En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

En bortglömd liten fågel...

När jag gick igenom arkivet för året hittade jag den här lilla vackra fågeln. Det är en rödkronad kungsfågel och en släkting till vår kungsfågel. Bilden är tagen i Texas (tidigt jan 2017) och jag blev överrumplad över hur nära den kom.

Men det har jag ju även fått uppleva med den svenska kungsfågeln, som hoppade runt mina fötter när jag ville att den skulle posera. Små och kaxiga verkar de vara. Här fanns ingen matning jag bara rörde mej sakta i ett område med buskvegetation och en del träd.

På fredag bär det av till Texas igen för lite julledigt. I år ska jag försöka fånga blåskrikan på bild. Det är en oerhört vacker och högljudd kråkfågel som finns i området där min syster bor. Dock betydligt skyggare än de små kungsfåglarna. Luriga som skator ungefär.

Hej så länge,

Lena

Inlagt 2017-12-18 19:28 | Läst 5014 ggr. | Permalink


(visas ej)

Hur många stjärnor ser du här? * * *
Skriv svaret med bokstäver
Den var söt Lena och fotogen.
God jul i USA og god fotojagt med.
Hälsningar. Erik.
Svar från Lena Holm 2017-12-18 21:28
Tack Erik,
jag ska jobba några dagar till innan jag åker.
Hälsningar Lena
Fin liten fågel! Heter den 'Brandkronad Kungsfågel' även i USA? Vi har ju också en 'Brandkronad Kungsfågel' även i vårat land, det ses ett antal sådana i Sverige varje år. Har själv sett en nere vid Ottenby på södra Öland en vår för kanske 40 år sen.. Den är lite 'snyggare' än vår vanliga Kungsfågel, lite mer färger.. Tror den kommer nerifrån Europa..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2017-12-18 21:26
Tack Jan,
nu blev jag tvungen att börja kolla och du har rätt i att fundera. Den heter rödkronad kungsfågel (Regulus calendula). Det röda på huvudet ser man dock inte i fel säsong om man inte ser den rakt uppifrån. Den rödkronade kungsfågeln är en nordamerikansk tätting och jag blandade ihop dessa trots att jag rett ut skillnaderna när jag tog bilderna.
Hälsningar Lena
ehrsa 2017-12-18 21:56
Ok, tack för info Lena! Det är roligt att det finns Kungsfåglar även på amerikanska kontinenten, en fantastisk spridning, och även om dom har lite olika utseende så ser man ändå att det är Kungsfåglar! Hoppas du får se och kan fota en Blåskrika, sånt är spännande för oss som aldrig ser dylikt..
Hälsn!
Fina bilder på en fin fågel! Hoppas du får några bra bilder på blåskrikan också. Den är riktigt fin. Fick några bilder på den i central park New York i våras. Önskar att den fanns i sverige också.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2017-12-21 17:35
Tack Johnny,
blåskrikan är vacker och retsam. Ofta är det flera stycken och de för ett distinkt väsen (oväsen). Jag kommer att spana efter den flera dagar då vi ändå inte gör så mycket och shopping är uteslutet i mellandagarna.
Hälsningar Lena
Den var fin och väldigt lik vår egen. Har erfarenheten att kungsfågeln är ganska orädd, men svårfotograferad för dels den är så kvick, dels brukar jag få syn på den där ljuset är dåligt.
Svar från Lena Holm 2017-12-21 17:37
Tack Stefan,
ja den är lik vår egen och jag var säker på att det måste vara en sorts kungsfågel när jag såg den första gången. Den är snabb och som sagt kaxig, och dök plötsligt upp väldigt nära.
Hälsningar Lena
Såna skatter får ju inte ligga gömda i arkivet! Jag vet ju att vår inhemska kungsfågel har röd hjässa, den här har det inte, ändå kallas den just rödkronad,hur kommer det sig? Hona kanske? Mycket vackra bilder oavsett!/ Björn T
Svar från Lena Holm 2017-12-21 17:40
Tack Björn,
vår inhemska är väl mer gul på huvudet om jag minns rätt. Den här har en röd fläck mitt på huvudet men den syns dåligt när det inte är parningssäsong. Man måste se fågeln ovanifrån för att skönja den röda fläcken. Det är också mycket möjligt att det bara är hannen som har den. Jag har inga bilder på denna individ där den syns.
Hälsningar Lena
Intressant! Ja, i USA finns många färgstarka fåglar (blåskrika, kardinal ...).
Lycka till!
- hawk
Svar från Lena Holm 2017-12-21 17:42
Tack HÅkan,
jag har haft bättre tur med kardinalerna än med blåskrikan. Kardinaler dyker upp i systerns trädgård ibland och de är lättare att komma nära än blåskrikan.
Hälsningar Lena
Den var verkligen liten och söt, nära fina bilder och även med miljö då den flyger.
Har sett vår kungsfågel, fast var väl lite fusk för det var vid fågelmärkning ute på Landsort.
Svar från Lena Holm 2017-12-21 17:44
Tack Margareta,
den är mycket näpen och söt, precis som vår svenska kungsfågel. Jag har lyckats fotografera den en gång i Sverige och en gång vid ett tillfälle då den infångats för märkning. Den som fångats vägde 5 gram om jag minns rätt.
Hälsningar Lena