B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Hägrar så in i vassen !

Den mäktiga fågeln svepte över mitt huvud och spanade med sin skarpa, intelligenta blick ner mot mej...nu tog jag kanske i lite. Förstora och bedöm själva, spanade gjorde den i alla fall.

Hägrarna vid Råstasjön har hittat ett nytt ställe att hänga på, åtminstone har jag aldrig sett dem där. Den höga vassen har lagt sej på flera ställen och där sitter hägrarna nu. Det var minst 50 stycken när jag lyckades ta ledigt några timmar igår och fick till en kort tur dit i dagsljus.

Jag gillar att fotografera dem med den gulbruna vassen i bakgrunden.

Nu kunde man även få bilder med de stora nybyggena i bakgrunden, när fåglarna kom i för landning i vassen.

Höghusen som byggs mellan Friends arena och Råstasjön ger en del annorlunda färger.

Fåglarna som lätt får en att tänka på vresiga gamla gubbar i grå överrock när de sitter på isen, är stora och pampiga när de flyger.

Fast det kan se lite vingligt och oplanerat ut när de ska landa.

Vad gör de då när de sitter i vassen?.....tja.....de sitter mest stilla på ett ben....man får ha lite tålamod.

En del putsar sej och försöker rengöra fjäderdräkten. Den här var rätt smutsig.....

" - OK, jag förstår piken....tack och hej! Kom tillbaka när jag fräschat upp mej lite. Det är dåligt med rinnande vatten så här års. " 

Hälsningar Lena

Postat 2017-02-11 11:59 | Läst 3550 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Skruvad parning, vilket vårtecken !

Jag trodde inte gräsänder bildade par men nu har jag läst på. De bildar par på hösten, men maken är bara en stillsam kavaljer under vintern. Det är vid den här tiden som det börjar hända andra saker. Just detta par nickade och neg åt varandra några gånger...inte mycket till förspel....

...sedan inbjuder honan hannen att stiga upp. Som de flesta andra fåglar sitter hannen på honans rygg under parningen.

När det gäller änder som parar sej i vattnet ser det nästan ut som att hannen ska dränka honan.

Hannan nyper också tag i fjädrarna på honans bakhuvud. Om det är ett kärleksnyp eller bara ett sätt att hålla sej kvar vet jag inte.

Sedan är det processen som borde vara ganska svår dvs rumpa mot rumpa....det är väldigt mycket fjädrar mellan. Anddraken är dock välutrustad och har en penis som han kan föra in i honan. Det är väldigt få fåglar som har det, men andraken har ett organ som dessutom är korkskruvsformat !

Det går fort, ca en halv sekund om det går vägen. När jag letade i litteraturen om detta hittade jag spännande forskningsdata från 2009. Fyra forskare vid Yale University publicerade då en artikel där de beskriver hur andrakens penis är korkskruvsformad för moturs rotation (det visste man visserligen redan...) med det häftiga är att de visade också att andhonans öppning (vagina) är spiralformad, men för medurs rotation! 

Många av er har kanske sett hur anddrakar i princip våldför sej på enstaka honor senare under våren. Det kan gå väldigt våldsamt till och se obehagligt ut. Resultaten visar dock att även om andhonan inte kan värja sej från påtvingade parningar, kan hon förhindra befruktning. Hon kan alltså fortfarande styra vilken hanne som ska bli pappa till hennes avkomma.  

Här var det inte frågan om något sådant och jag tror den här hannen fick godkänt av honan.

Han ser i alla fall mäkta stolt ut efter akten...

...och sätter direkt igång med sitt "ärevarvssimmande" runt honan som mest tar det lugnt och badar lite.

Andraken simmar sina "segervarv" och honan badar...

Akten avslutad och ...

...livet går vidare. Nu har den här honan antagligen en liten depå av spermier från den här specifika hannen. Dessa kan hon "spara" ett tag innan hon börjar lägga ägg. Det kan ju dyka upp en bättre hanne...

Hälsningar Lena

Postat 2017-02-05 14:24 | Läst 10602 ggr. | Permalink | Kommentarer (12) | Kommentera

Fotofika i Uppsala

Jag kom lite tidigt till fikat och tog en tur runt dammen. Det där med att mata fåglarna kan bli en smula traumatiskt om man inte är så stor. De grönhuvade hade nog varit lite väl framfusiga den här gången...

" - Smulor!!! Det här är ju smulor! Fattar ni inte att jag vill ha något bättre...Det är ju fotofika idag och då måste man vara på hugget ! "

" - Det fina i den här pölen är att det är OK att vara lite annorlunda...jag trivs här. "

Inne på Fågelsången blev det lite knepigt med en 100-400 zoom (min sambos nya objektiv, som jag lånat...), men det gick bra att ta bilder på Hannu och Claes när de köpte fika.

Claes såg vad jag höll på med.

Anna inbegripen i en livlig diskussion.

Kanske var det Göran som berättade från sin senaste resa...

Efter ett långt och mycket trevligt fika var det dags att avrunda. När jag kom ut på gatan framför Fågelsången fick jag syn på den här lilla hunden som satt och väntade på sin ägare. När jag såg den tänkte jag direkt på en fotokompis här på FS, Gun-Inger Arvidsson. Hon är fenomenal på att hitta dessa dolda djur och varelser som finns runt omkring oss och som ingen annan ser. Den här bilden är till dej Gun-Inger.

Sen fick jag se ett riktigt vårtecken....men det kommer i nästa inlägg.

Hälsningar Lena

Postat 2017-02-04 17:30 | Läst 1296 ggr. | Permalink | Kommentarer (11) | Kommentera

Fikasugen i Uppsala !

" - Undrar om de har glömt bort mej ?.....Jag har väntat här varenda lördag.....jag blev inte ens räknad i den stora fågelräkningen förra helgen......När vi blir räknade är det någon från kommunen som vill bli av med oss...suck....jag är fikasugen ! "

" - DET ÄR FAKTISKT FORTFARANDE VINTER ! Även om det inte är snö BEHÖVER jag smörgåsar med smör och lite torrt wienerbröd någon gång ibland. På lördag hoppas jag verkligen att det kommer någon till Fågelsången och fotofikar....som dessutom är lite generös.

Vi ses kanske,

hälsningar Lena

Postat 2017-02-02 18:26 | Läst 1227 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera