En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Med åtta armar kan man kramas ordentligt

Vår resa längs Alaskas Inside Passage fortsatte norrut och vädret var för det mesta riktigt fint. I den skyddade passagen var vattnet ofta väldigt lugnt.

Lite krusningar på ytan mitt på dagen och ofta blev det helt blankt mot kvällen.

På Nautilus Swell är man van att det är många undervattensfotografer med och så här ser laddnings- och arbetsstationen ut. Lägg märke till alla eluttagen på översta hyllan. Till vänster kan man se en balja med färskvatten där man kunde skölja sina grejer efter varje dyk.  

 

Ett djur som jag alltid spanat efter då vi varit i British Columbia är bläckfisk, specifikt den som heter Giant Pacific Octopus. Vi visste att den skulle finnas även i Alaska och spanade på varje dyk. Oftast hittade man den som på bilden ovan. Sovandes i en smal skreva.

Detta bamseexemplar låg i en väldigt smal skreva och var fullkomligt ointresserad av vad som hände utanför. Sugkopparna var flera centimeter i diameter och det säger lite om bläckfisken storlek. De kan uppnå en vikt av 50 kg och då är armarna ca 3 m långa!

Till slut så mötte vi en bläckfisk som var vaken och satt mellan några stora vita anemoner. Inte ett bamseexemplar men det var alert och brydde sej inte nämnvärt om att bli fotograferad.

De smälter för det mesta in i omgivningen på ett häpnadsväckande sätt och kan ändra både färg och form oerhört snabbt. Här fick jag dock en bild då den poserade mot en ganska OK bakgrund. 

Plötsligt "blåste den upp sig" och ändrade delvis färg.

Om den inte smälter in i miljön så blir ändå mönstret väldigt förvillande.

Jag vill gärna ha mycket tentakler på bilderna, helst med sugkopparna synliga.

Bläckfisken poserade villigt och tycktes inte bry sej särskilt mycket om att det blixtrade omkring den. Om man sträcker ut en hand mot deras tentakler brukar de ofta känna efter (provsmaka) på vad de "hittat" genom att ringla upp på handen/armen. De har nämligen smaksensorer i sugkopparna. De händer dock att de blir väldigt närgångna och då är det svårt att fotografera samtidigt. Sugkoppar som fäster mot naken hud ger sugmärken, kanske inte helt oväntat...

Vi avslutade mötet med bläckfisken med några närgångna portträtt.

Till kvällen så var vattnet spegelblankt och passagen hade smalnat av ordentligt.

Vi mötte en båt som drog en timmertrål strax efter solen gått ner.

Himlen färgades rosa och månen kom fram. Vi passerade timret och ännu en dag längs Inside Passage led mot sitt slut.

Hälsningar Lena

Inlagt 2013-09-14 16:02 | Läst 5628 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Vackert Lena !
Förstår att du spanat efter bläckfiskar ! Så vackra som dom blev på bild !
De första två bilderna på dom ( eller den ) är ju superläcker. Rena rama konstverket. Dom andra bilderna är naturligtvis också fina.
Du har nog ett extra plus där under vattnet som är så kunnig om det mesta som finns där nere.
Detta verkar vara en resa som du måste vara mer än nöjd med !
ing-marie
Tack Ing-Marie,
den här resan är vi mycket nöjda med. Det är nog det häftigaste vi gjort. Vi hade också en mycket kunnig biolog med på båten (pensionerad från Vancouver Aquarium). Han har skrivit flera böcker om det marina livet längs denna kust och kunde svara på i stort sett alla frågor. Han hittade också de mest besynnerliga små kritter under ytan.
Hälsningar Lena
Tack för att man fick följa med på resan både på och under vatten.

mvh Tommy
Svar från Lena Holm 2013-09-14 17:00
Varsågod Tommy,
du är så välkommen.
Hälsningar Lena
Vilka häftiga bläckfiskar, dom har verkligen fina mönster på kroppen.
Tänk att du kunde komma så nära
Marianne
Svar från Lena Holm 2013-09-14 18:08
Bläckisarna är så häftiga och tentaklerna med sugkopparna som kommer ringlande är verkligen coola. Jag är rätt nära för bilderna är tagna med 35mm eller 10-17 mm fisheye.
Hälsningar Lena
Så här var det i Folkparkerna på 60-talet (förra seklet). När flickorna dansade upplevde de att killarna hade sina armar överallt och när de kom hem fanns det ibland sugmärken.....

Som vanligt visar du fantastiska bilder från en värld jag aldrig upplevt, tack!
Svar från Lena Holm 2013-09-14 18:06
Underbar liknelse Nils-Erik,
faktum är att om man möter en bläckfisk som verkligen vill leka (smaka) så kan det bli besvärligt. Sugkopparna är mycket starka och om den har förankrat sej väl med några armar om stenar är det svårt att slita sej loss, De gillar också blixtar och lampor som är varma och kan lägg suga tag i en blixt och tro att de kan ta den med sej.
Hälsningar Lena
Vilka bilder och gillar bilderna på bläckfisken som liksom smälter samman med bakgrunden.Fascinerande djur!
Svar från Lena Holm 2013-09-14 19:26
Hej Mikael,
bläckfiskens specialitet är att smälta samman med bakgrunden. Jag har simmat på individer på andra dyk som jag inte sett förrän de rört på sej. Dessa djur kan se ut som stenblock med alger.
Hälsningar Lena
Häftig resa och fantastiskt hur den smälter in i miljön.... En helt annan värld, spännande och vacker. Härligt att se!! Hälsningar, Peter.
Svar från Lena Holm 2013-09-15 10:24
Tack Peter,
bläckfiskar kan vara riktigt svåra att få syn på trots att de är ganska stora varelser.
Hälsningar Lena
Fina bilder o intressant läsning - speciellt bläckfiskar är märkliga djur. Mvh, LO
Svar från Lena Holm 2013-09-15 10:25
Tack LO,
bläckfiskar är mycket märkliga och ganska nyfikna när de väl är ute och rör på sej.
Hälsningar Lena
FANTASTISKA bilder. Som alltid. Jag älskar att följa med på dina suveräna resor, där inget kan bli allt och allt kan bli mer...bilderna på bläckfiskarna..ååååh vad vackra de är. Du är en av de duktigaste fotografer jag vet.

//JO
Svar från Lena Holm 2013-09-15 10:30
Tack Johanna,
du kan vekligen ge beröm och jag känner mej mycket hedrad. Fördelen jag har är kanske att jag har tillgång till en värld som inte så många andra här på FS kan besöka. Visst finns det dykare bland medlemmarna, men bara ett fåtal som tar med en kamera.
Du är själv väldigt aktiv just nu och dina bilder sticker minsann ut på ett personligt sätt. Det finns mängder med bilder av droppar, men du har hittat en egen stil. Det tycker jag är värt att uppmärksamma.
Hälsningar Lena
Så vackra de är bläckfiskarna. Kan tydligen bli väldigt stora. Var till en av världens största fiskmarknad på senaste resan och där kunde man både se och köpa bläckfisk. Dock inte levande. Såg även där att de kunde vara ganska stora...mer om det i kommande inlägg. Bara jag fått ordning på tidsomställningen och bilderna.
Kul även att få se hur välordnat det var ombord.
Svar från Lena Holm 2013-09-16 18:58
Tack Margareta
De är helt sanslöst coola när de rör på sej. Ja, de här kan bli riktiga bjässar och dessutom ser de 25% större ut när man är under vatten. De växer dock väldigt fort och blir inte mer än max 3-4 år gamla. Ser fram emot bilder från fiskmarknaden.
Hälsningar Lena