En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Vi stimmar till det lite

Fiskstim är oerhört fascinerande att se på nära håll och det kan ibland bli nästan snurrigt när man hamnar mitt bland fiskarna.  Stimbeteendet kan inte riktigt förklaras ännu men på något sätt kan alla fiskar t ex byta riktning samtidigt.

 

"Blue striped snapper" fanns det gott om i Sodwana Bay och de bildade små trevliga stim. På denna bild är det dock fiskarna i bakgrunden som jag egentligen vill visa.

"Snappers" med och utan blå ränder tycks trivas bra ihop och de pratar tydligen samma språk för de beter sej på samma sätt i stim.

Ibland slinker det med en annan fisk i stimmen. En fisk som drar nytta av skyddet som finns i ett stim trots att den ser helt annorlunda ut. På bilden ovan är det en randig putsarfisk som hänger på ett gäng med "striped snappers".  

På ett dyk mötte vi dessa vackra "Longfin bannerfish" som bildade ett glest stim.

När Fredrik simmade runt dem lite försiktigt fick han hänga med stimmet en stund.

Vissa stim passerade så snabbt att man inte hann med att "arrangera" en bra bild.

De gula och randiga fiskarna visade sig mest villiga att ställa upp på bild och arrangerade sig i olika formationer utan att störas nämnvärt av oss dykare. Jag hade gärna gjort fler dyk bara för att fotografera dessa stim men vindarna gjorde att vi fick dyka närmare land sista dagen.

Ha en fin helg

Lena

 

Inlagt 2013-04-19 20:51 | Läst 7374 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Väluppfostrade fiskar i stimulerande stimbilder
Svar från Lena Holm 2013-04-19 23:40
Tack Jan-Olof,
fiskar i stim är ganska väluppfostrade, sedan beror det mest på stimmets storlek hur mycket tid man har på sej att arrangera en bra bild.
Hälsningar Lena
Mycket tjusiga undervattensbilder du fångat här, härliga färger! Trevlig helg!//Perran
Svar från Lena Holm 2013-04-19 23:42
Tack Per,
stim inbjuder till fotografering på ett speciellt sätt. Kul att du gillar det.
Hälsningar Lena
Så vackra bilder! Trevlig helg // Mats
Svar från Lena Holm 2013-04-19 23:43
Tack Mats,
det var en trevlig miljö och fiskarna fanns i överflöd.
Hälsningar Lena
Kul med stimmen.
Jag minns en gång när jag snorklade utanför Similanöarna. Jag låg på mage och flöt och hade ett fiskstim under mig aldrig så länge. Dom trodde kanske att jag kunde ge dom skydd från ovan. Sen kom en revhaj och i ett nafs var alla borta. En oförglömlig stund
Marianne
Svar från Lena Holm 2013-04-19 23:46
Kul att läsa om din iakttagelse, du var nog ett visst skydd bara genom ligga där på ytan. Det är väldigt intressant att bara ligga där och titta på fiskarna, även abborrar i svensk insjö har en taktik för detta.
Hälsningar Lena
Du klämmer ju in firrarna inom ramen på bilderna alldeles helsnyggt, det kan inte vara lätt att komponera bilderna under ytan. De får verkligen fina lysande färger i bilderna och de där gulrandiga firrarna bildar väldigt häftiga formationer!
Svar från Lena Holm 2013-04-19 23:53
Tack Anne-Sophie,
det är inte så lätt att komponera bilder under vatten men med erfarenhet blir det bättre för varje dyk jag gör. Genom att fotografera mycket på land så håller man tankesättet och tekniken igång. Färgerna i bildern är en effekt av blixtljus och det blir inte alltid som man tänkt. Vissa bilder då jag vrider kameras till stående format blir helt fel ljusmässigt för blixtarna är riktade för liggande format. Det är nästan alltid tidsbrist...eller så vill man dyka på samma plats igen och det vill ingen annan i gruppen...fotografer är lite jobbiga på så sätt.
Hälsningar Lena
Mycket vackra bilder på dina stim. Den sista med dykarna bakom är helt otroligt bra.
Kan inte låta bli att fundera på vad fiskarna tänker (om de kan tänk) när en dykare kommer. Måste se väldigt stor ut för dessa små fiskar, eller upplever de sig själva som om de är lika stora som stimmet.
Vackra fiskar, gult är min favoritfärg på blommor. Jag tror att gult blir min favoritfärg på fiskar också.
Svar från Lena Holm 2013-04-21 18:43
Tack Margareta,
jag funderar ofta vad fiskar och även andra djur under ytan tänker när de möter oss dykare. Vi är stora och klumpiga så de borde betrakta oss som fullkomligt ofarliga. Just dessa gula fiskar är väldigt tacksamma att fotografera och något som jag såg fram emot för jag visste att de skulle finnas här.
Hälsningar Lena
Följa John?
Väldigt fina bilder Lena, precis som vanligt.
Bra utsnitt, fina färge, bra kontraster och bra detaljer.
Svar från Lena Holm 2013-04-21 18:45
Tack Stefan,
stimbeteende är en slags naturens följa john, men det är svårt att förklara hur alla fiskar i ett stimm med hundratusentals fiskar vet vad John gör. Stim inbjuder i alla fall till fotoexperiment.
Hälsningar Lena
Vackert som tusan, gillar framförallt femman!
Ha en jättefin helg!
ewa
Svar från Lena Holm 2013-04-21 18:45
Tack Ewa,
stimmen i Sodwana Bay var något som jag längtat efter.
Hälsningar Lena
Mycket fina bilder och snygga färger. I andra bilden hjälper fiskarna Dig med en diagonal komposition :-) Trevligt också med dykaren i två av de andra bilderna!
Svar från Lena Holm 2013-04-21 18:47
Tack Wolfgang,
jag var ute efter den diagonalen men det var svårt att få ljuset att räcka till. Dykare i bakgrunden är ibland slumpen men min sambo kan jag dirigera för att få dit jag vill ha honom i bilderna. Stimbilder hade vi dessutom prata om hur vi ville komponera innan.
Hälsningar Lena
Toppenbilder som alltid! Stim är något av de vackraste som man kan fotografera tror jag. Det är så fascinerande att se dina bilder!
Tack för det!
Ha en riktigt fin helg!
Svar från Lena Holm 2013-04-21 18:49
Tack Heléne,
stim är oerhört fascinerande och att simma mitt ibland fiskarna kan bli helt snurrigt ibland.
Hälsningar Lena
Grymt Lena! Det är verkligen cool med stim, och att simma med ett måste vara en härlig upplevelse. Snyggt fotat! Ha det gott/ Elisabeth
Svar från Lena Holm 2013-04-21 18:50
Tack Elisabeth,
det är väldigt läckert att simma i ett stim men man kan bli alldeles yr när de byter riktning flera gånger.
Hälsningar Lena