En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

En försommarkväll med hästar

I slutet av förra veckan hade vi en corona-anpassad avrundning på terminen hos Bärby Islandshästar. Försommarvädret var det allra bästa och solen strålade när vi kom ut till de "rufsiga" små hästarna.

Lägg märke till färgerna i man och päls. För att vi ska få till en så här spännande färgpalett krävs ett kostsamt besök hos frissan. 

Vi gick runt på gården och tittade på hästar ute...

...men även inne. Elva imponerade på min kollega Sara (som snart skulle ta över som fotograf). 

Vi fick en demonstration av islandshästens olika gångarter i ridhuset. På den här bilden har jag valt att visa galopp fast det är tölt som gjort den mest känd för allmänheten. Jag har valt denna bild för den visar "svävmomentet" dvs när en häst i galopp inte har någon hov i marken. Alla hästar i galopp har svävmoment, det är inte unik för islandshästar.

Efter rundvandring och presentation av islandshästen fick vi som skulle rida hästar tilldelade efter önskemål. Katrina borstar av en fin islandshäst som passar en erfaren ryttare. Jag har nu lämnat över till gästfotograf Sara Ringmark som fick min kamera inställd på full automatik och en 20 s instruktion som gick ut på att hon kunde leka och fota allt hon ville.  

Vi satt upp på gårdsplan och korrigerade stigläder etc. Vi är ett blandat gäng men alla har en hel del riderfarenhet, men för somliga har det varit rätt länge sedan de satt på en häst....

Jag har själv inte ridit på 15 år och bad om en snäll häst. Jag har fått ett spö att hålla i handen men tro nu inte att jag använde det för att "piska hästen". Isak, som jag red, har en ful ovana att snappa åt sej gräs när han kan. För att undvika detta kan jag peta lite på honom när han försöker ta en munfull grönska. 

Vi lunkade iväg i det varma solljuset. Fotografen hängde med till fots en stund. Det var en magiskt vacker försommarkväll. 

Här samlar vi oss för att snart gå över till tölt och lämna de som följt oss till fots. Vi är inte så många men några hade valt att istället få en lektion i ridhuset. Två var väldigt erfarna ryttare och ville specifikt få träna vissa rörelser på islandshäst, en kollega hade ingen erfarenhet alls och valde att få en nybörjarlektion i "hur man rider" version 1.0. Eller så kunde man bara ha en mysig stund i fin miljö. 

Efter en kort instruktion töltar vi iväg längs den mjuka traktorvägen. Försommaridyllen är total och doften av nyslaget hö ger det där lilla extra. När vi kom tillbaka efter en timmes härlig ridtur serverade chefen grillade hamburgare med goda tillbehör och vi avrundade med kaffe och Ellinors goda rabarberkaka. 

" - Undrar vad man ska göra för att få gå med på tur egentligen? Jag är ju jättesnäll...."

Hälsningar Lena

Inlagt 2020-06-14 22:50 | Läst 539 ggr. | Permalink

Fotosidan uppskattar att du diskuterar våra artiklar. Håll en god ton och håll dig till ämnet för ett bra debattklimat.

(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Oj så mysigt minns tbx när jag själv gjorde en sån här tur på islandshäst och baskirhäst som oxå töltar.
Vilket härligt väder ni fick
Svar från Lena Holm 2020-06-16 17:19
Tack Nini,
det var en fantastiskt fin kväll.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Som sædvanlig en gennemført og helstøbt reportage - både tekst og billeder (også dem du ikke selv har taget).
Det sidste billede er dog noget særligt - gillas.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2020-06-16 17:20
Tack Erik,
för din fina kommentar. Den lilla ponnyn med brunt huvud blev min favorit direkt när vi kom fram till gården. Den gick i en hage med några travhästar.
Hälsningar Lena
Intressant läsning och det ser ut att ha varit en fin träff ute i naturen. Fina närbilder de första. Jag trodde islandshästar var de jättesmå i storlek som grisar (nja kanske något större), men dessa var bara några nummer mindre
Svar från Lena Holm 2020-06-16 17:22
Tack Peter,
du tänker kanske på shetlandsponny. Den lilla vita med brunt huvud är antagligen en sådan. Det är små hästar som bara barn kan rida. Sedan finns det ännu mindre s k fallabella, de kallar min kollega för "garden ornamentals", för man kan inte ha dem till annat än små betesdjur i trädgården.
Hälsningar Lena
pdahlen 2020-06-16 17:33
Det var säkert shetlandsponny jag tänkte på
Hej Lena! Underbara hästbilder. Vilken trevlig avslutningsträff ni ordnat. Fint dokumenterat! Hälsningar Mats
Svar från Lena Holm 2020-06-16 17:23
Tack Mats,
en toppenkväll om man gillar djur och det gör ju alla i det här gänget.
Hälsningar Lena
Trevligt reportage.
Svar från Lena Holm 2020-06-16 17:23
Tack Bengt,
vi hade en mycket trevlig eftermiddag/kväll.
Hälsningar Lena
Vilka härliga hästbilder Lena! Den första var ju riktigt ruffsig och rolig! Ha det gott! //Per
Svar från Lena Holm 2020-06-16 17:24
Tack Per,
det är mysiga dessa små hästar och förekommer i alla möjliga färger.
Hälsningar Lena
Yiihaa! Vad trevligt. Ser kul ut det där. Och fina bilder av "amatören" blev det också. Fin avslutningsbild.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2020-06-16 17:25
Tack Johnny,
min gästfotograf klarade sej galant med kameran på full automatik och så har jag redigerat lite i LR efteråt. Mest för att det var så oerhört soligt. Det var en kul kväll med hög mysfaktor om man gillar hästar.
Hälsningar Lena