En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Julkalkon med tornado twist

Helt enligt tradition äter vi kalkon hos min syster i Richardson, Texas, på annandag jul. Min svåger injicerar smör och kryddor i det stora kalkonbröstet (med ben) som vi sedan stoppar i en stor hink med olja och konfiterar. En tillagningsprocess som måste ske utomhus. Vädret är för en gångs skull varmt...väldigt varmt. 

Vi sitter ute och det är minst 25 grader. Det åskar i bakgrunden och min syster kollar in vädret på sin Ipad. Det ser inte direkt lovande ut för området...

Plötsligt öppnar sej himlen lagom till kalkonen ska börja lagas till. Det löser sej med ett paraply. Oljan kokar på garageuppfarten och vi kan bevaka den från uteplatsen.

Plötsligt kommer larm via mobiltelefonerna, tornado på ingång över Dallas. Allas telefoner börjar sända ut varningssignaler och snart ljuder även en lokal signal som låter som ett flyglarm.

Regnet vräker ner och min svåger kollar kalkonen. När larmet går är det tänkt att man ska söka skydd i källaren eller vad man nu har....

Vi slår på TVn och kollar det senaste på väderkanalen...Det bästa ställena att söka skydd i detta hus är i badkaret på nedre botten (med en madrass över sej) och i förrådet under trappen. Vi tar det lugnt så länge...

Sirenerna fortsätter ljuda ocd det är tornadovarning i Dallas med omnejd...

Kalkonen är snart klar.... 

Min syster och systerdotter jobbar med tillbehören såsom potatismos, broccolligratäng, gräddsås etc. Sirenerna har tystnat och vi jobbar på i köket så länge inget annat händer. En "twister" (en tornado) låter som ett godståg och än så länge verkar det lugnt....åskan har t o m avtagit.

Kalkonen är klar och regnet öser ner...

Tornadovarningen är utökad till 7:30....

Min svåger lyckas ta in kalkonen utan missöden....

....och min syster lägger sista handen vid tillbehören. Vinet korkas upp...

....och efter en sista titt på väderkanalen går vi till bords. Sirenerna har slutat ljuda och det verkar som att ovädret är på väg bort. Det regnar och blåser hårt men det känns ändå OK.

Vi åt en fantastiskt kalkonmiddag och avslutade kvällen med att titta på vår årskavalkad samt spela spel tillsammans. Vid frukosten i morse kunde vi läsa i Dallas Morning News att 11 "twisters" gått ner kring Dallas, bl a i Garland, som är nära oss. Minst 8 människor dog i Garland, de flesta i en trafikolycka då deras bilar blåste av motorvägen. Fem barn/tonåringar som var hemma ensamma klarade sej oskadda genom att gömma sej i badkaret under en madrass. Huset blev totalförstört. Regnmätaren visade på 120 mm vid lunch och det regnar fortfarande. Men det ska visst klarna upp till i morgon...

Hälsningar Lena

Inlagt 2015-12-27 22:24 | Läst 3890 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
OJ!!!!!! :)
men det blev häftiga bilder!

Jag håller tummarna för att det klarnar upp tills imorgon.....
Svar från Lena Holm 2015-12-28 01:55
Tack Lena,
det har regnat hela dagen och vi var ute och tittade på översvämningar ikväll, innan det blev helt mörkt. Min "fågelpark" är helt borta och de afrikanska gässen har ett "hav" att simma i.
Hälsningar Lena
Wow, låter som en spännande kväll! Blev bra bilder och en bra story. God fortsättning!
Svar från Lena Holm 2015-12-28 01:57
Tack Mikael,
det blev lite väl spännande ett tag men sedan lugnade vädret ner sej. Det var nog mer skrämmande att läsa tidningen i morse och få veta att 11 tornados gått ner och ställt till med stor förödelse där de drog fram.
Hälsningar Lena
Ojojoj! Vädrets makter…. fina bilder blev det med regnet. Här kom första snön idag. :-) Ha det fortsatt gott!
Svar från Lena Holm 2015-12-28 02:01
Hej Ewa,
vädrets makter är stora ibland och då känner man sej liten. Vi har varit ute och tittat på översvämningar idag. Min fågelpark är helt borta...
Hälsningar Lena
Ojojojojojo!!

Bra reportage och skönt att allt slutade väl för er.
Svar från Lena Holm 2015-12-28 02:03
Tack Tommy,
allt sluatde väl men min fågelpark är helt borta, det är en srömmande flod just nu och de afrikanska gässen simmar i kanten...lite förvirrade verkar det som.
Hälsningar Lena
Vilket äventyr! Men sådana äventyr kan man ju vara utan, det räcker att få läsa om dem.
Svar från Lena Holm 2015-12-28 02:05
Tack Ingemar,
äventyret kom lite väl nära igår när tornadolarmet gick...Jag har inte fått uppleva det förut. Alla mobiltelefoner blev helt "galna" och sände ut samma larmsignal. Bra att det fungerar i alla fall.
Hälsningar Lena
Hej! Tänkte faktiskt på er när det rapporterades om Tornados i Texas, just nu hör jag på nyheterna att det tycks vara många som dött där nära er, och mer oväder lär vara på gång hör jag.. Här i Stockholm har det kommit några centimeter snö nu ikväll, det är nog första gången den här vintern som det är vitt på riktigt! Men om jag minns rätt så blir det mildare väder om några dagar, så det här försvinner nog.. Hoppas ni har ett stort och tungt badkar där..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2015-12-28 04:45
Hej Jan,
vi har ännu inte använt badkaret men det var nära i går kväll. Nu är det mest skyfall och åska. Det dog flera personer i en stor trafikolycka då flera bilar blåste av en motorvägsöverfart i går kväll. Hoppas det lugnar ner sej nu. Vattnet täcker hela min fågelpromenad just nu, vi får se hur det ser ut i morgon.
Hälsningar Lena
En kalkonmiddag med lite extra spänning, kanske inte de spänning man önskar sig men här med lyckligt slut.
Badkar kan vara bra till mycket, ser jag.
Spännande bilder på matlagningen också, låter som om det var väldigt gott.
Här hemma har vi fått snö som omväxling till allt regnande, det är vitt och fint där ute.
Svar från Lena Holm 2015-12-28 23:24
Tack Margareta,
det blev lite väl spännande när tornadolarmet gick och alla våra telefoner började larma (även de svenska). Vi har sett den totala förödelsen i tidningen idag. En tornado kan verkligen orsaka total ödeläggelse och samtidigt lämna enstaka hus helt oskadda.
Hälsningar Lena
En dramatisk kalkonmiddag, underbart hur du varvar väderrapporterna med tillagningen av kalkonen i skyfallet!
Bara tragiskt att ovädret gick så hårt fram nära er, för dem som drabbades!
Svar från Lena Holm 2015-12-28 23:27
Tack Anne-Sophie,
det var precis så som kvällen utvecklades. Vi gick mellan kalkonen på garageuppfarten, TVn med väderkanalen och spisen där tillbehören tillagades. Vi hade tur denna gång för där tornadorna gick ner blev det hundratals hus förstörda.
Hälsningar Lena
Såg inte denna din blogg förrän i dag.
Det är så spännande få se hur kalkonen tillagas hos din syster.
Blir den godare så än i ugnen eller man kan inte jämföra de olika sätten.
Jag har aldrig vetat detta med badkar och madrasser.
Varje dag kan man få lära något nytt när du är på resa.
Önskar er alla bra dagar framöver.
Vi skall få kallt nu. Snön försvann.
Gun-Inger
Svar från Lena Holm 2015-12-28 23:32
Hej Gun-Inger,
att laga kalkon i olja är nog lite annorlunda även här men alla fina smaker blir kvar i fågeln när man gör så. Den blir heller inte så torr som den lätt kan bli om man lagar den i ugnen. Har man ingen jordkällare är ett badkar det säkraste stället om en tornado går ner. Ett annat alternativ är att vända en soffa upp och ner och gömma sig under den.
Hälsningar Lena
Gun-Inger Arvidsson 2015-12-28 23:34
Gäller då vara snabb i tanken ....
gia
Bra bilder Synd att det regnade så mycket när ni skall fixa maten Såg på tv att tornados hade ställt till stor förödelse i Texas Ha det gott : ) // Gert
Svar från Lena Holm 2015-12-28 23:34
Tack Gert,
vi har sett bilder från de tornadodrabbade områdena idag och det är total ödeläggelse, bara skräp kvar av husen. Vi klarade av att fixa kalkonen i regnet utan större missöden. Det blev en bra kväll trots allt.
Hälsningar Lena
Vilken äventyrlig Annandagskväll! Och fina bilder har du som visar hur ni tillbringade kvällen. Skönt ändå att ni inte drabbades direkt av virvelvindarna! Happy New Year till dig och er!/ Björn T
Svar från Lena Holm 2015-12-28 23:40
Tack Björn,
den här gången hade vi tur. Vi har sett bilder från de områden där tornadona gick ner och det är total ödeläggelse. Husen är bara skräp, man kan inte ens fatta att det varit hus och att människor överlevt trots att de befunnit sej mitt i detta. De flesta som dog var ute med sina bilar och blåste av motorvägen huller om buller. Nu hoppas vi på ett lugnare nyår.
Hälsningar Lena
Oj, vilken spännande middag.
Tur att det gick bra, så ni slapp ligga i badkaret allihop
// Marianne