En blog om undervattensfoto i första hand, men livet pågår ju även mellan dyken...

Att spika en avhandling

Det var egentligen två avhandlingar som skulle spikas av två doktorander som kommit varandra mycket nära under doktorandtiden och kommer att disputera dagarna efter varandra. Avhandlingen blir offentlig tre veckor före disputationen, då den försvaras, och även om det nu sker elektroniskt har man fortfarande kvar traditionen att den spikas upp på en vägg.

Vid spikningstillfället passar man också på att fira lite och äta "spiktårta". Här är det dessutom familjemedlemmar som bakat spikar.

Här håller en handledare ett litet kort tal och den andra handledaren fotograferar.

Ellinor är först ut och hon håller upp avhandlingen mot sin huvudhandledare som dokumenterar tillfället. Avhandlingen handlar om hanliga könsorgan hos djur och effekter av kemikalier i miljön.

Lägg märke till att sonen är med och spikar till vänster. Sammanlagt var det fyra barn med som nog kommer att märka att deras mammor äntligen skrivit färdigt den där boken som tagit så lång tid. Jag avstår dock från att lägga ut fler familjebilder då jag inte hunnit fråga dem.  

Josefin spikar sin avhandling som handlar om övervikt hos labradorer.

Om tre veckor ska de offentligt försvara sina alster, vilket brukar vara ett ganska pirrigt moment, men just denna eftermiddag kan man få glömma det en stund och bara njuta med familj och arbetskollegor. De två labradorerna på Josefins avhandling har varit framför min kameran ganska många gånger och även synts i denna blogg. De är dock inte exempel på överviktiga labradorer utan snarare mycket vältränade.

Avhandlingar signeras och delas ut...men snart är det helg. Sedan är det dags att ta tag i förberedelserna för den stundande disputationen.

Hälsningar Lena

Inlagt 2018-11-01 21:44 | Läst 2803 ggr. | Permalink


(visas ej)

Vad heter hufvudstaden i Sverige?
Jag förstår tjejernas glad miner! 😊 Vilket jobb de precis lagt ned. (Kan kanske förstå lite av deras känsla då jag just nu är mot slutet av min c- uppsats, vilket känns slitsamt nog! )
Svar från Lena Holm 2018-11-06 21:11
Tack Lena,
ja de är trötta men glada och lagom nervösa inför disputationen. Lycka till med uppsatsen.
Hälsningar Lena
Kul!
Jag har blivit lite intresserad av genetisk variation (eller snarare bristen på den vg rasavel på hundar) och en "hundbekant", Bodil Carlsson, har sammanställt en riktigt bra serie ämnet på hennes blogg collievänner.
Mycket intressant som sker nu tycker jag.
/Affe
Svar från Lena Holm 2018-11-06 21:13
Tack Affe,
det finns mycket spännande inom genetiken och det händer mycket nu när teknikerna har blivit så pass lättillgängliga.
Hälsningar Lena
Hej,
Det var en fin berättelse av en traditionsrik sed att offentligt spika sin avhandling för granskning av allmänheten. Det är väl dock få som kommer och läser avhandlingarna numera när de ligger på nätet.
I gamla tider spikade vaktmästaren avhandlingen i universitetets huvudbyggnad i Lund. Numera spikas det väl som här hos er i varje institution. I Kemicentrum i Lunds universitet spikas det i kafeterian.
Det var fint att ni har en familjeträff hos er. Härligt med barnen och tårtan.
Avhandlingen med miljögifters inverkan på handjuren ligger ju verkligen i tiden. Jag borde hitta den på SLU publikations på nätet.
Hoppas det blir intressanta disputationer
Ha det gott
Bob
Svar från Lena Holm 2018-11-06 21:16
Tack Bob,
avhandlingarna spikas på en trävägg som är gemensam för de institutioner som sitter i huset dvs större delen av vår fakultet. Ellinors avhandling ska finnas elektroniskt i ett system som heter Epsilon på SLUs bibliotek. Om du har problem att hitta den får du höra av dej så ska jag nog få fram en länk.
Hälsningar Lena
Spiktårta var något nytt, ser lite godare ut än soppa på en spik.
Kul med de bakade spikarna också.
Kul sed med att spika upp avhandlingen, den med labbarnas övervikt verkar intressant.
Får för övrigt hit en fin labbe i morgon.
Svar från Lena Holm 2018-11-06 21:20
Tack Margareta,
spiktårta är givet och det känns passande att få fira lite i förväg, innan disputationen. Labradoravhandlingen går att ladda ner från SLUs bibliotek, från ett system som heter Epsilon. Författaren heter Josefin Söder.
Hälsningar Lena
Roligt med en bildberättelse från ditt jobb. Arbetsvardagen är ju så full av aktiviteter att det ofta inte blir av att också fotografera, åtminstone var det så för mig. Gissar att det är svårt för en utomstående att faktiskt förstå hur mycket jobb som ligger bakom dom där avhandlingarna. Men dom glada minerna är desto lättare att förstå! Viktiga bilder (och bra!), hälsningar/ Björn T
Svar från Lena Holm 2018-11-06 21:22
TAck Björn,
det här kändes som en dag att dokumentera och även visa här på bloggen. Det är en stor dag efter många års arbete och jag minns själv känslan när jag slog in spiken. Det blir nog några bilder från disputationerna också.
Hälsningar Lena
Hej Lena.
Fin reportage og ditto bileder. Tomlen op for din indstilling til ikke, at lægge familie billeder ud uden samtykke.
Med mage venlige hilsener fra Erik.
Svar från Lena Holm 2018-11-06 21:24
Tack Erik,
båda tjejerna tyckte att blogginlägget var helt OK när de fick veta i efterhand, även att sonen var med på ett hörn. Jag såg att han spikade med vänster och mamma kunde intyga att han är vänsterhänt.
Hälsningar Lena
Alltid trevligt med dina små reportage.
Jag vet inte om det är samma tradition på KTH. Inget jag hörde talas om
Svar från Lena Holm 2018-11-07 21:13
Tack Bengt,
de måste offentligöra sina avhandlingar på något sätt, tre veckor före försvaret. Mer vet jag inte.
Hälsningar Lena
Känner igen spikandet från Karolinska även om jag inte spikat själv....
Svar från Lena Holm 2018-11-07 21:14
Tack Christer,
det är en fin tradition tycker jag.
Hälsningar Lena
Fint reportage och det var ju annorlunda att spika upp på en vägg! Jag ser inte riktigt vad det handlar om, något om "reproduktion" kunde jag utläsa och så ser jag de fina hundarna! Tårtan ser läcker ut också.
Hälsningar, Bjarne
Svar från Lena Holm 2018-11-07 21:15
Tack Bjarne,
det är en avhandling om övervikt hos labradorer och en om miljögifter och hanlig reproduktion.
Hälsningar Lena
Hej, då har det varit lite jobb för dig också...
Det är ju speciellt när en avhandling är klar och kan vara "lite" körigt innan dess.
Trevliga bilder och roligt att se glädjen! Det var ett par år sedan jag var på en disputation så jag funderar på ett besök och lyssna på berättelsen om de överviktiga hundarna och ägarna.
Svar från Lena Holm 2018-11-19 21:51
Tack Hannu,
du är välkommen. Jag kommer att vara ordförande på torsdag för vår prefekt är upptagen med annat. Först ut är dock Ellinor på onsdag och det känns lite spänt så här innan, även för handledaren.
Hälsningar Lena