En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Tångsnärtan - en ärtig liten fisk

En tångsnärta kikar ut från en klippskreva. Det är så man oftast hittar den...om man hittar en över huvud taget. De är inte så vanliga och man måste veta var man ska leta. Just denna individ håller till i en skreva vid en småbåtshamn som heter Jordfall i Gullmarn. Det är antagligen Sveries mest fotograferade tångsnärta. Den brukar ha en partner också men det är svårt att få med båda på bild.

Om man ligger still och väntar kikar den ibland fram lite längre.  Då kan man tydligt se att den har gula till bruna, plymliknande utväxter på huvudet. Äldre hanar kan också ha liknande utskott på ryggfenans framkant. Den är i örvigt oregelbundet mönstrad i gult och brunt.

Det här är en ganska vanlig syn när man hittar en tångsnärta. Den ligger ofta långt in i en trång skreva där den samsas med andra fiskar, krabbor eller trollhummer. Här ser det mer fördelaktigt ut att vara plattfisk.

Den här låg på en klipphylla och då kan man ana sej till att det är en långsträckt fisk med mycket lång ryggfena. Den blir max 25 cm lång så det är ungefär lika stor som tejstefisken. Den ser lite överrumplad ut över den plötsliga uppmärksamheten, men den låg kvar och lät sej villigt fotograferas. 

Den här tångsnärta låg helt öppet och det har jag bara stött på en gång, i Norge. Ni har nog sett denna förut, eller en bild ur samma serie. Den lät mej komma mycket nära och jag kunde lugnt ta mina bilder utan att den tycktes bry sej.

Den här bilden tog vi i årets SM i undervattensfoto och den fick en del poäng. Om man sätter en sk snoot på blixten kan man beränsa spridningen av ljuset så det bara slår in i skrevan utan att belysa väggarna framför. Det här är lite knöligt att hålla på med men min sambo fick assistera och rikta blixten.

Hälsningar Lena

Inlagt 2016-11-10 18:47 | Läst 7051 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Meget fascinerende serie fra en verden, som jeg aldrig ville komme i nærheden af - super prof.
Nummer 2 er helt fantastisk.
Venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2016-11-10 21:09
Tack Erik,
man blir faktiskt glad när man hittar en tångsnärta och jag vet att jag var nöjd och glad när jag tog den andra bilden i detta inlägg. När man hittar den helt öppet blir det en annan grej, helt osannolikt, för det är mer naturligt att fånga den när den kikar ut från en klippskreva.
Hälsningar Lena
Fotogenique. Näst sista bilden, där gör den sig verkligen. Skulle kunna ha varit hjälten i en barnfilm och haft namnet Mårten t.ex.
Ja, du är skicklig och hängiven helt klart Lena.
Svar från Lena Holm 2016-11-10 21:07
Tack Stefan,
tångsnärtan Mårten...undrar om man kan få Pixar att tända på den idén ? De har faktiskt gjort ganska bra tolkningar av undervattensvärlden i "Hitta Nemo" och clownfiskar är nog bland de kaxigaste fiskar jag träffat.
Hälsningar Lena
Oj vad du imponera med ditt kunnande och fotograferande Lena...man brukar ju prata om fula fiskar men det är väl för att man inte kan och förstår! Kul i alla fall att se dina alster! Hälsningar Sören
Svar från Lena Holm 2016-11-10 21:04
Tack Sören,
det finns inga fula fiskar :-) De kan på sin höjd se lite buttra eller annorlunda ut, men det är väl OK :-)
Hälsningar Lena
Vad häftigt med undervattensfot :) Det skulle var kul att få prova på men jag tror inte att jag skulle klara av dykningen. Beundrar alla som kan det. Mycket fina bilder :)
Svar från Lena Holm 2016-11-10 21:03
Tack Christina,
dykning passar inte alla men man vet inte förrän man provat. Det går att göra prova-på dyk i pool, även här hemma i Sverige. Annars får du gärna titta på mina bilder.
Hälsningar Lena
Kul frisyr på den fisken. Visste inte ens att fiskar kunde ha frisyrer ;-)
Som vanligt fina bilder från en värld jag inte besökr.
Svar från Lena Holm 2016-11-11 07:08
Tack Ingela,
de små utskotten är nog mest till för att "se bra ut" så då kan man nog kalla det för frisyr.
HÄlsningar Lena
He he, det var en spännande och fin fisk! Ännu en jag troligen aldrig sett.. eller inte vetat att jag har sett.. Jättefina bilder!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2016-11-11 07:10
Tack Jan,
den här är det lätt att simma förbi. Om man inte letar med en ficklampa i skrevor hittar man den inte. Under alla år jag dykt har jag bara sett den helt öppet en gång och en gång låg den på en klipphylla, nära sin skreva.
Hälsningar Lena
Proffsigt till tusen ...
- hawk
Svar från Lena Holm 2016-11-11 07:10
Tusen tack Håkan.
Hälsningar Lena
Slutar aldrig att förundra mig över allt som finns under ytan! Och hur otroligt varierad naturen är. Jättefina, intyressanta bilder, precis som din text! Hälsningar/ Björn T
Svar från Lena Holm 2016-11-11 07:11
Tack Björn,
och ändå visar jag bara bilder från en liten, liten del av haven och dessutom från mycket begränsade djup.
Hälsningar Lena
Äntligen är jag på en uppkoppling där jag kan få upp bloggarna i datorn och även komma in och kommentera lite...även om det är segt.
Kul fisk, ser ut som om den har en liten elegant hatt på sig.
Gullig liten fisk och som vanligt mästerliga bilder.
Svar från Lena Holm 2016-11-11 20:48
Tack Margareta,
de här fiskarna är rätt eleganta och man blir himla glad när man hittar dem och lyckas få till några bilder.
Hälsningar Lena
Kul att du nämner Jordfall, där har vi hyrt stuga och är bekanta med området kring bryggorna.
Spännande att man hittar de där filurerna när man söker sej under vattenytan, uppsynen hos Tångsnärtan kommer mej att tänka på någon 60-tals discostjärna!!
Som alltid uppskattar jag att få ta del av din informativa spännande text och fina bilder!!
Svar från Lena Holm 2016-11-11 20:50
Tack Anne-Sophie,
jag vet att stugan vid hamnen i Jordfall går att hyra och vi har funderat över det vid några tillfällen. Den är dock lite stor om man bara är två. Dykningen i denna lilla hamn är super och man kan utan vidare göra flera dyk på samma ställe men variera djupet och vilka delar man besöker.
Hälsningar Lena
Alltid lika kul med vackra fiskar tycker jag :-)
Snygga foto, du är duktig!!
Hoppas du kommer nordover till norges kust i framtiden så vi får träffas vid havet.....
Har köpt mig båt men det kommer senare i min blogg när vi är färdiga och bygga om den 😉
Kram
Svar från Lena Holm 2016-11-16 18:16
Tack Synnöve,
jag kommer gärna till din del av Norge. I synnerhet om det går att dyka från din båt :-) Annars kan man ju bara spana på fåglar. Fast lite finare väder ska det nog vara.
Hälsningar Lena