En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Nu är hela restaurangen öppen!

Vi har matat småfåglarna provisoriskt sedan september men i helgen har min sambo färdigställt hela fågelrestaurangen. Alla automater är på plats utom en. Först på plats i lördagsmorse var två rådjur men då var inte kameran framme. De åt mest äpplen. Sedan kom den här lurviga gynnaren. Det gick undan och skärpan blev därefter...

Den klängde runt hela automaten och stoppade in nosen i hålen för att komma åt de skalade och krossade solrosfröna. Det gick inte så bra...Korre har sin egen automat men den måste lista ut hur man öppnar locket.

Pilfinkarna parkerade i automaten med hampfrön. De kunde naturligtvis inte hålla sams. 

Flygande pilfink i dåligt ljus. ISO 2000, 1/320 s

Några grönfinkar hittade solrosfröna och de kan inte heller hållas sams, fast det fanns gott om lediga sittplatser.

Vi har en stor familj med talgoxar. Den här sitter bara ett par meter från köksfönstret.

Blåmesarna är också ett stort och troget gäng som äter i restaurangen dagligen.

Talltita eller entita, det är den ständiga frågan. Vi har flera som kommer på besök.

Tofsmesen tittade förbi och det gick som vanligt väldigt fort. Det brukar vara två och ibland tre som kommer förbi och nappar åt sej något gott.

Dagens överraskning var den här fina stenknäcken som satt i häcken och kollade på ruschen i restaurangen. Den spanade nog efter den enda automat som inte är på plats. En gammal sak som min pappa gjort (han gick bort 1996). Vi brukar ha hela solrosfrön i den och stenknäcken gillar att sitta där. Likaså nötväckan och de enstaka domherrar som kommer på besök ibland.  

Restaurangen är sålunda officiellt öppen !

Hälsningar Lena

Inlagt 2015-11-16 20:54 | Läst 1306 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tre plus två?
Skriv svaret med bokstäver
Kul! Jag har också full fart med matningen sedan en tid tillbaka. Tre nya arter har dykt upp än så länge, men bara hygglig bild på en av dem till dags dato. Grannen har en kattjävel som ställer till det, en och annan fågel har redan gått åt.
Svar från Lena Holm 2015-11-17 18:16
Hej Ingemar
Kul att höra, inte om katten, men att du har bra fart på matningen. Ser fram emot att få se bilder på dina "nya" fåglar. Vi blev förvånade över en del som vi inte ser så ofta. Nötväckan skulle förstås varit med men jag missade att få den på bild.
Hälsningar Lena
Trevligt Lena! Sånt här förgyller tillvaron under den här kommande 'hög-ISO' årstiden.. Trevligt med de två sista gynnarna, varav Tofsmesen aldrig ses här i 'lunden'.. hittills i alla fall! Den har så lätt igenkännbart läte, så den skulle avslöja sig direkt!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2015-11-17 18:18
Tack Jan,
tofsmesen låter mycket när den vill att vi ska flytta oss, om vi råkar vara ute i trädgården. Kaxig liten typ. Det är synd att vi bara kan se fåglarna på lördag och söndag. Vi er dock hur det minskar i automaterna så de är nog där hela dagarna.
Hälsningar Lena
Det är trevligt att se alla småfåglar som kommer till fågelmataren Vi hade stenknäck domherre rödhake +finkar och mesar pilfinken kommer i stora mängder Men de gillar jordnötter det går åt Fina bilder Ha det gott : ) // Gert
Svar från Lena Holm 2015-11-17 18:20
Tack Gert,
det är synd att vi bara kan njuta av att se dem på helgerna. Det mörkt när vi åker och mörkt när vi kommer hem så här års. Vi har enstaka rödhake och domherrar som brukar komma på vårkanten. Pilfinkar i mängder.
Hälsningar Lena
Kul.
Uffe har byggt ett matbord åt mig, som vi klätt med mossa
Där är full fart
Marianne
Svar från Lena Holm 2015-11-17 18:28
Kul att höra Marianne!
jag har klätt nätburens tak med mossa för att få en fin yta att fotografera fåglar på. Hoppas få se bilder från ditt matbord.
Hälsningar Lena
Kul att se att det är full fart på dina fåglar och det blir ju roliga fina bilder också! Kan tänka att jag också måste köra lite med kameran vid våran utfordring också. Ha det bra!
Svar från Lena Holm 2015-11-17 18:29
Tack Dan,
jag hoppas verkligen få se vad ni har för småfåglar hemma och du får se till att hålla jägaren på avstånd.
Hälsningar Lena
Hej,
Imponerande samling matgäster. Skulle va kul att ha så många här i Lund.
Ha det bra
Bob och Ninni
Svar från Lena Holm 2015-11-17 18:30
Tack Bob och Ninni,
det finns ju så mycket fina djur att se i Skåne som vi inte har i Uppland, så det går väl ingen nöd på er :-) Vi har lite skog som angränsar till vår tomt och det bidrar nog till att vi får en del mindre vanliga arter.
Hälsningar Lena
Vilka mysiga matställen ni satt upp.
Jag har inte sett denna sort tidigare.
Vilken mängd mysiga små ljuvliga gäster ni har.
Vill ha en ekorre också.
Ha det gott
Gun-Inger
Svar från Lena Holm 2015-11-17 18:32
Tack Gun-Inger,
det är alltid lika mysigt när vi kan spana på fåglarna från köksfönstret. Tyvärr kan vi bara se dem på helgerna nu för det är mörkt både när vi åker på morgonen och när vi kommer hem på kvällen.
Hälsningar Lena
Roligt och fint! Bra påminnelse, har inte plockat fram våra än, tack!/ Björn T
Svar från Lena Holm 2015-11-17 18:32
Tack Björn,
nu är det hög tid att ta fram mataren.
Hälsningar Lena
Skoj att se alla dina restauranggäster, mina två fröautomater har kommit upp sedan en tid tillbaka. Problemet för mig är att skatorna tömmer den större på ett nafs :(
Svar från Lena Holm 2015-11-17 18:35
Tack Kjell,
sätt ett nät runt mataren så får småfåglarna äta ifred. Vi har det runt talgblocken. De övriga matarna gillar inte skatorna för jag tror att det är för trångt där vi satt dem och för nära köksfönstret. skatorna kommer ibland men är ganska försiktiga av sej.
Hälsningar Lena
beetle 2015-11-17 19:03
Tack för tipset Lena!
Hälsn
Kjell
Jag började mata i slutet på September har än så länge räknat in 10 olika sorters fåglar, korren är så klart på plats som vanligt och så markstädpatrullen bestående av Dovhjortar.

Kenneth
Svar från Lena Holm 2015-11-17 18:35
Kul att höra Kenneth,
vår städpatrull är rådjur och de kommer förbi med jämna mellanrum.
Hälsningar Lena
kunert 2015-11-18 07:00
I går dök det upp en sort till, när jag gick till fröautomaterna för påfyllning satt det en Tofsmes en halvmeter framför mig och tittade, har aldrig haft så många olika fåglar förut riktigt kul.
Svar från Lena Holm 2015-11-19 11:09
Grattis Kenneth,
jag har förstått att det inte är så vanligt med tofsmes i trädgården.
Hälsningar Lena
Det var verkligen full fart vid din fågelrestaurang. Ekorren verkar vara av den smartare sorten som säkert kommer att klura ut hur den ska lyfta på locket. Den smarta vi hade här, den som plundrade alla hinkar på altanen och även klurade ut hur ekorrmataren fungerade, den verkar ha gått till de sälla jaktmarkerna. Den nya verkar inte vara lika smart. Kul att stenknäcken kommit och fin bild på den där i häcken.
Hur man skiljer på entita och talltita lörde mig en liten kille då jag var på besök vif fågelstationen på Landsort, men åren gar gått och jag har glömt bort hur det var.
Svar från Lena Holm 2015-11-19 11:13
Hej Margareta,
förra året lyckades inte ekorren räkna ut hur man lyfter på locket, men jag minns din som åt ur hinkarna. Stenknäcken var nog bara på ett kort besök. Vi har i alla fall satt upp den gamla mataren som den gillar så vi får se. Vi har ju bara möjlighet att spana på fåglarna på helgerna numera pga korta dagar och jobb.
Hälsningar Lena