En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

12/100 Råstasjön med Ing-Marie, Lena och Svetlana

Idag skulle jag guida Ing-Marie och Lena till Råstasjön så de skulle får möjlighet att möta hägrar, vattenrallar och alla de andra trevliga fåglar som man brukar kunna se där. Vädret var strålande och efter extra frukost hemma hos oss åkte vi direkt till Solna. Sothönsen hälsade oss välkomna.

Lena spanar in ett trevligt motiv i buskarna. Vi mötte faktiskt ett gäng stjärtmesar innan vi kom fram till hägrarnas matplats, men de var för livliga för att jag skulle få till några bra bilder.

När vi kom fram till hägrarnas favoritplats var där förvånansvärt få fåglar. De verkade dock vara på inflygande så jag lämnade Lena och Ing-Marie där och gick en rask promenad runt sjön för att spana. Jag mötte en del änder och dessa två mycket trevliga svanar. 

Det verkar som att de lärt sej att om de inte väser åt allt och alla är det lättare att få ta del av godsakerna.

Hittade också ett par rörhönor och det blev en del bilder där.

Jag har nog aldrig tittat ordentligt på dessa fåglar. Vid Råstasjön kan man dock göra det, man kan ta närbilder på dem om man vill. De kom innanför fokusgräsen vid flera tillfällen.

Hur gick det nu med hägrarna. Jo, det kom några fram till matplatsen då fiskbilen anlänt och fyllt på deras lådor. Helt klar är det dock att nu har hägrarna börjat flytta. Kanske har de skaffat en bostad på Djurgården.... Vid Isbladskärret häckar en mängd hägrar och enligt Jan E är många redan på plats och har börjat renovera sina gamla bon.

En äkta Stockholmshäger inväntar sin "home delivery" av mat från en lyktstolpe. Matkassen för hägrar...fisk 7 dar i veckan tack !

Förstora gärna, den har så cool blick :-)

En ny trevlig fotograf dök upp när vi stod hos hägrarna. Svetlana P, som kontaktat mej via fotosidan för att hitta en möjlighet att träffas. Hon är en hängiven fågelfotograf och trogen gäst vid Råstasjön. Förhoppningsvis kan vi sammanstråla fler gånger.

Svetlana har försökt peka ut den luriga vattenrallen för Lena. Den var ju där men lekte kurragömma med oss bland grenar och gammal vass.

Ing-Marie var ständigt på hugget. Kanske dyker resultatet av just denna bild upp om någon dag.  

Tack för en trevlig dag tjejer! Det får vi göra fler gånger.

 

Hälsningar Lena

Inlagt 2016-03-12 16:09 | Läst 1583 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter Disneyfiguren Kalle A*** i efternamn?
Stort tack för i dag Lena !!
Vi har just kommit hem, vi tog lite kringelkrokvägar utan mål när vi ändå var på språng. Men utan ett enda fotostopp. Vi har ju ändå ett helt gäng bilder att gå igenom.
Det skall bli spännande att se vad det blev av det hela.
Känns inte så jätteviktigt för vi fick ju i alla fall en jättetrevlig dag.
Vi gör gärna om det !
ing-marie
Svar från Lena Holm 2016-03-14 08:00
Tack själv Ing-Marie,
det blev ju en mysig dag vid pölen. Ser fram emot vad du fått på minneskortet, förutom sothönsen.
Hälsningar Lena
Tack för idag Lena.
En underbar dag med bra guide. :)
Kul också att träffa Svetlana... alltid kul med nya bekantskaper.
Fin och bra bilder fick duoch eftersom jag precis kommit hem har jag inte hunnit tömma kameran. Ska ägna mig åt det innan mello.
Jag hoppas att jag kan få till en bloggi helgen... men vet att jag har så svårt att fixa det fast jag vet att jag kan. Ja mycket man vet. ;)
Hur som är jag nöjd med dagen och det skulle vara kul om du kunde mejla mig en bild då jagknappt existerar i familjens album. Ing-Marie kanske kan förmedla min e-post adr. till dig.
Tack för idag... nu blir det en kopp kaffe och genomgång av fågelbilder.
/Lena :)
Svar från Lena Holm 2016-03-14 08:04
Tack själv Lena,
det blev ju en jättefin dag i Solna och sen vann rätt låt på kvällen. Jag ska maila dej några bilder bara jag får en adress.
Hälsningar Lena
Härligt!!!
Så ser det ut när kvinnor träffas med kameror, hur det ser ut när gubbar träffas med kameror det vet vi också... :)
Svar från Lena Holm 2016-03-14 08:05
Tack Lena,
vi hade hur trevligt som helst. Du skulle ha varit med, men det blir säkert fler tillfällen. Tjejer kanske är lite mer spontana och lekfulla när de träffas med sina kameror.
Hälsningar Lena
Lena, kanonfina bilder som vanligt och alltid :)

Ha det gott! // Sören
Svar från Lena Holm 2016-03-14 08:05
Tack Sören,
kul att du tittar in.
Hälsningar Lena
Ja, det där verkar ju trevligt! Har själv aldrig varit där en helg, gissar att det är en del folk en sån här fin dag.. Och Rallarna är ju två stycken, hade turen att se båda senast jag var där! Hur är det med fågel vid Lötsjön straxt intill, vet du det? Har själv aldrig gått runt där..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2016-03-15 07:56
Hej Jan,
det är mcyket folk när solen skiner på helgerna men det är inte ett problem. Jag har gått runt Lötsjön en gång och det var en del fåglar där, mest gäss och svanar.
Hälsningar Lena
Vilket härligt gäng och vilken härlig dag, förstår ni hade trevligt och med fint resultat!/ björn T Fåglarna vid Råstasjön ser ut att vara på avstånd som skulle kunna funka med min utrustning/ Björn T
Svar från Lena Holm 2016-03-15 08:00
Tack Björn,
ja, i synnerhet hägrarna på vintern. Då skulle dina objektiv fungera utmärkt. Svanarna, gässen och änderna kommer också nära. På sommaren kan man ta bra bilder, nära, av sothönskycklingar och andra dunbollar. Vattenrallen kan komma väldigt nära, i synerhet när det mesta av vattnet är fruset. Vill man öva fågelfotografering är detta ett perfekt ställe.
Hälsningar Lena
Vilka fina vårbilder :-)
Jag hann inte dit igår...

Med vänlig hälsning Tommy
Svar från Lena Holm 2016-03-15 08:01
Tack Tommy,
vi spanade efter en kille med en mycket liten hund.
Hälsningar Lena
Vilket vackert väder ni haft och vilka orädda fåglar. Fina bilder. Kul att få se rörhönor i närbild. Har inte lyckats komma "våra" rörhönor tillräckligt nära för bra bilder.
Svar från Lena Holm 2016-03-15 08:00
Tack Ingela,
dessa rörhönor springer runt benen på en om någon matar dem. Det finns inte så många men det räcker.
Hälsningar Lena
Såg trevligt ut i det fina vädret.
Fina fågelbilder blev det också.
Svar från Lena Holm 2016-03-15 08:02
Tack Margareta,
det var en mycket fin dag och kul hade vi.
Hälsningar Lena
Jag gläds åt er glädje ...
Att de vågar ha barn så nära svanar...de kan slå med vingarna o bitas..
Har jag fel..
Du fick bilder fina ....kul se kompisarna dina..
Gun-Inger. Må väl
Svar från Lena Holm 2016-03-15 08:04
Tack Gun-Inger,
det är mest när svanarna har ungar som de är beskyddande. Dessa svanar har nog lärt sej att vara snälla, för de tar mycket försiktigt bröd ur handen. De har nog lärt sej att om man inte väser och flaxar så mycket får man mer godis.
Hälsningar Lena