En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Tustna del I

Vi körde från Dovre direkt till Tustna, men det blev några fotostopp på vägen. Det är ju så oerhört mäktigt och vackert på visa platser i Norge att man bara måste stanna. Även om det småregnar.

Vädret växlade längs vår resväg.

Framme i Tustna och den gård där vi brukar bo en vecka varje höst. Allt var sej likt.

Sonen är professionell fiskare och hans föräldrar väntar ofta vid kajen när vädret är fint. "Prinsessan" på bordet är lite rundare och gråare om nosen än förra året.

Den här fisken är nog till husbehov.

Ett gäng dykare som tar det lugnt i väntan på lunch. Som ni ser är det mest killar på denna dyk och fotoworkshop.

Men vi var i alla fall tre tjejer och två var just på väg upp ur vattnet. På bilden Annikki och Jonnas kamera skymtar i vattnet.

Det är riktigt kul att dyka under kajen och bryggorna. Där finns en massa spännade liv och även en del bråte förstås.

Så här ser pilgrimsmusslor ut när de är riktigt små. Den här är nog inte mer än en centimeter över skalet. De små punkterna under skalkanten är ögon den har två pyttesmå anemoner på skalet. Musslorna trivs på de överväxta repen som hänger under bryggorna.

Anemoner är alltid tacksamma motiv.

Mängder med sjöstjärnor finns på botten under bryggorna. Här har det nog hittat något särskilt gott och samlats i en imponerande hög. Observera den lilla fisken mitt i bilden.

Det var ju en undervattensfotoworkshop och vi hade fått ett antal teman av Jonna. Hon ville att vi skulle försöka ta bilder som ingen annan tagit, vara kreativa. Det blev alltså en del udda bilder denna vecka. Det här är stenar vid kajen med havstulpaner och bilden är vriden på hög kant. Det är svårt att få till den perfekta speglingen för man måste ju andas och bubblorna rör till ytan. Det kommer mer udda bilder i ett senare inlägg.

På bryggan växer det mängder med blåmusslor och de är vackra motiv, men här har jag varit förut och fotat.

Avslutar med en lurig gäst som "bodde" på badstegen. Det här är en ung sjurygg och den sitter fast med en sugskiva på trästegen. Jag har vänt denna bild till liggande format. Fisken var ca 10 cm

Sjuryggen satt egentligen vänd upp och ner och den var synnerligen besvärlig att få bilder på trots att den satt stilla. Det är bara ca en halv meter under ytan och det är svårt att ligga stilla med kameran på så grunt vatten. De flesta i gruppen gjorde en tur till badstegen så den här går inte under kategorin kreativa/unika bilder, även om jag inte sett eller fotograferat en så liten sjurygg förut. 

Hälsningar Lena

Inlagt 2016-09-28 17:44 | Läst 3779 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Fina bilder från undervattensvärden som vanligt, jag har lätt att imponeras av dom. Det är väl för att man inte själv är där under. Norge är mycket vackert. Första bilden är gillas trotts regnet. Eller tack vare regnet. När jag ser torkad fisk tänker jag på min mormor där det alltid serverades lutfisk på jularna.
Sten
Svar från Lena Holm 2016-09-29 19:02
Tack Sten,
det är alltid trevligt att visa undervattensbilder här på FS för vi är inte så många som fotar där regelbundet. Norge är ofta mycket vackert och även under ytan så är bjuder norska kusten på helt unika miljöer.
Hälsningar Lena
Tur du kan fånga och visa oss denna vackra undervattensvärld, som ju är den största delen av vårt klot.
Svar från Lena Holm 2016-09-29 19:03
Tack Stefan,
ja det är en förunderlig värld som det är en ynnest att få besöka med jämna mellanrum.
Hälsningar Lena
Hej,
Jag är imponerad av variationerna i form och färg.
Ha det bra
Bob
Svar från Lena Holm 2016-09-29 19:04
Tack Bob,
det finns många fina och färggranna former där under.
Hälsningar Lena
Tjusigt! Både över och under ytan.. Är bilderna under ytan tagna utan blixt undras..? Med tanke på att det är så lite 'partiklar' i bilderna.. Sjurygg, är det samma som 'Stenbit', eller..?
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2016-09-29 19:06
Tack Jan,
nej det är blixt på alla undervattensbilder. Utan extra ljus blir det ofta inte mycket att se, även om man är på grunt vatten. Det är oftast lättare att undvika "backscatter" från blixtljus som träffar partiklar när man fotar makro. Vidvinkelbilder blir dock ofta småprickiga.
Hälsningar Lena
Kul att se dej experimentera även om jag njuter av de träffsäkra närbilderna som är så typiskt de du brukar visa med informativ text till!!
När jag ser dina landskapsbilder förstår jag varför man trivs att bo så långt norrut!!
Svar från Lena Holm 2016-09-29 19:09
Tack Anne-Sophie,
det kommer mer av våra experimentbilder senare. Det är kul, för annars blir det väldigt mycket av samma sak när man gjort detta i några år. Nästa inlägg visar jag dock något helt nytt, även för oss.
Hälsningar Lena
Roligt att se dig i det våta elementet igen och med lite nya bilder så jag ser fram mot fler blöta bilder.
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2016-09-29 19:10
Tack Stig,
det kommer mer blöta bilder och med motiv som är nya t o m för oss.
Hälsningar Lena
Det kommer alltid en skrälldus kanonbilder när du varit i ditt rätta element! Vackert, roligt och informativt, riktigt roligt att se och läsa!/ Björn T
Svar från Lena Holm 2016-09-29 19:11
Tack Björn,
ja, det är nog i vattnet jag känner mej som mest hemma fotografisk.
Hälsningar Lena
Både Norge och dina undervattensbilder är härligt att se och Norge är ju vackert i alla väder.
Favorit i det här inlägg blev blåmusslorna.
Prinsessan på bordet var ju charmig, ser lite stor ut för att ha det som favoritplats.
Svar från Lena Holm 2016-09-29 19:13
Tack Margareta,
blåmusslor kan vara väldigt vackra men det är ändå inte så ofta jag fotar dessa. De sitter ofta oerhört grunt och då är man för det mesta på väg att avsluta. Prinsessan är lite för stor för att vara på bordet men det är en kul hund som kommer och möter dykbåten då vi kommer iland.
Hälsningar Lena