En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Åter efter åsknedslag

Söndagen den 29 juli kom äntligen det efterlängtade regnet till Uppsala med omnejd. På vissa platser föll det 100 mm och det var visst "bassäng" vid Uppsala centralstation. Vi var ute och tittade på konst och mötte regnet på väg hem. Vi fick också se ett åsknedslag längs vägen och det var onekligen rätt häftigt.

När vi kom hem hade det tack och lov regnat även där...det hade också åskat....alldeles väldigt. Jordfelsbrytaren hade löst ut men när vi hade ström igen visade det sig att det var en hel del prylar som inte fungerade längre. Min dator var död....så även internetmodemet + kontakterna (2 st), Apple TV, en receiver, telefon, parabol, utomhusbelysning (två st), datorn som styr varmvattenberedaren och lite annat smått. Det tog flera dagar innan vi hittade allt som inte funkade. 

Min sambo kunde laga min dator efter inköp av reservdelar under måndagen och det kändes ju extra skönt (även om jag har ordentlig back-up på bilder mm). Vi fick hem ett nytt internetmodem efter några dagar men det räckte inte. ComHems undercentral på vår gata var helt utslagen....När den var fixad krävdes ändå ett hembesök och det tog en och en halv vecka att få till. Igår var vi till slut åter uppkopplade.

Här pågår parabolreparation. Tur att vi kunde låna klätterselen av en kompis för man får inte gå så högt upp på stegen som vi hade behov av. Jag stod på altanen och skötte anslutning via fjärrkontrollen och en kikare, för att läsa av TVn. Nu återstår bara problemet med varmvattenberedaren, som dessutom är kopplad till solceller, och naturligtvis är lite för gammal....

Hälsningar Lena

Inlagt 2018-08-09 18:15 | Läst 1266 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Eländes elände, har själv varit förskonad. Vem som kan drabbas när som. Har en känsla av att betal och handelssystem i landet kan slås ut genom några olyckor som sammanfaller. Vårt liv har inga garantier - egentligen. Fint ni kan fixa själva, även om det känns träigt efter några dagars jobb. Tjusig regnbild.
Svar från Lena Holm 2018-08-10 08:46
Tack Stefan,
vi hade tänkt "mjukstarta" lite efter semestern och fortsätta sitta ute på kvällarna och ha det lite skönt, men så blev det inte. Det är dock min sambo som är mest kunnig och jag får hjälpa till där jag kan. Ibland bör man ju vara två. Eftersom det var mycket problem efter det ovädret gick det betydligt snabbare att fixa saker själv än att försöka få ut folk som skulle reparera, även om det skulle gå på försäkringen.
Hälsningar Lena
Det var väldans vad ni blev drabbade, har ännu klarat mig helt från direkta skador. Troligen samma åskväder utlöste jordfelsbrytaren i sommarstugan i Danmark, men jag har bevakning av sommarstugan via internet och när jag tappade kontakten med huset så misstänkte jag att relät löst ut, grannen fixade det eftersom vi var i Sverige. Tråkigt med frysvaror om man kom dit efter en vecka.

Klokt att använda säkerhetssele, det såg inte helt säkert ut att gå upp på den övre stegen, efter jag bröt benet för en två år sedan och det tog nästan ett år att vara på banan igen så är jag försiktig med stegar, min stege vek sig och jag var bara på en meters höjd
Svar från Lena Holm 2018-08-10 08:43
TAck Peter,
det var första gången för mej som det hände mer än att telefon och ström slogs ut tillfälligt. Jag gick direkt ut i garaget och kollade vår gamla extrafrys och den hade klarat sej, precis som alla vitvaror inne. Selen används normalt för bl a isklättring och är mycket bra. Min sambo har dessutom fått instruktioner hur han ska använda den då vi senast målade vindskivorna. Det är bra att ha kompisar som pysslar med lite extremsporter ibland.
Hälsningar Lena
Det var en rejäl smäll! Vi har haft ett par sådana här hos oss också genom åren, och DMI:s blixt- och radarsida finns alltid tillgänglig liksom Real-Time Lightning map, så att vi kan hålla koll och rycka diverse kablar när Tor är på gång. Ser ut som det kan bli aktuellt i kväll ;-)
Svar från Lena Holm 2018-08-10 08:38
Tack Christer,
för det mesta är man ju inte hemma om man jobbar heltid och har en del annat för sej på fritiden, men visst kan man ha bättre koll och dra ur de sladdar som går. Grannen var hemma och klarade en del elektronik på det sättet. Deras takspotlights gick åt istället, glaset exploderade.
Hälsningar Lena
Oj, det här var ju dramatiskt! Vilken tur i oturen att det inte också började brinna.. Hoppas ni får till det på ett bra sätt, och att det fungerar med relationerna till försäkringsbolag..
Hälsn!
Svar från Lena Holm 2018-08-10 08:35
Tack Jan,
hittills har de varit positiva på försäkringsbolaget men vi har två saker som är äldre än fem år bl a varmvattenberedaren och det är även den reparationen/nyköpet som kommer att bli dyrast.
Hälsningar Lena
Suck!
Att få ordning på sina prylar igen är ju ingen sommaraktivitet som man skulle ta semester för. Hoppas ni kan se på det med humor i alla fall längre fram.
Svar från Lena Holm 2018-08-10 08:48
Tack Katja,
ja det kommer vi väl att le åt när vi tittar på bilderna som garanterat kommer med I årskavalkaden. Det blev ett abrupt slut på semestern men nu är allt fixat utom två saker.
Hälsningar Lena
Jösses vilken otur! Skönt att det inte började brinna.
Bra att vara lite offline ibland också.

MvH
Johnny
Svar från Lena Holm 2018-08-13 07:34
Tack Johnny,
ja vi hade tur att det inte brann. VIsst är det bra att vara offline ibland men jag vill helst välja det själv :-)
Hälsningar Lena
Skönt att ordningen är återställd och att du är viral igen.
Inte kul när det händer, hoppas ni hade försäkring som täcker upp, då vi var nyinflyttade här så hade vi ett åsknedslag som gjorde att alla vår utrustning slogs ut. Tur i oturen så var det 1984 och arsenalen av sådana prylar var ganska begränsad och vår försäkring täckte upp för skadorna.
Svar från Lena Holm 2018-08-13 07:37
Tack Margareta,
försäkringen täcker en del men vissa grejer är för gamla och de tycker även att vi ska reparera ett par saker istället för att köpa nytt. Men då ska det ju finnas reservdelar! Jag är i alla fall tillbaka här nu, fast vi var bortresta hela helgen.
Hälsningar Lena
Tråkigt med allt som gått sönder. Turligt nog "bara" världsliga ting, inga fysiska skador på människor och djur.
Svar från Lena Holm 2018-08-13 07:33
Tack Mikael,
nej man får vara glad att det bara var prylar och en del täcks av försäkringsbolaget, men det blir en del strul när inget fungerar som det ska och man dessutom ska börja jobba.
Hälsningar Lena
Trist avslut på semestern!
Tidigt i morse var jag uppe och drog ut sladdar, trots att jag bor i flerfamiljshus mitt i stan för då åskade det rejält över Norrköping. Men man vet aldrig....
Lycka till med att få ordning på allt!
Svar från Lena Holm 2018-08-13 07:31
TAck Lena,
det mesta är igång utom fasta telefonen och varmvattenberedaren som fungerar men bara sisådär.
Hälsningar Lena
Ni råkade mycket värre ut än jag gjorde, tråkigt!
Min dator slogs ut av åskan samt min gamla skrivare. Datorn är igång igen efter ett par utbytta delar men jag måste börja se mej om efter ny skrivare.
Jag har blivit noga med att dra ut sladdar nu när man hör åskan närma sej.
Ni måste ju har varit helt avskurna ett tag innan ni fixat upp modem mm!
Svar från Lena Holm 2018-08-13 07:31
TAck Anne-Sophie,
ja vi var helt avskurna så när som på den surf man har på telefonen´. Nu har vi bara varmvattenberedaren kvar och den kämpar min sambo med att försöka laga.
Hälsningar Lena
Usch så trist. Massa extra jobb man inte behöver.
Svar från Lena Holm 2018-08-13 16:43
Tack Bengt,
ja det blev en massa extra pyssel.
Hälsningar Lena