En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Små udda djur...

Eremitkräftor är lite av favortdjur för mej och det här stiliga exemplaret kunde jag inte motstå även om bakgrunden bara är lerbotten. När jag tog bilden såg jag att den såg ut att ha något konstigt vitt på skalet.... 

Jag flyttade mej för att få bilder mer från sidan och såg att de vita "korvarna" på skalet är äggsamlingar från en nakensnäcka. Den här eremitkräftan går alltså runt med en hel barnkammare på sitt skal. Det har jag aldrig sett förut.

Det här är en oerhört liten eremit som sitter i "luddet" på en död mans hand (ett kolonibildande koralldjur). Allt ni ser på bilden är alltså djur, inte bara eremitkräftan (som det var väldigt svårt att fokusera på).

Rörmasken ser inte alls ut som en mask men man ser inte heller hela djuret. Det som syns är gälarna som den filtrerar vattnet med och en bit av röret. När man närmar sej dessa drar de ofta in gälarna i röret och man blir snuvad på det vackra motivet.

Det här kanske ser ut som en växt men det är ett till exempel på ett kolonibildande djur, en sjöpenna. Den står på lerbotten och vi hittade flera stycken när vi letade efter små bläckfiskar. Här gäller det att inte komma åt leran när man försöker komma nära och ta bilder, då förstörs sikten omedelbart.

Ett exempel på flera djur. Vita gullmarsanemoner på en röd sjöpung.

Ålgräsrosor är inte blommor utan ett vackert litet djur med randig fot som trivs på grunt vatten, på just ålgräs. Det var lite strömt när jag tog denna bild därför ser den ut att sträcka sej åt vänster.

Äntligen, efter mycket sökande, hittade vi en liten bläckfisk. De kommer fram på kvällen så det här är ett dyk i mörker då vi får förlita oss helt på lampor. Man har med sej "back-up" lampor om den primära lampan skulle slockna....

Den lilla bläckfisken (ca 5 cm) låg och vispade med sina tentakler på lerbotten en stund, sedan gav den sej iväg på en kort simtur. Vår dyktid började ta slut och vi var på ca 20 m, men några bilder hann jag ändå med innan vi måste börja stiga mot ytan.

Den skimrar vackert i olika färger även om denna inte bytte färg helt vilket händer ibland.

Avslutar med en charmerande fisk. En kantnål. Den är släkt med sjöhästar och lite liknande drag kan man se på huvudet tycker jag.

Annars är kantnålen en långsmal fisk som kan bli drygt tre decimeter lång och är en utmaning att placera skärpan på.

Alla bilder är tagna vid Väderöarna eller i Gullmarsfjorden den gånga helgen med Canon 60 mm makro på en 7D mk II.

Hälsningar Lena

PS. Eftersom jag ännu inte fattat hur man bestämmer vilken bild som ska bli första bild så blev texten lite förvirrande denna gång....

Inlagt 2018-11-09 17:05 | Läst 4036 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Hej Lena.
Jeg bliver lige imponeret hver gang jeg ser din blog. Det er en verden, som er helt uden for min viden. Derfor er den ekstra interessant - både foto og tekst.
Med mange venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2018-11-09 20:11
Tack Erik,
det är här jag trivs bäst och det är ju dessa bilder jag helst vill dela med er andra här på FS :-)
Hälsningar Lena
Vilka fantastiska bilder på häftiga djur! Inget man ser i vår vik när man tar ett dopp om sommaren. 😊
Svar från Lena Holm 2018-11-09 20:10
Tack Miina,
nej kanske inte...men din vik kan innehålla mer häftigt liv än du tror. Det gäller bara att kolla vid rätt tillfälle och det kan mycket väl vara på kvällen, när vattnet är svart och mörkt. Då ska man smyga ner under ytan med strålkastare och smyga fram längs botten....helt magiskt.
Hälsningar Lena
miina 2018-11-09 21:41
Du måste komma och visa mig någon gång! 😍
Ja, kantnålen och sjöhästen har ju likadana huvud. Och bläckfisken var riktigt snygg. Sjöpennan påminde om en julgran, kul! Sen är det ju väldigt praktiskt för nakensnäckan att få sina ägg både försvarade och kringvandrande utan minsta ansträngning från egen sida. Kul och snygga bilder.
Svar från Lena Holm 2018-11-11 16:52
Tack Stefan,
ja huvudformen liknar rätt mycket mellan kantnålar och sjöhästar. Utöver det är de inte så lika....Jag tyckte det var kul men äggen på eremitkräftans skal. Vet inte om det är någon fördel att lägga dem där men de får i alla fall vandra runt lite innan kläckning. Om inte annat blir det ju bra vattenombyte runt äggen.
Hälsningar Lena
Hej,
Bläckfiskarna var magiskt skimrande. Undren i djupet.
Ha det gott
Bob
Svar från Lena Holm 2018-11-11 16:53
Tack Bob,
just bläckfiskar hör till några av de större undren i djupet.
Hälsningar Lena
Härliga bilder!
//GöranR
Svar från Lena Holm 2018-11-11 16:54
Tack Göran,
iakttagelser från en vanlig dykdag på västkusten :-)
Hälsningar Lena
Dina dykbilder är alltid fascinerande - alltid intressanta, nästan alltid vackra. Bilden på rörmasken den här gången ä helt underbar. Sen har bläckfiskar alltid intresserat mig och att den här finns vid hemmakusten gör den inte mindre intressant Även om här väl inte är kaskelotbyten på 1000 m djup. Superfint!/ Björn T
Svar från Lena Holm 2018-11-11 17:09
Tack Björn,
bläckfiskar är mycket fascinerande djur oavsett om de är djuplevande arter eller dessa små skimrande varelser som vi ser.
Hälsningar Lena
Fantastiska bilder du bjuder på igen från under ytan! Svårt att välja någon favorit. Bläckfiskar är jag svag för men jag gillar nog mest den lilla eremiten.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2018-11-11 17:08
Tack Johnny,
när man vet hur smått luddet på en död mans hand är kanske den pyttelilla eremiten vinner :-) Jag har nog aldrig lyckats få skärpa på en så liten eremit i den miljön förut även om jag sett det flera gånger.
Hälsningar Lena
Vad fint! Bläckfisken med den svarta bakgrunden är otroligt vacker! Såg själv nån sorts Bläckfisk vid Väderöarna vid ett nattdyk för kanske 20 år sen, det är nog enda gången jag sett en i våra vatten.. men den var liten den också.. Hade ni någon 'mareld'? När vi gjorde ett nattdyk på 20 m så släckte vi lamporna och simmade framåt, och marelden gjorde att man såg parlinan och konturerna av den simmande 'pardykaren' ändå, annars var det helt nattsvart.. det var magiskt! Det var i augusti.

När jag väljer vilken bild som jag vill ska visas som 'puffbild' för min blogg så väljer jag just den bilden som 'puffbild' i 'bildinmatningsformuläret'! När du först har klickat på 'knappen' för att infoga en bild och sedan kommit till nästa lilla formulär där du väljer exakt vilken bild du ska mata in så klickar du först på den lilla triangeln till höger i första kolumnen, då kommer valet 'puffbild' upp! Klicka på den raden, då kommer sedan den bild du väljer att mata in att bli just 'puffbilden' för din blogg! Men den bilden kommer också att hamna i 'rätt' ordning där du vill att den ska visas när man bläddrar bland alla bilderna i bloggen! Så klicka fram 'puffbild' INNAN du väljer vilken bild du laddar in, och sedan är det den vanliga proceduren med 'spara och sånt'.. Jag använder alltid Chrome som webbläsare när jag skriver en blogg, det fungerar inte rätt annars.. Sen stänger jag Chrome och använder Edge så som jag brukar göra till allting annat.. Det är bara Fotosidan som inte klarar Edge, eller Explorer heller..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2018-11-11 17:06
Tack Jan,
ja vi hade mareld och det hade kanske räckt om våra lampor hade slocknat :-) Visst är det magiskt med mareld men jag har aldrig provat att fånga det på bild. Man skulle nog behöva lång slutartid och det fungerar inte så bra under vatten. Men det tål ju att tänka på....
Nu när jag läst din instruktion om hur man väljer puffbild kanske jag kan få det att fungera. Jag har inte förstått att man ska välja INNAN man väljer vilken bild man ska ladda in.
Hälsningar Lena
Imponerande bilder och djur från en okänd värld därnere i mörkret..nöjer mig med att titta och njuta.

Mv/Gunte..
Svar från Lena Holm 2018-11-11 16:55
Tack Gunte,
titta in när du vill. Det är både lättare och torrare att se på en skärm :-)
Hälsningar Lena
En fantastisk värld - och grattis till bilden jag såg i FS Magasin! Mycket väl fångade bilder. Rörmasken är en favorit och bläckfisken som svävar så fint mot den mörka bakgrunden.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2018-11-11 16:58
Tack Bjarne,
jag blev väldigt förvånad när jag insett att jag vunnit med min manetbild. Jag har inte ens tidningen så det tog ett tag innan jag fick det bekräftat även om folk gratulerade. Bläckfiskar är höjdare även för oss och vi tillbringade lång tid med att leta efter dem även i år.
Hälsningar Lena
Man slutar aldrig förundras av dina "fynd" där under. Och naturligtvis blir det så mycket intressantare när du kan så mycket om det du fotar och ger oss information.
Det som ser ut som en julgran var verkligen annorlunda, ingen kan nog gissa att det är ett undervattensdjur. Så häftigt !
Svar från Lena Holm 2018-11-11 17:01
Tack Ing-Marie,
jag tycker att jag måste berätta lite om vad jag ser eftersom denna värld inte är så tillgänglig för alla. Jag använder mej av ett par bra artböcker som täcker livet i havet i Skandinavien + nätet förstås.
Hälsningar Lena
Hej Lena, sitter på hotellet och njuter av dina bilder. Sjöpennan och bläckfisken får extra poäng.
Svar från Lena Holm 2018-11-11 21:02
Tack Bengt,
kul att du gillar bilderna men du kan säkert hitta roligare nöjen :-)
Hälsningar Lena
Gillar att få se livet där under, lite extra nu efter att ha fått bättre kläm på det där med att snorkla.
Ett ett helt fantastiskt liv där under ytan, men frustrationen att inte ha någon kamera och fånga allt det vackra var stor.
Otroliga djur du visar upp och makalöst fina bilder.
Svar från Lena Holm 2018-11-19 21:47
Tack Margareta,
kul att du fått uppleva hur fantastiskt det kan vara under ytan och om man kan ta med en kamera blir det ännu roligare.
Hälsningar Lena
Många fina bilder, tycker nog den näst sista bläckfisken "spökmasken" påminner om en nyligen passerad helg...

PS. Har inte fått notiser/uppdateringar på de jag följer under några veckor så det var mycket att titta igenom.
Svar från Lena Holm 2018-11-19 21:49
Tack Hannu,
det är lite spökligt när man dyker på natten och små lysande motiv dyker upp i vattnet. Både spännande och mysigt faktiskt.
Hälsningar Lena