B. LOGGBOKEN

En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Lucka 5: Vinter vid Råstasjön

Idag blev det en promenad vid Råstasjön och dit har vintern också kommit. Nästan hela sjön är frusen och det ligger ett tunt lager snö på. Solen kämpade bakom molnen då vi var där, men det blev inte något riktigt fint ljus.

Eftersom sjön var frusen fanns det några som provade på vintersporten långfärdsskridskor. De har isdubbar kring halsen men hur smart var det att inte ta på sej vantar? 

Ekorren tyckte det var fint med ett eget litet hus nu när vintern kommit. Ännu bättre blev det då den snälla kvinnan varit där och fyllt på med godsaker.

Här sitter "korrarnas egen matlåda" fullproppad med solrosfrön, bara att ta för sej. 

Hybriden var fortfarande kvar och höll ihop med några kanadagäss + en till hybrid samt en flock gräsänder. Någon hade försett dem med spannmål på marken så de var rätt nöjda. Men lite flottig macka slank ju ner. Här lägger den sej till rätta för att vila på maten skulle jag tro.

Största överraskningen var nog den här stora färggranna fågel. Första gången jag ser en fasan vid Råstasjön. 

Jag har noterat att fasan rapporterats i Artportalen men jag blev ändå förvånad när den stegade runt under småfåglarnas automater och plockade frön från marken.

Vad gör då hägrarna när isen har lagt sej. Jo, de väntar....Pumpen som brukar hålla vissa delar av sjön öppen går av någon anledning inte och det finns bara ett par små hål med öppet vatten. De är förstås proppfulla med änder. 

Nu är det kärvt att vara häger. Vi frågade en person som fyllde på småfågelmaten och enligt henne har Solna kommun glömt bort att skicka in ansökan till Jordbruksverket om tillstånd att mata hägrarna. Någon inne på ett varmt kontor med en kopp kaffe inom räckhåll glömde bort ett papper...

Här sitter det 18 hungriga hägrar i sex minusgrader som ska bli minus 14 i natt. Totalt var det ca 35-40 hägrar där som väntade på fisk. 

Vattenrallen såg vi inte till men en liten gärdsmyg höll till på samma ställe. Den förstod att den skulle hålla sej mot den bruna stammen för ett bra kamouflage och inte skutta ut i snön.

Hälsningar Lena

Postat 2021-12-05 19:29 | Läst 724 ggr. | Permalink | Kommentarer (10) | Kommentera

Lucka 4: Vinter på odlingslotterna

Det finns ett område med odlingslotter i mitt närområde som jag ofta brukar promenera när det är fullt med växande grönsaker och blommor. I morse passerade jag igenom området och det får bli lucka 4. Det ligger snö på alla lotterna och de flesta har grävt och vänt ner gammal växtlighet, gjort i ordning för vintervila.

Om sex månader klättrar det sockerärtor eller bönor här igen.

Några stora solrosor stod kvar och där finns nog fortfarande lite att äta för de som gillar fröna. 

Jag fascinerades mest av rimfrosten på de vissna bladen.

Några majsplantor såg fortfarande ganska fina ut och här finns det kanske också frön att plocka för de fåglar och djur som så önskar. 

Hälsningar Lena

Postat 2021-12-04 15:31 | Läst 348 ggr. | Permalink | Kommentarer (4) | Kommentera

Lucka 3: Rönnbärsglass

Idag kom det lite snö även i Uppsala och efter att ha föreläst hela förmiddagen och ätit en sen lunch åkte jag till Sunnerstabacken. De sista solstrålarna gav ett vackert varmt ljus och tallbitarna var fortfarande där. 

Alla jag såg var färgade som honor så jag antar att det är många ungfåglar. De åt rönnbär förstås.

Eller det kanske är mer rätt att kalla det rönnbärsglass...

Jag vet nu att det är fröna inne i bären de vill åt och det är därför som de kladdar så när det äter. Men bären borde ha varit  djupfrysta med tanke på att vi har haft minusgrader rätt länge. De mumsade på i alla fall och när solen försvunnit bakom en molnbank åkte jag hem och fortsatte jobba (rättade tentor). 

Jag noterade att snökanonerna gick för fullt i Sunnerstabacken och det bådar gott för min vinterkalender. Där borde det gå att hitta snö och någon form av vintermotiv även om vädret slår om till plusgrader och regn. Annars har vi ett frysrum på 44 kvadratmeter på jobbet...

Hälsningar Lena

Postat 2021-12-03 19:20 | Läst 435 ggr. | Permalink | Kommentarer (6) | Kommentera

Lucka 2: Is med bubblor

Inspirerad av Ninis vackra bild med is och bubblor letade jag reda på närmsta vattendrag på lunchen idag. Isen var inte så fin och jag vågade inte heller gå ut på den utan fotade med tele från en brygga. 

Det måste ju vara någon sorts gasbubblor som skapat dessa former. 

Dessa tre motiv får i alla fall bli lucka två i min vinterjulkalender. Bilderna är faktiskt i färg, även om det kanske inte ser så ut vid första ögonkastet.

Hälsningar Lena

Postat 2021-12-02 20:31 | Läst 418 ggr. | Permalink | Kommentarer (9) | Kommentera

Nu ska det vara julkalender!

Det verkar vara väldigt populärt med julkalender i år. Det är julkalendrar överallt t ex på gymmets Insta (en ny övning varje dag), Knivsta kommun (vet inte hur den går till), en av de stora kvällstidningarna har en kalender med "glada" nyheter, på TV förstås, samt alla julkalendrar som man kan köpa med diverse teman. Här bland bloggarna såg jag precis att Lasse hade lagt ut Lucka 1 idag. Förra året presenterade jag en dagsfärsk bild på en ny fågelart varje dag från 1 december t o m den 24. I år tänkte jag ge mej på en julkalender med vinterinspirerade motiv, nytagna bilder förstås. Först ut blir iskristaller fotade på lunchen idag. 

Enligt SMHIs 10 dygnsprognos ser det lovande kallt ut i nästan två veckor framåt och snön vräker ju ner långt söder om oss så jag tror det kommer att gå. Vinterinspirerade motiv borde ju gå att få till även om det blir varmare och de gigantiskt stora iskristallerna som jag såg idag försvinner.

 

Visst är det häftiga strukturer? Det blir i alla fall Lucka 1: Iskristaller

Hälsningar Lena

Postat 2021-12-01 22:14 | Läst 805 ggr. | Permalink | Kommentarer (7) | Kommentera
Föregående 1 ... 4 5