En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

DB 3 - Animal Inside Out

Idag var det svårt att välja, men dagens bild får bli denna tjur från utställningen Aniamal Inside Out på Perot Museum of Nature and Science.

Ross Perot (83) från Texarkana är en av USAs rikaste affärsmän och försökte bli president 1992 och igen 1996. Han är huvudpersonen bakom detta museum som öppnade i Dallas för ett par år sedan.

Förutom ordinare utställningar visar man just nu Animal Inside Out av Gunter van Hagen, som ligger bakom Body Worlds utställningarna (som visar människor).

Djuren är bevarade med olika plastineringsmetoder. I entren står denna giraff i skivor.

Inne på utställningen är det tillåtet att fotografera men inte för professionellt bruk (professionellt var ungefär det samma som med stativ). Galopperande renar med muskulaturen frilagd.

Detaljerna i ett hästhuvud.

Kanske några tycker att det ser brutalt ut men om man undervisar i anatomi och fysiologi på djur, även husdjur, så är det här mycket intressant.

På denna struts har man fyllt alla blodkärl med en röd plast.

Jag är extra intresserad av hur fåglar fungerar och det fanns flera fina strutsar att titta på, inklusive ett skelett (som vi har på mitt jobb också så det visar jag inte).

Utställningen avslutas med en man (alla människor i Body Worlds har donerat sej själva). Syster och systerdotter begrundar likheter och olikheter med de djur vi sett.

Museet innehöll en massa annat kul men det får bli ett annat inlägg.

Hälsningar Lena

 

Inlagt 2014-01-04 00:43 | Läst 3673 ggr. | Permalink


(visas ej)

Nämn en färg i den svenska flaggan?
Mycket intressant med utmärkta bilder! Hälsn, LO
Svar från Lena Holm 2014-01-04 06:12
Tack LO,
det var väldigt intressant att se.
Hälsningar Lena
Blev vegetarisk lunch den dan, antar jag….;-)

Skämt åsido, säkert väldigt intressant och lärorikt. Mina morföräldrar hade en bok med människokroppens olika delar tryckta på genomskinlig plast i olika skikt, och den där boken hade de svårt att slita mig ifrån när jag var där.
Svar från Lena Holm 2014-01-04 20:37
Hej Per,
nej, eftersom jag undervisar i husdjurens anatomi och fysiologi så hade jag inga problem att äta lunch efteråt.
Jag förstår ditt intresse för boken. PÅ museet hade man även några tunna skivor av hela människor (som donerat sej enligt alla konsten regler) och de är mycket fascinerande att se. Likaså utställningen Body Worlds, som är som denna men med människor. Ganska kontroversiell här i USA och säkert även på andra ställen, men jag gillade den då jag såg det.
Hälsningar Lena
Visst är det häftigt, och alla dessa "detaljer" har vi-dom fått för att de skall vara till någon funktion.
ing-marie
Svar från Lena Holm 2014-01-04 20:39
Ja, alla strukturer har en funktion ner till minsta mikroskopiska enhet och det är jätteintressant att titta på allt detta. Kul att man fick fotografera också. Det fick man inte på utställningen med människor.
Hälsningar Lena
Förstår att du tyckte detta var superintressant.
Giraffen var läcker, men vissa andra lite läskiga.
Marianne
Svar från Lena Holm 2014-01-04 20:41
Tack Marianne,
ja det här gillade jag. Likaså utställningen med människor som vi såg för ett par år sedan. Jag kan dock förstå att man kan ha delade uppfattningar om detta och jag var lite fundersam när jag la ut bilderna i bloggen.
Hälsningar Lena
Vilka fina bilder intressant att man kan se detaljer på djuren Ha en bra dag //Gert
Svar från Lena Holm 2014-01-04 20:43
Tack Gert,
ja det fina är att de är preparerade så man kan se oerhört mycket detaljer. Det finns också tavlor med information som man kan läsa till varje modell.
Hälsningar Lena
Inte min typ av utställning.
Fast det är intressant att se dina bilder.
Svar från Lena Holm 2014-01-04 20:47
Hej Bengt,
jag var lite osäker när jag la ut dessa bilder i bloggen, för jag antar att man kan tycka en hel del om detta. Men med tanke på bilden med den lilla zebraungen som blir tagen av lejonen som låg i en annan blogg, tänkte jag att detta är nog ingen större katastrof. Utställningen med männskor (Body Worlds) har ju varit ganska omdiskuterad. För mej var den lika häftig och intressant som detta (men det var fotoförbud så jag visade inget från den).
Hälsningar Lena