B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Lucka 24. Koltrasten och hans vänner önskar God Jul

Riggade lite julgodis till i första hand koltrasten för att få till lucka 24. Vi fyllde förstås alla fröautomater och placerade ut delade äpplen på andra ställen, men just här ville jag helst att koltrasten skulle komma förbi. 

Innan jag ens fått ut skylten med God Jul var förstås en skata på plats. De missar inte ett så fint ställe och jordnötter står förstås högt i kurs.

Plötsligt kom en koltrasthona och jag avvaktade...

...hon tog en av de sista jordnötterna och drog.

Nötväckan hann också dit och kunde inte förstå vad som var bra med denna stubbe för nötterna var ju slut. Jag fick fylla på och petade då ner den lilla skylten.

En talgoxe var först på plats och läste förstås meddelandet...

...plockade åt sej en nöt och flög.

Blåmesen var nog lite sugen på äpplet men den vill ju helst ha dem delade så den tog en jordnöt.

Tills slut kom en koltrasthanne och han tog för sej av äpplet i godan ro. Det hade absolut gått bra med en koltrasthona som lucka 24, men jag ville helst ha med båda.

Det gäller att ta i från tårna när man fått ett så gott juläpple.

God Jul till er alla!

Hälsningar Lena

Postat 2020-12-24 17:16 | Läst 1150 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Lucka 23. Entita, tror jag i alla fall, och svanar som gör sej fina inför jul

Lucka 23 blir en liten luring som jag nog till slut kommit fram till är en entita. Talltitan ser alldeles väldigt lika ut men entitan ska vara lite glansig på det svarta fältet på huvudet.

Visst är den här lite glansig? 

Här har den en kompis med sej som inte är till mycket hjälp. Men man ser den hopfällda vingen och då ska talltitan ha en ljus vingspegel på ovansidan av vingen. Jag tycker inte denna fågel har det. Dessutom var det ljudet. Entitan har ett mycket speciellt ljud och det hörde jag. Men det var en kakafoni av småfågelläten så det kan mycket väl ha funnits "talltiteljud" där också. 

Vad tycker ni? Entita eller talltita. Båda rapporteras i området.

Jag fick också se en familj med knölsvanar som som gjorde sej fina inför julafton och badade av hjärtans lust. Det blir väldigt mycket skvätt när svanar badar.

Här gör den ena en helomvädning i vattnet. Den badade ordentligt.

Alla tre plus en förälder badade men det gick ju inte att få med alla på en bild, än mindre i fokus.

Den sjunger förstås inte i badet...men den kanske mimar...

Det blir också alltid en vacker avslutning.

Mot slutet av min fotopromenad började solen så smått tränga genom molnen. Då simmade svanfamiljen förbi nyputsade och fina med vingarna i torkposition. 

Sedan var det bara att åka hem och rulla köttbullar, sista pysslet inför julhelgen. 

Hälsningar Lena

Postat 2020-12-23 17:00 | Läst 1171 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Lucka 22. Nötskrikan dök upp som hastigast

När jag stod i skogsmatningen vid jobbet dök det plötsligt upp en nötskrika under högljudda skrän. Det var egentligen två men den andra skymtade jag bara. Först satte den sej förvånansvärt nära, men med en hel del grenar i vägen. Jag fick ta tre bilder på högsta seriebildtagning ...

Den flög och landade betydligt längre bort (avsevärt mer beskuren bild) och den poserade inte alls så fint som den på Peters bilder. Jag tycker den  är vacker med de blå partierna på vingarna.  

Nötskrikan hör till familjen kråkfåglar och är en rätt smart filur. Den heter Eurasian Jay på engelska och har ett väldigt stort utbredningsområde, men den finns inte på den amerikanska kontinenten.

Där finns däremot den här vackra släktingen som heter Blue Jay eller blåskrika. De låter nästan exakt likadant, åtminstone deras värsta skrän. Jag brukar försöka fota den runt jul när jag i normala fall är i Texas. Den här sitter på en gångväg i betong som går genom en stor park nära där min syster bor.  

Nu är jag julledig och jag har två luckor kvar.

Hälsningar Lena

Postat 2020-12-22 16:50 | Läst 731 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

Lucka 21. En av våra vanligaste gäster

Idag bjöd inte lunchpromenaden på några överraskningar. Tvärtom missade jag precis en rovfågel som tagit en duva. Jag hörde skatornas oväsen och en ung tjej i en trädgård frågade mej om jag såg rovfågeln. Nej, jag hade inte sett något...Hon pekade då på marken och visade att den suttit bara några meter bort, en hög fjädrar visade tydligt platsen. Alltså blev det talgoxe i lucka 21. Antagligen vår vanligaste gäst i restaurangen, tillsammans med blåmesen

När jag läste på lite om talgoxen visade det sej att den inte drar sej för att anfalla och döda andra småfåglar. De konkurrerar om holkar med svartvit flugsnappare och dödar en ansenlig mängd flugsnapparhannar. Jag har själv rensat en av våra holkar och hittat en död flugsnappare som byggts in i bomaterialet. 

Det finns också rapporter att talgoxar har dödat stjärtmesar och kungsfåglar för att äta upp dem, samt den för fågelskådare så intressanta brunsångaren. 

Talgoxarna lever i par men kan ha upp till 40% avkomma i sitt bo som har en annan pappa. Hannen i paret, som antagligen spritt sina spermier i några andra bon, hjälper till med matningen av ungarna. De har sina hemmarevir och stannar gärna där. 

Därför kan man ju undra om den här lilla parveln nu är en fullfjädrad talgoxe som äter frön i vår trädgård tillsammans med sina syskon (och en drös halvsyskon). De bodde i holken på garaget och bilden när de flög ut är tagen 13 juni. 

Hälsningar Lena

Postat 2020-12-21 18:59 | Läst 648 ggr. | Permalink | Kommentarer (5) | Kommentera

Lucka 20. Helt otippat....men vi börjar bli redo för jul

Tog en promenad på förmiddagen för att hitta något att stoppa i lucka 20. Helt otippat stötte jag på en gröngöling. Jag har nog bara sett gröngöling i Knivsta en gång förut och då lyckades jag inte få den på bild. 

Annars börjar vi bli redo för jul. Det här ska bli julsnapsen smaksatt med lingon, russin och gran. Jag har inte en aning om hur det blir men det kändes kul att prova något nytt. Det är väldigt sällan vi serverar snaps, men till julsillen känns det som att det hör till. 

Det ligger tre paket under granen. Ska vi nu fira jul ordentligt så ska det vara paket under granen. I normala fall har vi inte ens en gran...

Vi tände förstås det fjärde ljuset idag, redan till frukost faktiskt. På eftermiddagen har jag bakat en ny sats saffransdrömmar, för de jag gjorde för några veckor sedan har bara försvunnit. Det måste vara möss i skafferiet.... Julskinkan blev också klar idag och vi har provsmakat första skivan, gott.

Vår stora chili är full med röda frukter, lämpligt till jul faktiskt. Det är inte så ovanligt så här års men det brukar inte vara så här många. Trädet är inte så snyggt men om vi skulle trimma det till en något diskretare växt skulle vi bli av med alla frukter. De sitter i änden på de längsta och skrangligaste grenarna. 

Snart julledigt...

Hälsningar Lena

Postat 2020-12-20 19:32 | Läst 1021 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera
Föregående 1 2 3 ... 6 Nästa