En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Lucka 2. Pilfink med intresserad katt

Lucka 2 i min julkalender får bli pilfink.

Jags stötte på en hel flock på min lunchpromenad idag. 

De verkade vara ute efter att fylla på grusförrådet. Honor och hannar ser likadana ut.

Fåglar som livnär sej på hårda frön, nötter och insekter med hårda skal behöver grus till sin muskelmage för att hjälpa till att mala sönder fröna. De vet själva när gruset blivit så slitet (smått) att det passerar ut genom tarmen och då fyller de på med nytt grus. 

Om det inte var så att någon hade spillt något annat gott här som de plockade åt sej...Jag har dock sett pilfinkar på sandad asfalt som plockar åt sej av gruskornen så jag tror det är vad dessa är ute efter. 

Råkade på den här stiliga katten väldigt nära pilfinkarna och jag tror att jag vet vad den hade i åtanke...

Eftersom jag dök upp fick den ändra sina lunchplaner.... Tyvärr brände jag ut det vita på nosen, men jag var inte beredd på vita motiv denna gråblöta onsdag.

Hälsningar Lena

Inlagt 2020-12-02 18:41 | Läst 1255 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Fina bilder med nyttig information :)
Det var väl himla tur att du dök upp där och råkade "ändra" på kattens lunchplaner. Den får nog mat av husse eller matte sen ändå ;)
Svar från Lena Holm 2020-12-02 22:07
Tack Joakim,
den skulle med all säkerhet bara nöjesjaga småfåglarna vid kolonilotterna. Den vände och gick hem istället.
Hälsningar Lena
Intressant, det hade jag ingen aning om, det med gruset. Många pilfinkar blev det i luckan. Fin bild på katten också
Svar från Lena Holm 2020-12-02 22:09
Tack Peter,
då fick du lära dej lite nytt idag :-) Många har hört talas om att fåglar äter grus men tror att det hamnar i krävan. Gruset för den här typen av fågeln är deras motsvarighet till tänder, fast ännu bättre.
Hälsningar Lena
Rejält med Pilfinkar du har där..ungefär dubbelt upp mot "mina", dock inte ofta dom sitter stilla samtidigt .
Ja grusätandet fick man lära sig som ung sork på landet. Hönsen fick Ör (Bungeör) för matsmältningens skull.
Söt katt som håller koll :)
Mvh/Gunte..
Svar från Lena Holm 2020-12-02 22:12
Tack GUnte,
jag googlade Bungeör men fick bara upp en fyr och en hembygdsförening. Småsten eller snäckskal eller vad? Snäckskalen innehåller ju även kalcium. Katten hade minsann koll och blev helt överrumplad när jag klev fram ur buskarna.
Hälsningar Lena
Tycker den är fin med den bruna hjässan. Jag har både gråsparv och pilfink till och från på min baksida. Men tror den var betydligt vanligare förr i värden. När jag var liten t.ex. När jag gick till en kompis ginade jag över en gård där dom hade häst. På sidan om stallet låg en gödselhög. Där kunde det vara mängder med troligen gråsparvar. Minns just detta ganska väl.
Ja, det är en del fåglar som behöver gruskorn. Kul att du fick bild när dom samlats på vägen för att plocka i sig grus. Många dessutom.
Sten
Svar från Lena Holm 2020-12-02 22:17
Tack Sten,
jag har kollat lite på nätet och tydligen var båda dessa arter vanligare förr. I synnerhet när det fortfarande fanns hästar ute på gårdarna så det du beskriver från din barndom stämmer bra. Skogshönsen behöver också grus och kommer upp på grusvägar på vintern frö att komma åt det. Jag var nästan säker på att du skulle nämna det :-) Jag fastnade direkt för bilden när de satt på grusvägen för det gav också en liten historia, inte bara en bild.
Hälsningar Lena
Trevlig lucka nr 2. Fastnar lite för den fina katten.
Snyggt!

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2020-12-02 22:14
Tack Johnny,
katten var stor och praktfull. Jag tycker de är fina när morrhåren är så där långa.
Hälsningar Lena
Det var ett fint val att välja Pilfinken till din julkalender. Pilfinkar brukar besöka min fågelmatning med jämna mellanrum. Det blev ett fint porträtt på kissen också.
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2020-12-03 20:07
Tack Stig,
det kommer en och annan pilfink till vår matning också men mest för att äta från marken, ibland sitter de i en av automaterna.
Hälsningar Lena
Man lär sig något nytt av dina bloggar varje gång tror jag.
Stilig katt.
Svar från Lena Holm 2020-12-03 20:07
Tack Bengt,
just dessa visade ju upp ett beteende värt att berätta om :-)
Hälsningar Lena
Trevligt gäng med Pilfinkar där! Ser dom ofta här, många gånger samtidigt som Gråsparvar. Sociala fåglar som tycks gilla oss också.. Katten var också fin! Bra bilder!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2020-12-03 20:10
Tack Jan,
de finns gott om dem i städer och ofta med gråsparvar. Jag minns att de är med i dina inlägg från Tanto med jämna mellanrum. De här ska man nog helst fota vid kaféer sommartid.
Hälsningar Lena
Fina bilder på lite vanligare fåglar, och katten har nog nå´t i kikaren. Detta med grus, gäller det en del däggdjur också? Jag har sett hur grupper av dovhjortar samlas mitt på landsbygdsvägar och ser ut att beta fast det inte finns ett grönt strå. Ett par gånger uppe vid Hjortkvarn några mil norr om Finspång, kanske på Närkesidan rentav. Har trott att det är för saltets skull. Och det är klart, dovhjortar äter väl inget med hårda skal - men kanske små grenar och kvistar på vintern? Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2020-12-03 20:12
Tack Björn,
nej det gäller inte däggdjur. Hjortarna äter säkert ganska grovt foder på vintern och då tar det bara längre tid i vommen för bakterierna att bearbeta det. De är nog ute efter salt, precis som du trott.
Hälsningar Lena