott bubbel.

Det utlovade receptet är "Romgravad strömming". Jag vet inte var originalet kommer ifrån för jag har bara en handskriven lapp från en arbetskompis som inte längre är med oss.

Skaffa fram ca 600 g rensad strömming och lägg dessa i en lag av 1 dl ättika, 5dl vatten och 1 tsk salt. Låt ligga minst 6 timmar eller över natten i kylskåp. Sedan kommer det pillrigaste. Dra bort skinnet på alla strömmingar...En liten fruktkniv brukar vara bra att ha...Om ni bor ihop med någon kan det vara läge att be om en tjänst med just detta, då ni själva är upptagna med att blanda till såsen :-)

Blanda ihop en sås av:

2 dl gräddfil, 0,75 dl majonäs (äkta förstås), 1 msk grovkornig svensk senap, 1/2 dl finhackad gul lök, 1/2 dl hackad dill, 1/2 dl ishavsrom, 1 pressad vitlöksklyfta, 15-20 krossade vitpepparkorn.

Torka av de skinnfria strömmingsfiléerna med hushållspapper och varva fisk med sås i en burk eller skål som kan täckas. Låt stå minst 6 timmar i kylen eller helst till nästa dag innan servering.

Servera strömmingen som ni brukar äta sill. God kokt potatis, knäckebröd med smör, en öl kanske....På bilden la jag strömmingen på ägghalvor, det är ju påsk och jag ville lägga upp den lite snyggt även om det vara var lunch. Jag hade dock bara frusen dill att dekorera med och det blir ju lite visset.

Avslutar med några gulsparvar. Vi har inget påskpynt men de här vackra gula fåglarna kan man väl också njuta av. Ha en fortsatt fin helg.

Hälsningar Lena

Postat 2016-03-25 14:19 | Läst 1720 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

24/100 Kvastinstruktion efterfrågas...

Efter en stunds jobb på morgonen drog jag iväg på en tur med kameran. Efter en del irrfärder genom ett dimmigt Rosersberg hamnade jag i Solna...inte helt obekant plats. Konstaterade snabbt att skrattmåsarna var på plats. Sothönan ser inte helt nöjd ut....

Kampen om bostäder med sjöutsikt var redan i full gång och uppvaktandet av presumtiva partners lika så.

Här är det två uppvaktningar som pågår samtidigt....kolla in de två till höger....

...det är helt klart att någon gjorde fel där för inom bråkdelen av en sekund hade de vänt varandra ryggen. Det går undan i fågelvärlden.

Skrattmåsarna flög runt över sin pöl och en del turer verkade vara mest av förtjusning....

...Glad Påsk...kan man ju fantisera att den här vill säga till oss....Jag började emellertid fundera över vilken dag det var när jag såg alla dessa fina fåglar flyga kors och tvärs...

...och när den här tungviktaren också lyckades ta sej upp blev jag ännu mer taggad. Idag skulle det alltså kunna vara möjligt...jag har ju rätt kön (det är nog inte så viktigt numera) och säkert en del andra lämpliga kvalifikationer...

Jag har dessa tre...vad tror ni ? Är det någon som kan hjälpa mej med en instruktion hur de fungerar?

Glad påsk och fira (flyg) förståndigt :-)

Hälsningar Lena

Postat 2016-03-24 16:01 | Läst 1657 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

23/100 Stillsam påsk

Nu börjar påskhelgen lite trevande. Jag ska bara jobba en stund i morgon bitti...

Nu vill jag inte ha några olyckskorpar...helst inte någonstans, men det vet jag är en dröm...

Hoppas vi kan ha lite mysigt.....och vara ute mycket....

...kanske dela en sill eller två med någon man tycker om...

Hoppas på en fridfull påsk...

Hälsningar Lena

Postat 2016-03-23 21:06 | Läst 889 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 7 Nästa