Monkey business
Under våra promenader i Prayagraj såg vi förstås en hel del djur och trots att människorna som bodde i närheten av vårt hotell inte hade så hög standard, tog man hand om sina djur. I synnerhet de som kunde ge eller bli mat. Getter gav mjölk och ungbock ett eftertraktat kött, även om majoriteten av befolkningen är vegetarianer.
Som jag hade förväntat mej gick det kor lite överallt. Notera att denna har en gul bricka i örat. Det hade många kor vi såg och det betyder att de har en ägare som dessutom registrerat äganderätten i någon form av register. På kvällarna kunde vi se att de flesta korna var fastbundna eller stod inne på en gårdsplan eller bakom provisoriska grindar. De blev också utfodrade med t ex skal och blast från grönsaker, löv, hyvelspån (fibrer, det funkar) eller vad som råkade finnas.
Det fanns mängder med hundar och de låg ofta och sov längs de smala gränderna där mopeder, bilar och trehjuliga elfordon passerade hela tiden. Jag såg ingen hund som var så mager att jag blev illa berörd. Tvärt om såg de flesta hundar ganska OK ut, även om del hade ärr och kala fläckar som vittnade om att de bodde på gatan. Den här hunden låg i en park, men den skulle väl lika gärna kunna ligga i en svensk trädgård, eller?
Ett skamfilat öra och "slimmad", men inte mager. Den sov men upptäckte plötsligt att den blev fotograferad och såg ut att sträcka på sej lite extra. Vi såg bara två katter under hela veckan och de var i perfekt kondition med blanka pälsar och vaksam "jägarblick".
Vi stötte på de randiga små ekorrarna i parken vid universitetet. De verkade ha ungefär samma attityd som svenska ekorrar och lätena var inte helt olika deras skandinaviska artfränder.
De var också bedårande söta. Det här är en ung ekorre som kom ner på marken då en parkarbetare slängde ut några nävar frön till fåglarna runt deras lunchplats.
Vi fick också se ett par mungo (indisk mungo). De hör till familjen manguster, vilket även surikaterna gör. Några av er kanske minns mungon Rikki-Tikki-Tavi i Kiplings novellsamling.
Mungon beskrivs som ett rovdjur men de kan helt klart stoppa i sej lite av varje. Den här har precis varit och plockat åt sej något slags kex/bröd utlagt till fåglar under ett träd i parken.
I parken såg vi också att det fanns plastskålar på en del ställen och där drack säkert hundarna, men de fungerade också som vattenkälla och bad för fåglarna. Här är det indiska skriktrastar som passar på att bada och en majnastare (brunmajna) på högra bilden.
Som titeln antyder fanns det också apor i Prayagraj. Vi stötte på dessa makaker vid en tågstation där vi gick in för att få lite respit från den intensiva trafiken. Det fanns inga trottoarer och vi promenerade ju en del till fots. Ibland behövde man komma undan en stund.
Här bodde det ett helt gäng och de kom oblygt ner för att kolla om någon resenär skulle råka tappa något ätbart. Plötsligt slängde någon ut ett par nävar med små pellets på marken och jag hade apor runt fötterna. Det var inte riktigt vad jag önskade, även om jag bara hade 24-105 mm på kameran. Jag backade för närkontakt med dessa ville jag inte ha.
När vi var ganska nära vårt hotell fick jag syn på dessa två och det var uppenbart att honan inte var med på noterna. Hon försökte upprepat trycka undan hannen med ena handen. Det slutade med att hannen visade alla huggtänderna (vilket jag inte fick på bild) och sedan fick avsluta akten utan vidare störningar. Monkey business helt enkelt.
När allt var över såg dock hannen nästan ut att vilja be om ursäkt...
Det här tror jag är en skäggagam och den bodde på vårt hotell, den var i alla fall gäst i restaurangen. Nu var ju restaurangen delvis under bar himmel så det var väl inte så konstigt. Den åt säkert mindre önskvärda smådjur, som vi inte såg skymten av.
Hälsningar Lena
Kossorna är märkvärdigt oberörda av vad som sker runt omkring dem i trafiken och det verkar som att de har något slags trafikvett minns jag när vi for runt med bil för många år sedan ute på landet i delstaten Karnataka. Butikerna som flyttar sina varor längre och längre ut i gatan är rätt typiskt också i mindre orter och utkanten av större.
jag har aldrig upplevt ett sånt driv/intresse för att fotografera på gatan som jag gjorde under denna resa. Denna blogg har ju fokus på djuren, som ju ligger nära mej i vardagen. Hur de levde med människorna och i stadsmiljön blev ju extra intressant här. Korna brydde sej inte det minsta om en el-mini-taxi nästan strök förbi dess mule. Hundarna brydde sej inte heller så det är nog en kombination av djurens "trafikvett" och trafikanternas respekt för djuren som gör att det här trots allt fungerar, även om det är hårfint ibland.
Hälsningar Lena
är väl både på både gott och ont.
Trevliga berättande bilder.
HaD/Gunte..
här rådde ett samspel i stadsmiljö som definitivt byggde på ömsesidig respekt för liv. Djuren levde i stadsmiljön och man tog hand om dem så gott man kunde. Kor och getter gav dessutom mjölk som är en mycket viktig näringskälla om man äter en grönsaksbaserad diet. Man kan förstå att dessa djur var extra betydelsefulla.
Hälsningar Lena
det var ju en kul iakttagelse beträffande färgerna. Vi såg dock en del stora färggranna fjärilar och en fågel som sörplade nektar som en kolibri (fast de finns bara på amerikanska kontinenten), samt färggranna halsbandsparakiter. Men det var på väg att bli för många bilder, igen, så jag tog inte med dessa. De kommer kanske senare.
Hälsningar Lena
Hälsningar, Bjarne
jag tror att du skulle älska Indien, men skippa New Delhi och åk till en mindre stad med mindre turister. Då får du se mer av Indien och dess människor. Om Björn Tundahl fortfarande hade varit med oss hade han också uppmuntrat dej att åka. Jag har helt ändrat uppfattning om Indien som ett land som jag absolut inte ville besöka, till att jag faktiskt är sugen på att åka dit igen och se andra delar av landet.
Hälsningar Lena
de där aporna ville jag inte komma för nära. Huggtänderna på hannen var imponerande och gapet stort. Man kan ju undra om leoparderna skulle välja apa i första hand i den här miljön.
Hälsningar Lena