En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Vi lämnar hajarna och styr mot St Martin

Efter fyra dagar vid Guadalupe säger vi "hej då" till hajarna för att styra kosan mot St Martin, som ligger ganska nära det Mexianska fastlandet.  

En sista haj måste jag dock få berätta om. Vår kapten besökte "systerfartyget" Belle Amie för att diskutera något med sin chef, som är dess kapten. I ett obevakat ögonblick skar han ner deras mascot och lyckades pressa ur luften så mycket att han fick ner hajen i sin väska.

Strålande som ett barn på julafton monterade han den uppblåsbara hajen på vår kran....

 

....precis i tid för att alla på Belle Amie skulle kunna se den då de gav sej av mot sitt nya dykmål.  

Stort jubel naturligtvis ! Den fina hajen fick sedan hänga på vårt dykdäck under resten av vår resa.  

Vi hade gjort vårt sista dyk för dagen och då gick det bra att beställa öl till bubbelpoolen. Katie serverade gärna både öl och de obligatorisk nybakade kakorna som alltid fanns på eftermiddagen. 

När kranen skulle användas till det den var till för uppstod något slags haveri, men besättningen lyckades få ordning på den och burarna lastades ombord en efter en.

Vi lämnade Guadalupe när det började skymma, för en ca 12 timmar lång resa till St Martin. I natt skulle vi vaggas till sömns av Stilla Havets dyningar. Vis av erfarenhet placerades kameror och andra prylar på ställen där de inte kunde åka omkring eller ramla ner.

Vår kapten stod i baren denna kväll, men vi visste att det fanns två personer till ombord som regelbundet körde båten. Tim, som skulle ha natt/morgonpasset hade redan sagt godnatt och försvunnit till sin hytt för att sova några timmar. Dykare hänger inte särskilt länge i baren men en öl eller ett glas vin till maten slinker ju ner. Efter en vanlig dykdag var det sällan någon som var vaken mer än en halvtimme efter middag och vid niotiden var såväl salong som bar oftast öde.

I gryningen nådde vi St Martin och det låg en lätt dimma vid ytan, solen strålade.

Trots att det ser helt stilla ut rörde sig stora mjuka dyningar mot klipporna hela tiden. Under ytan betyder det då att man gungar fram och tillbaka och man ska akta sej för att komma för nära klippor.

Eftersom vi började komma nära det mexikanska fastlandet fick vi plötsligt åter kontakt med mobilnätet. Efter 10 dagar helt utan täckning kunde man nu prata med nära och kära igen. Beth, som till vardags är hovslagare (och extraknäckar som riddare !), förvissade sig om att allt var bra hemma på gården. 

Sista dykdagen skulle vi dyka i kelpskog. Kelp kan se olika ut men i dessa områden är det vanligt med lång lianliknande kelp full med små "flöten". Dessa "lianer" kan vara 30 m långa och bilda något som liknar en undervattensdjungel.  Mer om detta i nästa inlägg.

Hälsningar Lena

Inlagt 2015-11-03 17:56 | Läst 4730 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Kul med lite hyss.
Kelpskogen ska bli spännande att se med dina ögon
Marianne
Svar från Lena Holm 2015-11-03 20:29
Tack Marianne,
visst var det kul när han kom farande med gummibåten och plockade fram den uppblåsbara hajen som snabbt skulle monteras på kranen. Kelp kommer det mer av.
Hälsningar Lena
Den första hajbilden var imponerande. Jag skulle inte vilja hälsa så närgånget på den besten.
Kul med plasthajen, men han måste haft en stor väska. Hoppas de andra hittarcsig en ny maskot.
Det där med att förvara kameror och annat känsligt på golvet, det känner jag igen. Min man också som vaknade en gungig natt och kom på att han lagt sin filmkamera på laddning och bad mig i underslafen att flytta den...men fick till svar att låt den fara, jag går inte ur sängen.
Ska bli spännande med kelpbilder sedan.
Svar från Lena Holm 2015-11-03 20:37
Tack Margareta,
hajen kom väldigt nära den gången och den fick inte plats i bildrutan.
Han hade faktiskt bara en äldre typ av dataväska men lyckades få ut så mycket luft att hajen gick ner så pass att den inte syntes. Känner igen känsla när man inte vill gå ur sängen för det gungar för mycket. Nu har vi blivit ganska tränade på hur man kan placera känsliga prylar utan att de skramlar runt och i värsta fall kan man lägga hoprullade handdukar runt. Vi vaknade förstås när tvål och schampoflaskorna kastades runt i duschen, den sortens prylar brukar vi glömma...
Hälsningar Lena
Vackra vyer Lite häftigt med haj i kranen Gillar första och sista bilden Ha en skön kväll : ) // Gert
Svar från Lena Holm 2015-11-03 20:28
Tack Gert,
sista bilden blir det mer av. Kelpskogen var mycket läcker trots att vi inte mötte särskilt många djur där.
Hälsningar Lena
Mäktig hajbild, första bilden!!! Riktigt häftig. Verkar vara en otroligt bra resa ni varit/är på.
Ha det bra!
//Micke
Svar från Lena Holm 2015-11-03 20:25
Tack Mikael,
det var en resa att minnas på många sätt. De möten med haj och sjölejon som vi hade var fascinerande men kelpskogen kommer vi också att minnas. Den kommer i nästa inlägg.
Hälsningar Lena
Ser väldigt trevligt ut med en sån här resa där allt ingår! Äventyr, fin natur, god mat antagligen, m.m... Förstabilden är ju 'grym'!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2015-11-03 20:22
Tack Jan,
det är väldigt trevligt att resa med en dykbåt och maten är för det mesta strålande för dykare äter gärna och ofta. Det är däremot väldigt lite "hålligång" för ingen orkar vara vaken särskilt länge. Passar oss perfekt. Det är underbart att stiga upp i gryningen varje dag och känna sej utsövd. Äventyr och fin natur, lite sjöfåglar etc får man på köpet. Det kostar en del men vi har upptäckt att t ex foto- eller fiskeresor är dyrare t o m mycket dyrare ibland.
Hälsningar Lena
ehrsa 2015-11-03 21:03
Ja, det låter ju jättebra! Och trött blir man ju av dykning.. man blir 'lättvaggad' till sömns.. :-)
Hälsn!
Första och sista bilden får en att drömma sig bort.... Vackra och spännande

Mvh Johan
Svar från Lena Holm 2015-11-03 20:17
Tack Johan!
Jag sitter och sorterar bilderna från kelpskogen och du kommer snart att få fler att drömma dej bort i. Det var en makalöst häftigt upplevelse att simma i den miljön även om djurlivet smäller högt på denna resa.
Hälsningar Lena
Fantastisk värld du får se....maffigt! Här ovan ytan är det grått...grått. Förstår att du trivs där nere.... Ha det gott! Hälsn/Sonja
Svar från Lena Holm 2015-11-03 20:24
Tack Sonja,
vi har varit hemma i Sverige i ett par veckor så jag får leva på minnena och mina bilder. Även om det är grått på ytan kan det vara alldeles underbart under den. Lite sol förhöjer dock upplevelsen ibland, det kommer att vara uppenbart i nästa inlägg.
Hälsningar Lena
Skönt att avsluta dagen med att titta på dina bilder.
Och att ta del av berättelsen
Svar från Lena Holm 2015-11-04 21:20
Tack Bengt,
det kan nog bli ett eller två "avsnitt" till innan den här historien är slut.
Hälsningar Lena
Jättebra reportage! Å fina bilder därtill som vanligt :-)
Svar från Lena Holm 2015-11-04 21:27
Tack Tommy,
det blir kanske inte så mycket variation på en dykbåt...kul att du gillar dem i alla fall.
Hälsningar Lena
Hi hi det var kul med hajbilden som nästan skrämde mig ............
blev inte du också rädd eller kanske när man
har kameran emellan så ser man inte närheten......
skämt är alltid trevlig ger bra stämning för de flesta...
Jag känner på något sätt än jag inte varit på en båt och sovit
hur mysigt ni måste ha det ombord.
Det hade jag gillar ligga där och gunga på.
Så det är dags för något nytt spännande som jag
måste Googla om.
Ha fin onsdag på dig
Gun-Inger
Svar från Lena Holm 2015-11-04 21:32
Tack Gun-Inger,
jag hade faktiskt en kamera mellan mej och hajen och insåg inte hur nära den var förrän den inte längre fick plats i bildfältet.
Skämtet med den uppblåsbara hajen livade upp stämningen en hel del för tydligen hade den haft en central placering på den andra båten. Det är mysigt att bo på en båt när man inte är fler än att man kan prata och umgås med alla. Trots vissa språkbarriärer har vi alla ett gemensamt intresse och det är dykningen. Att somna på en gungande båt är också speciellt, så länge man inte blir sjösjuk (men det finns piller och plåster för sånt). Nästan alla ombord hade också blåmärken på armar eller ben, man stöter i saker när det gungar.
Hälsningar Lena
På något vis så tycker jag att det finns något gulligt över den första bilden trots den fula tandraden.
Förstår att ni inte orkar med något kvällsliv, det tar väl en del på krafterna med all spänning etc.
Är alla med för att fota eller finns det dom "bara" vill titta och uppleva ?
ing-marie
Svar från Lena Holm 2015-11-04 21:39
Tack Ing-Marie,
det är vinkeln som ger vithajen "charmen". I ett visst läge ser det faktiskt ut som att den ler :-) Jag vet inte riktigt vad det är med dykningen som gör en så kvällstrött. Det var inte särskilt tungt (bära tung utrustning etc) på denna båt men man ligger ju i vattnet åtskilliga timmar och andas komprimera, torr luft. Det finns de som inte fotograferar utan bara upplever. Go Pro kameror har dock blivit väldigt populära för de är så pass små och billiga, så flera hade just sådana för att fånga vithajen på bild.
Hälsningar Lena
Lättsam stämning och allmänt gemytligt verkar det vara. Brunalgen är häftig och innehåller en hel del små trevliga djur misstänker jag.
Svar från Lena Holm 2015-11-04 21:46
Tack Ingemar,
det blir ofta väldigt avslappnad och skön stämning på dykbåtar. "Dress code" är obefintlig, alla har ett gemensamt intresse och det är vad som är viktigast på resan. Så mycket och så bra dykning som möjligt. Insåg att jag aldrig svarade ¨på din fråga om hur länge man kan vara nere under en dag. Det som styr är hur djupt man dyker. Om djupet är begränsat till 10 m kan man vara nere betydligt längre än vi hade tillgänglig burtid. Då kunde man ligga och spana i de två andra burarna, vid ytan eller på sex meter. Om man däremot gör dyk till 30 m är det svårare att få till mer än fyra per dag och de blir kanske kortare mot slutet av dagen (eller grundare). Alltid en avvägning...
Hälsningar Lena
Ingemar Svensson 2015-11-04 21:52
Tack Lena:)
Vilken närkontakt i första bilden!! Måste varit en mäktig upplevelse!
//Tommy
Svar från Lena Holm 2015-11-04 21:47
Tack Tommy,
ja, det var en mäktig upplevelse att möta dessa stora predatorer och det var skönt att ha lite burgaller mellan oss och de stora hajarna.
Hälsningar Lena