En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Dax att tömma växthuset inför vintern

Det som finns kvar är tomater och chili/paprika. Tomaterna mognar inomhus på fönsterbrädan....

...även de stora bifftomaterna kommer att skifta färg mer eller mindre. De som inte gör det använder jag till tomatchutney.

Tomater som ska ätas nu, tomater som ska ätas senare i veckan, nästa vecka osv...Jag har inte köpt en tomat sedan midsommar. Räknar med att de ska räcka ett tag till.

Det här är en mild chili, "Joey park", som man kan använda ungefär som paprika. Jag rensar bort kärnor, skivar dem och fryser i ziplock påsar. Hela vintern kan jag använda dessa frukter i grytor, omeletter, wok etc. Hur enkelt som helst. Dessutom sparar jag frön till nästa års plantor. Chilifrön är ruggigt dyra och man får oftast bara fyra frön per påse. Jag sparade ca 200 om någon är intresserad...

Avslutar med ett toppenrecept på kryddiga järpar. Jag har använt 500 g älgfärs och blandat i 50 g finskuren bacon (från ekologiska grisar), 8 st finhackade katrinplommon, 2 ägg, 2 msk fransk senap, 1 finhackad gul lök, 1 dl ströbröd, salt, peppar och ingefära samt en nypa socker. I originalreceptet var det 600 g blandfärs men jag har älg i frysen och använder älg. Ekologiskt bacon smakar inte bättre men jag mår bättre av att grisarna fått gå ute. Järparna serveras på riklig salladsbädd med en salsa av gurka (1/2), röd paprika (1) och mango (1) i tärningar som smaksatts med honung, vinäger, salt och peppar och till sist hackad persilja. En sås på kraftig buljong (6 dl) med lite soja (3 msk), ättika (2 msk 12 %), socker (1 msk), nymalen vitpeppar och rikligt med riven färsk pepparrot blir pricken över i. Red såsen med maizena eller arrowrot. Ursprunksreceptet kommer från "Den tekniske kocken 2" av Hegg och Nilsson. En kokbok om molekylär gastronomi av en livsmedelsprofessor och en kock. De vet vad det handlar om, utan tvekan...

Ikväll provar vi ett annat recept ur samma bok, pocherad oxfilé....dvs älgfilé hos oss.....

Hälsningar Lena

Inlagt 2017-09-30 16:14 | Läst 2868 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Infrysning, det gör du alldeles rätt i, det smakar precis lika gott med kryddor och liknande när man tar det ur frysen. Ser ut som på köksbordet hemma, har några plantor kvar ute. Chili är gott, men frun säger nej. Är alldeles övertygad om att "den tekniske kocken" är en bra bok, den ligger verkligen i tiden. Testat IBM Chef Watson? Är själv förtjust i gammal skånsk och dansk husmanskost.
Svar från Lena Holm 2017-10-01 16:59
Tack Stefan,
jag fryser in allt jag kan från växthus och rabatt. Just kryddor är lätt och tar liten plats. Chili är väldigt användbart och det behöver inte vara starkt. Det finns milda sorter och varianter som tappar styrkan när de lagas till. Jag måste kolla upp den där "IBM kocken". Den tekniske kocken är mycket intressant läsning förutom recepten. Jag gillar personligen att ta tillvara allt som går och svinn är förbjudet i mitt kök.
Hälsningar Lena
Det vattnas i munnen som vanligt när jag ser dina matbilder och läser dina matrecept! Det ser läckert ut. Förstår att det där med växthus inte är så dumt!/ Björn T
Svar från Lena Holm 2017-10-01 17:02
Tack Björn,
växthus är kul om man är intresserad. Vi ville egentligen ha ett inglasat, isolerat uterum men som vårt hus ser ut skulle det bli både hutlöst dyrt och se konstigt ut. Byggmästaren som var och tittade på huset var ärlig trots att det resulterade i att han inte fick jobbet. Då blev det ett växthus och en stor altan istället och vi använder ju även växthuset för att sitta ute i på vår och höst.
Hälsningar Lena