En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Nakensnäckor i Alaska

För några år sedan gjorde vi en fantastisk dykresa i Alaska och där fanns det förstås mängder med nakensnäckor, varav en del liknar de som vi har här hemma. Inspirerad av arkivgrävandet i förra bloggen och Öhrnens kommentar att han gärna ville se fler färggranna djur under ytan, kommer här en till samling nakensnäckor.  

Vi hittade både små och stora nakensnäckor under turen som gick längs Inside Passage i södra Alaska. Vi började i Ketchikan och slutade i Sitka. Här är det två små individer som jag inte kan artbestämma, men de kan vara olika varianter av "Dendronotid"

Den här är betydligt större, ca 15 cm, och det är definitivt en Dendronotid, men det finns flera olika och jag har inte hittat någon rosa i min bok.

Boken jag använder heter Marine Life of the Pacific Northwest och författaren Andy Lamb var med på resan (bilden ovan). Han är marinbiolog och pensionerad från Vancouver Aquarium där han jobbat nästan hela sin verksamma tid. Andy arrangerade resan med sin fru Virginia och bjöd in dykkompisar från olika hörn av världen. Vi hade träffats tidigare och var bland de första att boka en plats. 

Här diskuteras båtens rutt mellan två dyk. Det var förstås helt fantastiskt att ha en person som Andy ombord men att dyka med honom var nästan för jobbigt :-) Han hittade så otroligt mycket spännande motiv att man hann helt enkelt inte med. 

Dax för dykgenomgång med beskrivning av dykplatsen och vad som kunde finnas där, samt om det var något vi skulle se upp med. På en sån här tur dyker man inte i grupp med guide utan i par och orienterar själva, precis som vi vill ha det. Jag tror inte den bästa dykguiden i världen hade klarat av att hålla ihop det här gänget med äldre dykare (vi var bland de yngsta), där de flesta hade passerat 1000 dyk med råge. 

Enligt boken kan det här vara en "Leopard dorid" som också blir ganska stora, dvs mer än 1 dm.

En mycket spektakulär nakensnäcka är denna Golden dirona, ca 12 cm.

På bilden till vänster är det en juvenil Golden dirona men jag går bet på den högra trots att Andys bok innehåller bilder och beskrivningar av 77 arter av nakensnäckor. Ofta satt de tyvärr på helt hopplösa underlag rent färgmässigt och bilderna blev mer artbilder än något spännande och snyggt. 

Ibland satt de helt perfekt. Detta är en Flabellina och de har vi även på svenska västkusten, där kallas de borstnudingar. 

Det här är en riktigt liten vit nakensnäcka som kan vara en "Fuzzy onchidoris". De lever på kelp och blir ca 1,5 cm. 

De här två satt också rätt bra och den högra har jag nog visat förut. Det är en Opalescent nudibranch (Flabellina opalescens) som ju liknar vår linjeborstnuding, även om det inte är exakt samma art.

Nakensnäckorna sitter ofta på sin mat och den här kan man ju se hur den gapar. Det är en "Clown nudibranch".

Här är det ju något helt annat som är i fokus på bilden, med det sitter en störande ljus blob med orangegula prickar vid ögat och det är en nakensnäcka. När man simmade runt med siktet inställt på små motiv kunde man plötsligt få syn på en rad sugkoppar som var flera centimeter i diameter, eller ett stort öga som tittade på en från en skreva som kändes som alldeles för liten. Bläckfiskar har inget skelett så även en stor sådan kan simma in i ett omöjligt lågt utrymme. Här vilar en "giant pacific octopus" som kanske dyker upp i ett senare inlägg. Jag har visat dem tidigare men det är ju det coolaste blötdjuret som finns.

Hej så länge,

Lena

Inlagt 2021-04-21 18:10 | Läst 3356 ggr. | Permalink

"Börjar få svårt med superlativen, supervackert! Dessutom alltid roligt att läsa dina berättande och kunniga texter. Förstår att det var ngt extra att dyka med Andy. Vad har förresten nakensnäckorna för överlevnadsstrategi, dom flesta snäckor är väl ganska beroende av sina hårda hus? Och efter att ha sett bläckfiskfilmen blir ju sista bilden en höjdare. Flera cm stora sugkopparna, måste vara en betydligt större bläckfisk än den i filmen.....Hälsningar/ Björn"


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Vilka fantastiskt vackra djur❤️❤️ och blir så imponerad av dina undervattensbilder📸👌🏻🥰 makalöst vackert💕💕💕
Svar från Lena Holm 2021-04-22 07:24
Tack Marie,
för din berömmande kommentar. Det finns många vackra djur där nere och Alaska hade gott om dem.
Hälsningar Lena
Minns att ni fick väldigt fina bilder därifrån, och det stämmer ju.. osannolikt vackra djur! 🐌 🐠
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2021-04-22 07:25
Tack Jan,
det roliga var att det fanns gott om smådjur där, precis som runt Vancouver Island. Man såg inte bara enstaka smådjur utan ibland kryllade det verkligen av liv.
Hälsningar Lena
Fantastiskt vackra undervattensdjur 🐛😍
Svar från Lena Holm 2021-04-22 07:26
TAck Nini,
just nakensnäckor är rätt spektakulära, men det finns annat kul också.
Hälsningar Lena
Intressant och vackert, det finns mycket smått i havet värt att fotografera
Svar från Lena Holm 2021-04-22 07:27
Tack Peter,
norra delen av Nordamerikas västkust har hur mycket kul småliv som helst och en hel del större saker också. Artrikedomen är fantastiskt.
Hälsningar Lena
Låter kallt att dyka i Alaska, men bilderna är fantastiska.
/Ulla
Svar från Lena Holm 2021-04-23 18:21
Tack Ulla,
det är kallare att dyka här hemma på våren då nakensäckorna visar upp sej som bäst. Då är det ca 4 grader i vattnet. I Alaska hade vi 8 grader.
Hälsningar Lena
Börjar få svårt med superlativen, supervackert! Dessutom alltid roligt att läsa dina berättande och kunniga texter. Förstår att det var ngt extra att dyka med Andy. Vad har förresten nakensnäckorna för överlevnadsstrategi, dom flesta snäckor är väl ganska beroende av sina hårda hus? Och efter att ha sett bläckfiskfilmen blir ju sista bilden en höjdare. Flera cm stora sugkopparna, måste vara en betydligt större bläckfisk än den i filmen.....Hälsningar/ Björn
Svar från Lena Holm 2021-04-23 18:24
Tack Björn,
för dina fina ord. Nakensnäckorna är färggranna och signalerar att de är giftiga. Många av dem har brännande nässelkapslar i toppen på sina utskott. De kommer från brännande nässeldjur som de ätit. Beträffande bläckfisken tänkte jag referera till den i ett kommande inlägg. De här blir betydligt större.
Hälsningar Lena
En hel rad av de mest fascinerande varelser! Måste ha varit en av de bästa resor någonsin, helt fantastiskt och dessutom med högst kompetent sällskap. Jag gillar verkligen de här bilderna, nakensnäckorna är så spännande med deras högst speciella utseende. Bläckfisken är imponerande, har för mig att den arten kan bli ganska stor, men är förhoppningsvis av det vänligare slaget vid möte med människor.
Svar från Lena Holm 2021-04-23 18:28
Tack Stefan,
vi hade elva dagar ombord på båten och det är den häftigaste dykresa vi gjort. VI fick ju även se en massa annat som björna, laxar, valar, örnar mm. Bläckfisken Giant pacific octopus kan komma upp i en vikt av 50 kg och ha 2-3 m långa tentakler. De kan vara nyfikna men har alltid varit vänliga mot oss (jag har inte heller hört något annat).
Hälsningar Lena
Toppen bilder som alltid! Kul att se vad som finns under ytan i Alaska. Avslutningsbilden var grym. Den måste du helt klart visa mer av. De är så häftiga och mycket intelligenta också. Kan tipsa om en dokumentär som börjat gå på Netflix nu, "Bläckfisken och jag".

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2021-04-23 18:30
Tack Johnny,
det kommer ett inlägg om bläckfisk snart och jag tänkte referera till just den filmen. Den är fantastist fin och vi såg den runt jul, om den heter "My Octopus Teacher" i original.
Hälsningar Lena
Helt sjukt vilken liv det finns som man aldrig ser, ja om det inte finns sådana som du som fotograferar/dokumenterar förstås :)
Av alla bilder så är sista bilden den absolut fräckaste på bläckfisken.
Fin serie och jag instämmer med övriga, vilka djur det finns.
Du såg ingen vithövdad havsörn då? det ska ju finnas en hel del i Alaska, nåväl Alaska är stort hehe
Svar från Lena Holm 2021-04-23 18:35
Tack Joakim,
visst såg vi örnar :-) Dessutom mängder med knölvalar, björn, havsutter, stora sjölejon mm. De har varit med i bloggar för flera år sedan. Det kommer dock snart lite mer om en specifik bläckfisk som vi dök med en lång stund.
Hälsningar Lena