B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Rödhaken

" Förutom att rödhaken har Kristi blod på bröstet kan namnet komma från att den sägs ha fört elden till människorna."  Det kan man läsa om denna fågel i boken "Om fåglar i Sverige" av Staffan Ullström och Lars-Åke Janzon.

Varje vår kommer rödhaken till vår trädgård på ett kort besök. Under ett par veckors tid är den en trogen gäst vid talgblocket och på marken under fröautomaten (där det förstås också finns mat). I år har vi två stycken som hävdar sej bra bland grönsiskor och grönfinkar. Det kan vara ett par, för det går inte att se skillnad på könen.

Erik Rosenberg påtalar i sin bok "Fåglar i Sverige" de höga benen och de stora mörka pärlögonen hos rödhaken. Det är nog mycket ögonen som gör att vi tycker att den är så speciell och vacker, samt det orangefärgade bröstet. Den sätter sej inte på de estetiskt bästa platserna hos oss men i gengäld kommer den ganska nära.   

Det var inte förrän vi träffade de verkliga fågelexperterna i Oxängens ringmärkargrupp som vi insåg hur vanlig denna fågel är. Den svenska populationen uppskattas till 3 800 000 par (Janzon & Ullström, 2015), men beståndet har en långsamt nedåtgående trend.    

Det är en allmän tro i hela Europa att rödhaken för lycka med sej. Om ett brudpar möter en rödhake då de lämnar kyrkan efter vigseln, går de ett lyckosamt äktenskap till mötes (Janzon och Ullström, 2015). Jag kan inte motstå rödhaken och fotograferar den varje vår då den kommer till oss. 

Hälsningar Lena

Postat 2017-04-18 07:40 | Läst 2261 ggr. | Permalink | Kommentarer (18) | Kommentera

Ekeby våtmark

Äntligen lyckades vi komma iväg till Ekeby våtmark i Eskilstuna. Det blev en kombination med påskmiddag hos svärföräldrarna. Det låg snö i området men det hindrade inte skäggdoppingarna från deras uppvaktningsbestyr.  

Det fanns många doppingpar. I stort sett varenda damm hade ett eller två par och jag inriktade mej mest på dem även om det också fanns en hel del andra fåglar som skrattmås, änder av olika slag, gäss, svanar, starar, sävsparv, kajor, kråkor mm.

Vi fick inte se någon riktig dans men med var kanske fel tid på dagen eller så har de avrundat den delen av uppvaktande vid det här laget.

Nigande, bockande och parsimning visade de dock.

Ekeby våtmark ligger 3 km från Eskilstuna centrum och är Sveriges största anlagda våtmark, en stillsam plats med åtta dammar, två fågeltorn och över 200 fågelarter. Ekeby våtmark är en populär plats för flyttfåglar att rasta på, därför kan du under vår och höst upptäcka en mängd unika fågelarter (enligt hemsidan).

Våtmarken omfattar 40 hektar, varav dammarnas yta uppgår till 28 hektar. Syftet med våtmarken är att få bort näringsämnen i avloppsvattnet, för att dessa inte ska ge upphov till algblomning och syrebrist i Mälaren. Våtmarken minskar även utsläpp av kväve med ungefär 75 ton per år. I medeltal passerar 500 liter vatten per sekund genom våtmarken och vattnet finns i dammarna i ungefär en vecka innan det släpps tillbaka i Eskilstunaån. Vid utsläppet finns ett hus för provtagning och kvalitetskontroll.

Ett doppingpar hade ett bo som de pysslade en del med, men de verkade inte ruva seriöst. Dock var de uppe och trampade runt samt låg kortare stunder.

Det låg ganska nära ett promenadstråk men det tycktes de inte bry sej om. Antar att det kan vara detta bo som Sirpa visade så fina bilder från förra året.  

Det verkade i alla fall som att detta par hade tagit denna boplats i besittning så här kanske det blir ungar senare i vår. Ekeby våtmark är väl värt ett besök. Det är lättillgängligt, det finns torn, fikaplatser toalett etc. och man kan vandra runt dammarna på markerade stigar.

Hälsningar Lena

Postat 2017-04-17 11:20 | Läst 2542 ggr. | Permalink | Kommentarer (15) | Kommentera

Räkor till påskbordet

Många avnjuter nog en och annan räka till påsk...

...så här kommer ett par bilder från räkans värld. Om den här såldes i affären skulle den kallas "mini".

"- Glad påsk allihopa, jag är tack och lov alldeles för liten för att pryda en av era ägghalvor. "

Hälsningar Lena

Postat 2017-04-14 17:30 | Läst 1324 ggr. | Permalink | Kommentarer (8) | Kommentera

Let's shake...

" - Let's shake...

...rattle and roll ! "

" - Älskling, nu kommer jag ! "

Den kärlekskranka svarthakedoppingen har siktet inställt för påskhelgen! 

Glad påsk allihopa,

hälsningar Lena

Postat 2017-04-13 16:35 | Läst 1004 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Det stora blå

I morgon visar jag undervattensbilder och pratar om dykning i "Det stora blå" på fotoklubben Avtrycket i Stockholm. Det är andra gången jag är inbjuden dit så några fick uppenbarligen mersmak efter mitt första föredrag. Då visade jag inte en enda bild från tropiska blå hav.... 

....men det blir en hel del av det i morgon. Oftast med fokus på några av de större djuren man kan möta där. Vissa djur som dessutom fått oförtjänt dåligt rykte...

...och andra djur som bara är charmerande att få möta och simma med under ytan.

Hälsningar Lena

Postat 2017-04-11 17:22 | Läst 2925 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera