B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Onsdag 07:08 till 07:17

På väg till jobbet i morse, jag väljer den mysiga men smala vägen, 07:08...

...solen är på väg upp, det är frost på marken och halt på vägbanan,  07:11.

Jag kör en bit till och stannar vid ett annat favoritställe, 07:14...det ljusnar...

En flock kajor flyger mot mörkret, de vill kanske ta det lite lugnt på morgonkvisten, 07: 16.

Solen är snart uppe, jag måste åka vidare, 07:17...

...en ny dag börjar, 07:18.

Hälsningar Lena

Postat 2016-11-16 21:46 | Läst 967 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Sångsvanarnas flytt

De är 140-160 cm långa och har ett vingspann på 205-235 cm. Då blir 23 individer i formation mycket  imponerande.  Förstora så ser ni hur praktfulla de är.

Hälsningar Lena

Postat 2016-11-15 18:22 | Läst 1083 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Hägrar anama !!!

Hög tid för en lägesrapport från Råstasjön. Hur har det gått för hägrarna i det tidiga och hårda vintervädret som slog till i mitten av veckan? Här kommer en dagsfärsk rapport.

" - Fattar ni hur mycket det snöade i veckan ??? Såååå häär mycket,... det var helt sjukt, snörekord vid Råstasjön, helt säkert !!!

" - Veckan har varit tuff men nu är det ju lite lugnare...och fiskbilen tar sej fram enligt tidtabell...tack och lov. "

" - Man måste dock ha koll..." 

" - Annars är det ganska trist här...joggare, barnvagnar, hundrastare, joggare, barnvagnar...osv... inte så mycket kul för en häger direkt..."

" - Inte ens snöröjningen fungerar som den ska !!! Ta på dubbar om ni tänker komma om kolla in oss, det är bedrövligt med all is och snö ! "

" - Fattar ni hur det är uppe på grenarna, is och snö, helt hopplöst att sitta och vila !!! Här fungerar snöröjningen inte alls..."

" - Det känns blött om stjärten....hmmm ...man kanske ska kliva upp på isen..."

" - Vintern är verkligen här... tufft...men det ska visst töa till veckan...bara att vänta och se..."

Hälsningar Lena

PS. Om du aldrig sett en häger kan jag meddela att Råstasjöns hägrar är på plats och de poserar villigt för fotografer. Det räcker med 300 mm och lite tålamod för att få karaktärsporträtt. Om du tar med några strömmingar kan det bli riktig action. Vattenrallen var också på plats men den är ju inte alls lika cool...(den föredrar dessutom leverpastej).

Postat 2016-11-13 19:58 | Läst 3325 ggr. | Permalink | Kommentarer (17) | Kommentera

Möten på fotomässan

Jag hade semester idag för att bl a besöka fotomässan. Första begivenhet var 10:45 då Brutus Östling skulle hålla föredraget " Från fåglar till metal heroes ", men hårddisken med det bildspelet hade han lämnat hemma i Skåne då han gav sej av vid fyratiden i morse. Eftersom han dessutom skulle vidare till Indien efter föredraget kan man förstå att det var en del att tänka på. Han fixade det förstås ändå och höll ett roligt och medryckande föredrag i exakt 45 minuter.  

Kunde förstås inte motstå den obligatoriska mässbilden.

Via mail hade jag stämt träff med Håkan Eklund och på väg till mötet hittade jag Björn. Vi fick en mycket trevlig pratstund tillsammans.

Göran passerade oss och så fortsatte vi snacket vid BioFoto Finlands bildvisning. Här berättar Håkan för oss allt som ligger bakom...

...dessa två bilder. Tack för givande fotoprat och mycket trevligt att träffas.

Hälsningar Lena

Postat 2016-11-11 19:11 | Läst 872 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Tångsnärtan - en ärtig liten fisk

En tångsnärta kikar ut från en klippskreva. Det är så man oftast hittar den...om man hittar en över huvud taget. De är inte så vanliga och man måste veta var man ska leta. Just denna individ håller till i en skreva vid en småbåtshamn som heter Jordfall i Gullmarn. Det är antagligen Sveries mest fotograferade tångsnärta. Den brukar ha en partner också men det är svårt att få med båda på bild.

Om man ligger still och väntar kikar den ibland fram lite längre.  Då kan man tydligt se att den har gula till bruna, plymliknande utväxter på huvudet. Äldre hanar kan också ha liknande utskott på ryggfenans framkant. Den är i örvigt oregelbundet mönstrad i gult och brunt.

Det här är en ganska vanlig syn när man hittar en tångsnärta. Den ligger ofta långt in i en trång skreva där den samsas med andra fiskar, krabbor eller trollhummer. Här ser det mer fördelaktigt ut att vara plattfisk.

Den här låg på en klipphylla och då kan man ana sej till att det är en långsträckt fisk med mycket lång ryggfena. Den blir max 25 cm lång så det är ungefär lika stor som tejstefisken. Den ser lite överrumplad ut över den plötsliga uppmärksamheten, men den låg kvar och lät sej villigt fotograferas. 

Den här tångsnärta låg helt öppet och det har jag bara stött på en gång, i Norge. Ni har nog sett denna förut, eller en bild ur samma serie. Den lät mej komma mycket nära och jag kunde lugnt ta mina bilder utan att den tycktes bry sej.

Den här bilden tog vi i årets SM i undervattensfoto och den fick en del poäng. Om man sätter en sk snoot på blixten kan man beränsa spridningen av ljuset så det bara slår in i skrevan utan att belysa väggarna framför. Det här är lite knöligt att hålla på med men min sambo fick assistera och rikta blixten.

Hälsningar Lena

Postat 2016-11-10 18:47 | Läst 7142 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera