En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

UV-fotoworkshop i "dimma"

I helgen hade Jonna Bergström och Tobias Dahlin undervattensfotoworkshop i Gullmarn. Vi har varit anmälda i minst ett halvår och hade verkligen sett fram emot denna kreativa långhelg med dykning och foto tillsammans med intressanta och roliga undervattensfotografer. Solen strålade...

...och på Fossens camping har dykarna t o m fått en egen plats att hålla till på, tillsammans med hundarna. Så här års är det fortfarande varmt i vattnet (ca 14 grader) och sikten brukar vara rätt bra....men det var den inte just denna helg. Föreställ er att ni ska på landskapsfotoworkshop och det är så kraftig dimma att det är svårt att orientera sej....inga strukturer framträder, bara dimma......så såg det ut under ytan i Gullmarn.

Det går att fota makro (en del motiv i alla fall) och på nattdyket på lördags kväll fastnade denna trollhummer på minneskortet. Vi experimenterade också en hel del med "egen vitbalans" och helt galna färger, det var ju trots allt en workshop. De bilderna får nog ligga í arkivet så länge...

Hälsningar Lena

 

Inlagt 2017-10-11 19:00 | Läst 2949 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur mycket är tolv minus två?
Skriv svaret med bokstäver
Hej Lena det var "surt show" , som vi siger på dansk.
Det var intressant med din kommentar om vitbalans. Vi hör inte mycket om det här på FS. Jag har även skrivit om det utan större respons. Det var något jag var inblandad i eftersom videoinspelning blev överkomligt för "vanliga" folks plånbok. Eftersom det var avgörande för en ganska bra bildkvalitet :-) Med dagens digitala kameror med automatisk vitbalans går det att lösa eventuella vitbalans problem i sina RAW-filer med Photoshop :-)
Oj det blev långt (för långt).
Med många vänliga hälsningar från Erik.
Svar från Lena Holm 2017-10-12 19:13
Tack Erik,
auto vitbalans med lite finjustering i LR blir alldeles utmärkt även för UV-foto men vi lekte med att göra "helt fel", inte i LR utan direkt i kameran under vatten. Roligast är kanske när man använder tareblad som man plockar under ett dyk och använder som filter på blixten, fotar en vit skiva som då blir gul och vitbalanserar efter den. Då blir vita motiv väldigt blå dvs helt galet, men det är spännande att experimentera.
Hälsningar Lena
Hoppas det blir en uppföljare!
Svar från Lena Holm 2017-10-12 19:14
Tack Katja,
inte från denna helg tror jag med i början på november åker vi igen och då är förhållandena mest troligt mycket bättre. Då ska vi ut till Väderöarna och det brukar vara bättre sikt än i Gullmarn.
Hälsningar Lena
Den är så väl kamouflerad och utstrålar samtidigt en tjusig blå signalfärg, lite motsägelsefullt, eller är det blixten som framkallar den blå färgen? Du har intressanta bilder, de är inte bara snygga.
Svar från Lena Holm 2017-10-12 19:16
Tack Stefan,
utan blixten skulle inte det blå synas på det röda skalet men dessa djur håller sej också väl gömda på dagtid. De ligger ofta långt inne i skrevor och man får inte se den vackra skölden. På natten är de ute och rör på sej och då kan man få se hela djuret.
Hälsningar Lena
Det blev trots dimma på landbacken en fin bild på Trollhummern, om de andra bilderna kanske vi får se när de legat till sig ett tag.
Ha det gott/Stig
Svar från Lena Holm 2017-10-12 19:16
Tack Stig,
nja, vi får se. Annars blir det nya dyk i början på november.
Hälsningar Lena
Låter spännande! Men osis att sikten var så usel, men så är det väl ibland.. Det är som när jag var ut till Tärnskär för ett par veckor sedan i perfekt väder, så ligger det gammal dyning som förhindrar ilandstigning, en dyning som också hindrade mig från att besöka Gråsälarna nere vid 'Sälberget'.. har inte varit där på två år, och så säger havet 'nej'.. Men det är bara att lyssna på, och vänta ett år till.. Sista bilden här var ju grymt bra, med fina färger!
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2017-10-12 19:18
Tack Jan,
ja när havet eller fjorden säger nej är det bara att lyda. Det blåste i alla fall inte så dyka gick ju bra, även om sikten var kass. Nybörjare hade kanske upplevt det som obehagligt men vi "paddlade" runt i dimman och letade efter makromotiv som vi kunde färgbalansera på det ena eller andra sättet.
Hälsningar Lena
Det är verkligen en häftig värld där under ytan! Spännande motiv och snyggt fotat. Första bilden är läcker också, men utstyrseln!
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2017-10-12 21:42
Tack Bjarne,
det blir en del prylar när man dyker i kalla vatten och det kan se lite överdådigt ut.
Hälsningar Lena