En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Hägrar så in i vassen !

Den mäktiga fågeln svepte över mitt huvud och spanade med sin skarpa, intelligenta blick ner mot mej...nu tog jag kanske i lite. Förstora och bedöm själva, spanade gjorde den i alla fall.

Hägrarna vid Råstasjön har hittat ett nytt ställe att hänga på, åtminstone har jag aldrig sett dem där. Den höga vassen har lagt sej på flera ställen och där sitter hägrarna nu. Det var minst 50 stycken när jag lyckades ta ledigt några timmar igår och fick till en kort tur dit i dagsljus.

Jag gillar att fotografera dem med den gulbruna vassen i bakgrunden.

Nu kunde man även få bilder med de stora nybyggena i bakgrunden, när fåglarna kom i för landning i vassen.

Höghusen som byggs mellan Friends arena och Råstasjön ger en del annorlunda färger.

Fåglarna som lätt får en att tänka på vresiga gamla gubbar i grå överrock när de sitter på isen, är stora och pampiga när de flyger.

Fast det kan se lite vingligt och oplanerat ut när de ska landa.

Vad gör de då när de sitter i vassen?.....tja.....de sitter mest stilla på ett ben....man får ha lite tålamod.

En del putsar sej och försöker rengöra fjäderdräkten. Den här var rätt smutsig.....

" - OK, jag förstår piken....tack och hej! Kom tillbaka när jag fräschat upp mej lite. Det är dåligt med rinnande vatten så här års. " 

Hälsningar Lena

Inlagt 2017-02-11 11:59 | Läst 3531 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Hej Lena.
Det er en imponerende fugl har jeg altid syntes. Billede nummer 1 er super - ligesom nummer 9 også viser en meget almindelig positur.
Med venlig hilsen fra Erik.
PS: Efter art den blev jagtfredet i DK er den blevet mere tillidsfuld og yngler i en stor koloni (omkring 60 par) midt inde i Frederiksberg Have (København) !!!
PPSS: Jeg kan ikke huske hvordan du har det med at forstå det skrevne dansk.
Svar från Lena Holm 2017-02-11 15:01
Hej Erik,
jag är ingen hejare på danska men jag uppfattar nog det mesta som du skriver. Jag skulle ha betydligt större problem om vi pratade med varandra. Kul att hägrarna har ökat i Danmark. De är egentligen ganska skygga men de häckar ändå på platser där det finns en hel del människor, som på Djurgården och, som du berättar, i Frederiksberg Have.
Hälsningar Lena
Helt underbara hägerbilder jag bara kan drömma om. Speciellt 3:e och 4:e nerifrån är helt fenomenala; mästerliga under alla omständigheter.Trean nerifrån är väl den mystiske tredje mannen som i många år lyckats gömma sig för alla.
De hägrar jag träffar på har väl inte utmärkt sig för intelligent blick, snarare tusan så skarp blick. Nio gånger av tio ser de mig så tidigt, att det inte ens är lönt att lyfta kameran.
Svar från Lena Holm 2017-02-11 15:05
Tack Stefan,
det här är ju en plats som jag inte kan motstå att åka till för att hägrarna finns här och dessutom låter fotografer komma så pass nära. Den tredje bilden från slutet är en häger som stod väldigt nära promenadvägen (bilden är bara beskuren från liggande till stående format). Den stod helt stilla och lät sej inte skrämmas trots att något störde hägrarna i vassen så att de flesta lättade. Blicken hos dessa fåglar är väl inte direkt intelligent, men det har nog mest med ögonens placering att göra.
Hälsningar Lena
Vilka fina bilder på gråhäger gillar bild nr 9 den som värmer näbbet Har sett att jag har en hel del häger bilder när jag flyttat bilder från en dator till en annan mycket jobb men trevligt Ha en skön helg Gert
Svar från Lena Holm 2017-02-11 15:48
Tack Gert,
jag har saknat dina inlägg, men du kanske är på gång snart igen. På den här platsen poserar hägrarna på bästa sätt. De är vana vid folk och man kan komma riktigt nära.
Hälsningar Lena
gertphoto 2017-02-11 16:01
Är på gång det har varit så mycket med att köra till sjukhus med min fru nu ska hon få en ny höftled Sen hoppas vi att det ska bli bättre Tiden räcker inte till allt Hälsningar Gert
Svar från Lena Holm 2017-02-11 16:43
Hej Gert,
de nära och kära är viktigast. Hoppas det går bra för din fru.
Hälsningar Lena
Fascinerande fåglar de där. Här ser man ännu en gång det du uppmärksammade mig på i en tidigare blogg: Hur deras ögon är nedåtriktade för att hitta byten i vattnet, häftigt!

I bild 4 skönjer jag Vattenfalls "gröna" hus. Inte grönt bara på utsidan alltså, utan miljövänligt i många dimensioner. Där har jag suttit och frusit många timmar, och konstaterat att väldigt många hellre jobbar hemifrån om de kan...

Ha det gott! /Thomas
Svar från Lena Holm 2017-02-12 17:31
Tack Thomas,
ögonens placering är verkligen speciell hos dessa fåglar och det gör att de ser lite udda ut. Jag sitter också i ett ganska nytt och miljövänligt hus när jag jobbar, det fungerar inte alltid optimalt.
Hälsningar Lena
Hägrarna är så härliga, liknar urtidsfåglar på något sätt. Tror att de flyttat till vassen bara för att de visste att en viss fotograf var i antågande och de ville vara till sin fördel med fin bakgrund. Utom en då, som inte klarat om morgontoaletten ännu.
Svar från Lena Holm 2017-02-12 17:32
Tack Margareta,
de är verkligen underhållande att titta på dessa hägrar. De bjuder alltid på något om man stannar till en stund och spanar på dem.
Hälsningar Lena
Kanonbilder Lena! Dom är riktigt präktiga dessa stora fåglar. Din närbild är kanonbra!
Svar från Lena Holm 2017-02-12 17:33
Tack Mikael,
hägern på närbilden satt mycket nära stigen och tycktes inte bry sej det minsta.
Hälsningar Lena
Nu vet du att jag är helt nöjd i många dagar ..jag som gillar de här härliga käcka så mycket.
så in i vassen det var rätt namn på bloggen...
Lyckliga du var tacksam att du får se så många och följa dessa på detta sätt.
Hälsningar från en lycklig betraktare
Gun-Inger
Svar från Lena Holm 2017-02-12 17:34
Tack Gun-Inger,
alltid lika uppmuntrande att få ta del av dina trevliga tankar om mina hägerbilder. Det är fåglar som alltid bjuder på något om man bara står där ett tag och spanar på dem.
Hälsningar Lena
Jättefina bilder på Hägrarna! Dom är 'tacksamma att fota, det finns hela tiden nått 'komiskt' i deras uppsyn.. Ståtliga är dom ju också så klart! Får nog ta mig dit vid tillfälle, även denna vinter..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2017-02-12 17:36
Tack Jan,
visst borde du åka dit. De är betydligt större och långsammare än dina "stjärtmesar", en barnlek för dej att fotografera dessa. De bjuder dessutom alltid på något om man bara har tid att titta på dem ett tag.
Hälsningar Lena
Trevliga bilder på Hägrarna :)
Jag var där nu i söndags och då satt det 50+ Hägrar uppe i tallarna på andra sidan vägen där dom brukar få mat, det var inte många som stod på marken och väntade som dom ibland brukar göra så man kan få fina närbilder.
Det lustiga var att när dom kom och slängde ut fisk åt Hägrarna så var det bara 3-4 st av dom som flög ner till en början, det tog typ 15 min innan helt plötsligt resten av Hägrarna for ner och började leta efter fisk på marken.
Hur som helst så är det ju riktigt kul att få komma dessa fantastiska fåglar så nära :)
Mvh
Fredrik