B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Fem dagar

Fem dagar gammal var den här fölungen som jag fick syn på en kväll för ett par dagar sedan. Jag passerade hagen med bil på väg till något helt annat, men här blev det tvärnit.

Hur ser man att den är just fem dagar kanske ni undrar. Det gör man inte, bara att den är väldigt ung. 

Men det kom ut en tjej i hagen med lite godsaker till mamman och då passade jag på att fråga henne och tala om vem jag är. Ägaren till denna gård och hästarna jobbar i samma hus som mej och hon vet att jag brukar åka förbi och fotografera hennes hästar. 

Det var en mulen kväll och lätt duggregn så min tänkta tur till den lokala våtmarken kändes inte så lockande längre. jag kunde ju lika gärna stå här en stund. 

Det var en kvällsinspektion med gos för att kolla att både mamma och föl mådde bra.

Eftersom hästarna går ute dygnet runt måste fölet också vänja sej vid människor och att de ska kunna röra sej runt dem båda utan problem.

Fölet växer snabbt och kommer snart att bli en sprallig unge som lätt kan sparka till en person av misstag. 

Det blev en fin stund i hagen. Nästa gång jag åker förbi kanske det finns ett till föl, det var visst ett på gång... 

Hälsningar Lena

Postat 2021-06-17 07:30 | Läst 1038 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera

ICM eller bara lång slutartid...

Skrattmåsarnas ungar har nu blivit så stora att de börjat flyga, men mat förväntar de sej fortfarande av sina föräldrar och de påtalar det med stor övertygelse.  

När de övningsflög tog jag några bilder i det tidiga morgonljuset, men jag gillar inte att det är fullt med partiklar på vattenytan. Dessutom blev det ju bara "det gamla vanliga". 

Alltså gjorde jag en rejäl omställning på kameran som resulterade i slutartider mellan 1/10 till 1/25 s. Då framträder inte skräpet på vattnet och fåglarna blir definitivt annorlunda. Som många av er redan vet blir det mycket som går direkt i soptunnan. Men jag visar några...

Upptäckte att det ibland blev en läcker spegling då vattenytan oftast framträdde som väldigt mörk. Solen hade precis kommit upp över hustaken vissa delar av pölen låg fortfarande i skugga. 

Jag försökte hålla kameran någorlunda stilla men det finns i ryggmärgen att följa med när fågeln flyger. Därför är det inte riktigt ICM utan bara lång slutartid med "UCM" (unintentional camera movement)

Här vet jag faktiskt inte riktigt vad som gett effekterna men jag misstänker att det väldigt diffusa "kryssen" också är fåglar. 

Sen är det ju frågan om något ska vara skarpt (eller nästan skarpt) eller om det får vara hur blurrigt som helst?

Det här är nog den enda bilden då det är ett nästan skarpt huvud. Den här måsen kom in för landning och rörde sej inte särskilt mycket när bilden togs. 

Bilderna är bearbetade i LR och ofta hårdare än jag brukar göra ffa kontrast och mer tryck i färgerna. 

Hälsningar Lena

Postat 2021-06-15 17:26 | Läst 1218 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Provsmakning i trädgården

Nu börjar det komma en del godsaker i trädgården och i helgen blev det en hel del provsmakning. Isbergssalladen ovan har vi dock haft tillgång till i flera veckor och det är nog tredje skörden vi är inne på nu.

De första sockerärtorna skördades ikväll och blev ett gott grönsakstillbehör till kvällens lax tillsammans med en pak choi och ca 15 gröna bönor. Sockerärtsplantorna har nått ungefär halvvägs upp på "klätterställningen" och blommar för fullt. De spröda ärtskidorna bildas på några dagar när vädret är så här gynnsamt.

Det här är tomaterna som kommer att mogna först och jag kollar varje dag om någon har börjat skifta färg. Det är en Zauber "balkongtomat" som är både tidig och relativt småväxt. Tomaterna blir som stora plommon i storleken och smakar mycket gott (även om de senare sorterna vi har är mer smakrika). Jag är nyfiken på om Peter har skördat några tomater ännu, med tanke på hur många olika sorter de har och att Skåne trots allt är lite tidigare än Mälardalen. 

En poblanochili har mognat och jag skulle helst vilja ha ett par till innan jag skördar dem. Det här är en relativt mild chili och man kan göra en himmelskt god sås på dessa.

Chilisorterna går mycket bra och det är frukter på alla plantor. De är sådda i januari så det ska vara frukt redan nu. De lila till vänster är en ny sort som heter Blue Christmas. Jag ville ha en rejält het sort och den här ska bli det. De är inte färdiga för skörd ännu. Till höger en vanlig Jalapeño som vi alltid brukar ha. Vi åt den första ikväll i en thailändsk dressing till de stekta grönsakerna. 

Mangold i rabatten är både vackert och gott. Dessa har vi plockat blad från i ca en vecka nu.

Pak choi, en supergod salladsväxt som man steker snabbt i olja eller kokar 30 sekunder i vatten. Kryddas med sesamolja, japansk soja, chili och vitlök. 

De små fina slanggurkorna har vi också börjat äta av. Den första igår och ytterligare en ikväll. En gurka är precis lagom som tillbehör till två personer. Västeråsgurkan till höger får nog bli en saltgurka när det mognat några till.

Bladkryddorna frodas förstås och jag har redan skördat gräslök, dill och persilja för vinterns behov. Här är det timjan som blommar och det får den göra för den drar till sej insekter och fjärilar. Gräslöksblommorna får också vara kvar ett tag för just den sakens skull. 

Inspirerad av Halinas fina makrobilder blev det några försök i rabatten med 100 mm makro. Här är det alunrot (efter en regnskur) som är en av mina favoriter.

Vinbären är på gång, så som mycket annat. Säsongen är bara i startgroparna ännu.

Så här ser det ut i vårt växthus just nu. Gurkorna frodas till vänster och tomaterna till höger. Chiliplantorna står på hyllan mot gaveln. Pak choi i kruka samt olika basilikasorter finns lite här och där. Vi kan fortfarande sitta där och när regnet kom på lördag kväll satt vi redan till bords. Så småningom blir det för mycket växtlighet och för varmt men med det ombytliga svenska sommarvädret har växthuset räddat många kvällar för oss.  

Hälsningar Lena

Postat 2021-06-13 20:41 | Läst 1084 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Hemma hos hacke med familj

Hemma hos hacke kan jag intyga att volymen är hög och ljudet väldigt repetitivt. Det gjorde att min sambo hittade den här hackspettlyan i går kväll när han var ute och sprang. Jag åkte dit tidigt i morse. Unge hacke var vaken och hungrig. 

Plötsligt dök det upp en pappa och stoppade mat i det öppna fågelgapet, varpå ljuden upphörde....

....men det varande inte länge. Så var den igång igen. Nu kan det ju vara så att det fanns flera småhacke där inne i hålet, men jag kunde i så fall bara se en åt gången.

 

Jag försökte hitta en bättre vinkel men det var en del blad i vägen. Det var också svårt att få skärpa på båda fåglarna samtidigt. Lägg märke till att ungen har röd panna och pappa har en röd fläck i nacken. Honan saknar den fläcken.

Här matas det igen och det verkar som att den stöter upp mat som den svalt, för den hade redan lämnat vad den hade i näbben. 

Ni kanske minns att jag visade bilder på hur lång tunga olika spettar hade i ett inlägg från Kalvträsk i våras. Ungen på denna bild är inte skarp (tyvärr) men man kan se att den har en lång tunga som sticker ut redan nu.

Så fort pappa har lämnat boet skriker den för full hals igen. Den talar verkligen om var den finns. 

" - Mera mat, mera mat, mera mat!"

Men det verkade också finnas korta stunder av samförstånd eller någon annan sorts kommunikation, för den vuxna fågeln stannade alltid en stund efter själva matningen. 

Hälsningar Lena

Postat 2021-06-11 16:53 | Läst 725 ggr. | Permalink | Kommentarer (13) | Kommentera

Sommaridyll med islandshästar

Förra året gjorde vi en ridtur på islandshäst med jobbet och eftersom det var så mysigt gjorde vi om det för de som ville även i år. Här kommer två av hästarna som vi skulle rida på. Eftersom det inte var enbart ridintresserade med på denna tur och ingen som tog bilder när vi väl suttit upp, blir det mest hästar i detta inlägg.

Om ni vill se hur det såg ut när vi red förra året finns det här.

Efter en lika fin ridtur som förra året, längs en helt annan rutt och med mycket tölt, behövde vi sträcka på benen lite. Alla på turen var ridkkunniga men för många var det länge sedande satt på en häst och det kändes i kroppen. Vi tog en promenad för att titta till hästarna i hagen. De gick i ett hav blommor och idyllen var total.

De blev naturligtvis nyfikna och kom fram till oss för att kolla. Det fanns också föl i hagen...

" - Mamma säger att jag ska äta det som växer i hagen...men dom här tänker jag bara lukta på...."

" - Dom här fjunbollarna....vad ska man göra med dom?" 

" - Nu har jag fjunboll på näsan och en fluga på ögat, det är jobbigt här i hagen ibland."

Om ni inte tycker att alla ser ut som islandshästar beror det på att det gick två travhästar med föl i hagen tillsammans med en dräktig islandshäst och en med föl. 

När gräset inte längre smakar kan man ta en slurk från mjölkbaren.

Det var svårt att slita sej från den idylliska hagen. Den sena solen värmde fortfarande fint och myggen höll sej på någorlunda behörigt avstånd.

Hästar är sociala

Islandshästar finns i en mängd olika färgvarianter. Den här ser ut att ha fått ljusa slingor i manen. Jag tror att den här färgen heter "black". Typiskt för black är att de har ljusare kropp mörka ben och ål (ett mörkt streck på ryggen). Den här hade ål som inte syns på denna bild. Det kan vara en brunblack. 

Det här borde i alla fall vara två fuxar som står och gosar med varandra.

Hälsningar Lena

Postat 2021-06-10 09:52 | Läst 953 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera